Voertuigen tot en met 3,5 ton moeten een vignet kopen om gebruik te mogen maken van de Zwitserse autosnelwegen en autowegen. In Zwitserland zijn er ook tol- en spoorwegtunnels.
In Zwitserland moeten motorvoertuigen tot en met 3,5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te maken autosnelwegen en expreswegen. Daarnaast zijn er tunnels en treintunnels waar ter plaatse tol moet betaald worden.
Een vignet: op welke wegen?
In Zwitserland moeten motorvoertuigen en aanhangwagens tot en met 3.5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te mogen maken van de Nationale wegen van de 1’ste en 2’de klasse (autosnelwegen en expreswegen).
Welk soort vignet?
Er bestaat enkel een jaarvignet in Zwitserland. Het vignet is 14 maand geldig vanaf 1 december vóór het jaar van geldigheid tot en met 31 januari ná het jaar van geldigheid (bv, het vignet van 2024 is geldig vanaf 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025). Het vignet kost 40 Zwitserse Frank.
Op 1 augustus 2023 is een e-vignet ingevoerd. Het zal het klassieke vignet niet vervangen; Je hebt nu de keuze tussen een zelfklever of een digitale vignet. Het elektronisch vignet is online beschikbaar op de officiële site van het federaal bureau van de douane en grensbeveiliging van de Zwitserse confederatie (website in het Engels- en Frans). Nieuw aan het digitale vignet is dat het gekoppeld wordt aan de nummerplaat en niet meer aan het voertuig. Het voordeel is dat je geen extra vignet hoeft te kopen als je van voertuig wisselt zonder van nummerplaat te veranderen.
Voor welke voertuigen?
Auto's en motoren met een maximaal toegelaten massa tot en met 3500 kg (te vinden op het kentekenbewijs) moeten in het bezit zijn van een vignet. Hoofdzakelijk zijn dit personenauto's, motorrijwielen, bestelauto’s en motorhomes.
Opgelet:
- voor een caravan of een aanhangwagen dien je een tweede vignet aan te schaffen; het vignet moet gekleefd worden op een deel dat niet kan losgemaakt worden.
- Zware voertuigen: voor motorvoertuigen en aanhangwagens die worden gebruikt voor het vervoer van personen of goederen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton is er een ander tolsysteem. Meer informatie hierover vind je op de website van de Zwitserse Confederatie.
Verkooppunten
- Je kan het vignet in de Touring Mobility Corner kopen. Je vindt ons in de Koning Albert II-laan 4 te 1000 Brussel. We zijn geopend van maandag tot vrijdag van 10:00-13:30 en 14:00-17:00. Als Touring-klant krijg je €2 korting!
- Je kan het ook aankopen aan de Zwitserse grens bij de bemande douaneposten. Het is mogelijk om te betalen in euro (enkel met briefjes). Wisselgeld krijg je terug in Zwitserse frank (tegen een ongunstige wisselkoers). We raden je daarom aan om te betalen met je kredietkaart of een debetkaart
Tol- en autotreintunnels
In Zwitserland zijn er een aantal tunnels waar je tol ter plaatse moet betalen:
- Grote-Sint-Bernardtunnel (Bourg-St-Pierre - St. Rhémy-en-Bosses)
- Munt-la-Scheratunnel (Zernez - Livigno)
- De Sint-Gotthardtunnel (A2) en de San Bernardinotunnel (A13) zijn gratis als je in het bezit bent van het Zwitsers vignet.
Naast de gewone tunnels zijn er tunnels waar je de wagen op een trein moet plaatsen:
- Lötschberg (Kandersteg - Goppenstein)
- Lötschberg ( Kandersteg - Iselle )
- Simplon (Brig - Iselle)
- Oberalp (Andermatt - Sedrun) - Matterhorn Gotthard route
- Furka (Oberwald - Realp) - Matterhorn Gotthard route
- Albula ( Thusis - Samedan )
- Vereina ( Klosters - Sagliains )
Zie ook: Toltarieven in Europa
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
Tout savoir sur la zone de basses émissions de Lisbonne et la vignette dont vous aurez besoin.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Check welke steden een milieuzone of een zone voor beperkt verkeer (ZTL) in Frankrijk hebben. Vermijd boetes en beperkingen met ons handig overzicht.
Camperbusjes vs smalle halfintegralen: wat zijn de verschillen?
Campers vergeleken: de verschillen tussen een camperbusje en een smalle halfintegraalcamper. Foto © Sunlight
Alles over milieuzones en vignetten in Zwitserland
Il n'existe actuellement qu'une zone à faibles émissions en Suisse. Voici les règles pour pouvoir y circuler.
Alles over milieuzones en vignetten in Spanje
En Espagne, les villes peuvent introduire une zone de basses émissions (LEZ ou zona de bajas emisiones (ZBE)). Pour y circuler, vous devez remplir certaines conditions.
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van. Geen inspiratie? © Pexels