Image
Ritsen wegcode

‘Ritsen’ is sinds 2014 verplicht. Nochtans stelt menig automobilist zich nog altijd vragen bij de werking van dit systeem. Lees deze uitleg alvorens je opnieuw de weg op gaat.

Wordt ritsen altijd aangekondigd door een verkeersbord?

Nee. Ritsen is een algemene regel. Dit hoeft dus niet via een verkeersbord aangekondigd te worden om van toepassing te zijn. Het is namelijk onmogelijk om op alle plekken en in alle mogelijke situaties een dergelijk verkeersbord te plaatsen. Dit gezegd zijnde, staan er al heel wat borden ter plekke.

Wie moet beginnen te ritsen?

De bestuurder op de vrije rijstrook moet als eerste een andere bestuurder laten invoegen. Hierna moet de volgende bestuurder op de vrije rijstrook op zijn beurt hetzelfde doen.

Is ritsen verplicht bij sterk vertraagd verkeer wanneer ik een autosnelweg oprijd?

Nee. Wanneer je een autosnelweg oprijdt, moet je altijd voorrang geven aan de voertuigen die er al rijden. Bij sterk vertraagd verkeer is het mogelijk dat de bestuurders die eigenlijk voorrang hebben spontaan zullen gaan ritsen. Dit is echter een vorm van hoffelijkheid, geen verplichting.

Door een wegversmalling is er sterk vertraagd verkeer. Honderd meter vóór deze versmalling zie ik een vrije plaats tussen twee voertuigen. Mag ik daar al invoegen?

Nee. Bij sterk vertraagd verkeer moet je verplicht tot aan de flessenhals rijden en daar invoegen. Zo wordt de capaciteit van beide rijstroken optimaal benut.

Is ritsen van toepassing wanneer er een inhaalverbod is?

Ja. Een inhaalverbod weerlegt nooit het principe van ritsen. Ritsen is van toepassing bij sterk vertraagd verkeer. In dit geval is er geen sprake van inhalen.

Dankzij ritsen vermijden we lange stilstaande files. Wanneer iedereen ritst, verloopt het verkeer vlotter en raakt iedereen sneller op zijn of haar bestemming!

Deel deze inhoud