Image
Wandeltherapie in Winterberg: ontdek het  ‘Gouden Pad’
Wandeltherapie: ontspannen langs het ‘Gouden Pad’ nabij het Duitse Winterberg.

 

Het zogeheten ‘Goldene Pfad’ loopt dwars door de fascinerende natuur

 

van de Niederfeldse hoogheide. Op het parcours van zo’n 5 kilometer bevinden zich 10 zogeheten aandachtsstations. Deze zijn bedoeld ter ontspanning en om met volle teugen van de natuur te genieten en de alledaagse dingen met andere ogen te (leren) zien.

 

De flora van de hoogheide is bijzonder: jeneverbesstruiken, een eindeloos tapijt van heide, grassen en mossen. Er wordt van de wandelaars verwacht om alles ‘in zich op te nemen’. Zo wordt bijvoorbeeld op een informatiebord geadviseerd om allerlei details waar te nemen en helemaal op te gaan in de ‘tuin’ van de natuur.

 

Via een ander bord wordt gesuggereerd om met de ogen dicht te luisteren naar de natuur. Concreet: ‘Ga rustig zitten en hoor hoe de wind door de bomen fluistert, luister naar de stemmen van de vinken, de koekoeken en andere vogels. De verfijnde harmonie van deze geluiden werkt als een medicijn tegen de vele informatieprikkels waaraan wij in deze moderne tijd dagelijks bloot staan.

 

Op het parcours kom je verder nog plekken van bezinning tegen, kun je de eigenzinnige kromgegroeide dennen aanschouwen of kun je je terugtrekken in een observatiepost. Een boek in de observatiepost toont sprookjesachtige plaatjes waardoor je al gauw gaat dagdromen over reuzen, prinsessen, tovenaars, feeën en spoken.

 

Kortom, het ‘Gouden Pad’ is geen traditionele wandelroute. Meer informatie over het ‘Goldene Pfad’ vind je hier (enkel in het Duits) of stuur een mailtje naar [email protected].

Deel deze inhoud