Image

Ontdek Waals-Brabant van west naar oost via de route die wij voor jou hebben uitgestippeld. Copyright foto: WBT - Alessandra Petrosino


Waals-Brabant mag dan een kleine provincie zijn, haar troeven zijn dat allerminst. Onze tocht voert je langs 5 plaatsen om op een andere manier te (her)ontdekken. Volg ons van Nijvel naar Louvain-la-Neuve, in het teken van de kunst.


Ga de weg op met je voertuig, geef je ogen goed de kost en los onderweg de vragen op van onze quiz.

Bekijk de volledige route.

Doorkruis je Waals-Brabant liever met de fiets? Dan vind je onderaan dit artikel drie kant-en-klare fietsroutes.


1. Start: Nijvel

Ons vertrekpunt ligt vlak bij de Sint-Gertrudis kapittelkerk in hartje Nijvel. Met haar schip van 102 meter is het een indrukwekkende verschijning. Een van de grootste en oudste romaanse kerken in ons land zelfs. Op deze plek werden tussen de 7de en 10de eeuw maar liefst vijf kerken gebouwd; het huidige gebouw werd ingewijd in 1046. Absolute must is een bezoek aan de kloostergang en de centrale klokkentoren, waar zich de klokken en de beiaard bevinden.

Waals-Brabant Nijvel
De Sint-Gertrudis kapittelkerk in Nijvel | © Johannes Vande Voorde


Kijk tijdens jouw wandeling ook eens goed naar boven, naar de zuidelijke toren. Daar hangt de ‘jacquemart’ Jean de Nivelles. Deze mechanische pop, ook wel ‘Djan Djan’ in de volksmond, weegt ongeveer 350 kg slaat al zes eeuwen lang het uur en halfuur.


De Saint-Jaqueswijk

Wie Nijvel wil ontdekken, kan vanaf de Grote Markt verdwalen in de kleine straatjes van de Saint-Jaqueswijk. Als bij wonder bleef de wijk gespaard van de bommen tijdens WOII. Wie er het fijne van wil weten, kan via de website beleefwaalsbrabant een gratis wandelroute van circa 5 km downloaden: ‘In de voetsporen van Jean de Nivelles’.


Tarte al djote

Vergeet onderweg niet de befaamde tarte al djote te proeven. Deze hartige taart, waarvan het recept minstens 800 jaar oud zou zijn, wordt bereid met de onmisbare bètchèye (gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk), snijbiet (‘djote’ in het lokale dialect), eieren, gehakte peterselie, kleine groene uitjes en boter. Het eetritueel gaat als volgt: doorprik de nog warme taart met een vork en leg er een grote klomp gezouten boter op.

De tarte al djote is dé culinaire specialiteit van Nijvel. | © Johannes Vande Voorde

Komt het water je nu al in de mond ? Ga dan tijdens jouw wandeling door de binnenstad op zoek naar bistrot L’Union op de Grote Markt. Je kan de taart ook elders krijgen, maar vertrouw dan op het kwaliteitslabel dat sinds 1980 door de zogeheten ‘Confrérie de la Tarte al Djote’ wordt toegekend. Het genootschap deelt ook sterren uit: 5 sterren staat voor de allerlekkerste taart!


2. Het slagveld van Waterloo

Na onze passage door Nijvel rijden we via de N27 naar ons volgende hoogtepunt: Waterloo. Wie Waterloo zegt, zegt Napoleon. Wil je alles over de generaal weten, plan dan een bezoek aan het slagveld en zijn indrukwekkend Memoriaal, aan de voet van de iconische heuvel. Om de leeuw van dichtbij te zien, moet je 226 treden steil omhoog.

Waals-Brabant Waterloo
Het Memoriaal 1815 in Waterloo | © Johannes Vande Voorde


In het Memoriaal word je ondergedompeld in een 4D-filmprojectie op een panoramisch scherm van 26 meter. Een andere must-see is het ‘Panorama’, een fresco van liefst 10 meter hoog en een cirkelomtrek van 110 meter. Het schilderij werd in 1912 gemaakt door de Fransman Louis Dumoulin en voert jou naar het hart van de strijd.

Jouw bezoek is niet compleet zonder een passage langs de Boerderij van Hougoumont, de laatste authentieke getuige van de veldslag en ongetwijfeld het best bewaarde monument in de regio. Verder weg, in het centrum van Waterloo, voegt het Wellington Museum nog 14 zalen informatie en anekdotes toe aan jouw kennis over de beroemde veldslag.


3. Het Kasteel van Terhulpen en de Stichting Folon

Na Waterloo is Waver aan de beurt, maar niet zonder eerst een ommetje te maken langs het meer van Genval en het 227 hectare grote Gewestelijk Domein Solvay in Terhulpen. Het perfect onderhouden domein is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en staat bij wandelaars bekend als het ‘park met de 1.000 rododendrons’.

Waals-Brabant Terhulpen
Op het kasteeldomein van Terhulpen bevindt zich de Stichting Folon | © Johannes Vande Voorde


Op het domein bevindt zich ook de Stichting Folon, een museum dat uitgedacht en opgericht werd door de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon zelf. Tijdens zijn leven was het werk van de kunstenaar wereldwijd te zien in alle grote musea, maar speciaal voor de stichting zette hij vier decennia lang werken opzij. Geniet daarna van een wandeling in de groene omgeving, want die zal jou niet onberoerd laten.

Terhulpen - Stichting Folon
De Stichting Folon in Terhulpen | © Johannes Vande Voorde


4. Waver, erfgoed en negende kunst

Wie Waver wil ontdekken, kan starten nabij het stadhuis, een voormalig klooster. Daar bevindt zich ook het kantoor van VisitWavre, waar je wandelbrochures kan ophalen (enkel in het Frans, 3 euro). Aanrader: ‘Ma ville est un village’, een wandelroute van net geen 9 km die jou de mooiste plekjes in en om het stadscentrum laat zien.

Aai het glanzende zitvlak van Le Maca voor je aan je wandeling begint, want dat zou volgens de legende geluk brengen. Le Maca, een deugnietachtige kwajongen, is een van de symbolen van de stad en vertegenwoordigt de zelfspot van haar inwoners.

Waals-Brabant Waver
Le Maca is het symbool van Waver. | © Johannes Vande Voorde


In Waver kom je ook oog in oog te staan met de negende kunst. Niet alleen Dupa, de geestelijke vader van Dommel, heeft in de stad gewoond, maar ook Roger Leloup, de tekenaar van de sciencefictionheldin Yoko Tsuno. Getuige daarvan het fotogenieke fresco in de binnenstad.

Parking pont neuf, Waver
Parking pont neuf, Waver | © Johannes Vande Voorde

Zet je bezoek aan Waver verder met deze ideetjes.


5. Op culturele ontdekking in Louvain-la-Neuve

Het laatste deel van ons traject door Waals-Brabant brengt ons naar Louvain-la-Neuve. Richting het Musée Hergé. Hier kan je op drie verdiepingen door de avonturen van Kuifje wandelen en kennismaken met alle personages van striptekenaar en scenarist Hergé. Voor stripfans is een bezoek aan het museumwinkeltje een absolute must.

Waals-Brabant Louvain-la-Neuve
Het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve | © Johannes Vande Voorde

Ook een must in Louvain-la-Neuve is het bijzondere Museum L. Het wordt gecatalogeerd als een ‘universitair museum’ (KUL), wat wil zeggen dat je er naast klassieke of traditionele kunst ook ‘wetenschappelijke kunst’ kan zien. In het museum tref je drie labo’s waar je kunst als het ware kan beleven. Geïntrigeerd? Trek dan genoeg tijd uit, want het museum is bijna 4.000 vierkante meter groot.

Museum L Louvain-la-Neuve
Museum L in Louvain-la-Neuve stelt "wetenschappelijke" kunst tentoon. | © Johannes Vande Voorde


Afsluiten doen we in de natuur, in het bos van Lauzelle (eigendom van de KUL). Het is een rustgevende plek die beheerd wordt om te beantwoorden aan precieze milieudoelstellingen. Je kan kiezen uit drie uitgestippelde wandelingen die samengesteld werden door de KUL. Langs het parcours staan didactische borden, zodat je gaandeweg nieuwe aspecten ontdekt van de dieren- en plantenwereld in het bos. De rust is de perfecte afsluiter van een lange dag in Waals-Brabant en de ervaringen zijn ook meteen de aanzet om eens terug te keren voor een (lang) weekend.


Waals-Brabant met de fiets: 3 fietsroutes

Hier zijn 3 fietsroutes gebaseerd op het systeem van de fietsknooppunten. De gedetailleerde routes zijn online beschikbaar; download gratis de coördinaten, kaarten en brochures.

1. De ridders van het Romaanse Land (38 km)

Klim in het zadel van Nijvel tot Braine-le-Château voor een rit van 38 km in de voetsporen van de ridders. Keer terug in de tijd en hou halt in de middeleeuwen.

2. Het Slagveld van Waterloo (27 km)

Het vertrekpunt van deze fietsroute ligt in het centrum van Waterloo, tegenover het Wellington Museum, vlak bij de dienst voor toerisme.

Tip: schaf jezelf en je reisgezellen een PASS 1815 aan. Hiermee kan je alles bezoeken dat verband houdt met de befaamde veldslag: het laatste hoofdkwartier van Napoleon, het Wellington Museum en het Memoriaal 1815.

3. Van wapens tot penselen (25 km)

Stap op je fiets op de plek waar de beroemde slag bij Waterloo plaatsvond en rij via Terhulpen en het Zoniënwoud naar de wondere wereld van Jean-Michel Folon.

Doe nog meer ideeën op voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de regio met de auto of met de fiets?

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.