Image
Fietsers
De provincie Vlaams-Brabant wil met extra fietstellers het recreatief en functioneel fietsverkeer in kaart brengen.

De provincie Vlaams-Brabant installeerde in 2011 al 5 vaste fietstellers op fietspaden in de Groene Gordel. Dit jaar wordt opnieuw een budget vrijgemaakt voor de installatie van 12 bijkomende glasvezeltellers. Deze vaste tellers zijn voorzien van een zonnepaneel en tellen 24 uur op 24.

'Met de fietstellers van de Belgische firma Flow kunnen we een inschatting maken van het volume aan recreatieve fietsers op de netwerken. Het is belangrijk om te weten hoeveel recreatieve fietsers er zijn op de netwerken in onze provincie', zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

 

Hoge tevredenheidsgraad

In combinatie met het meetsysteem loopt intussen een fietsonderzoek. ‘Uit de tussentijdse resultaten kunnen we alvast meegeven dat 95% van de recreatieve fietsers tevreden tot uiterst tevreden is over het fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Vooral het mooie landschap en de rust op het fietsnetwerk scoren erg goed’, constateert Monique Swinnen.

Via de studie kon ook berekend worden dat recreatieve fietsers gemiddeld 10,69 euro per fietstocht spenderen. In het Hageland fietsen zo’n 535.000 recreatieve fietsers wat jaarlijks zo’n 5,7 miljoen euro toevoegt aan de lokale economie. De plaatselijke horeca is zeer tevreden aldus de gedeputeerde voor toerisme.

Deel deze inhoud