Image
Zwitserland vignetten

Voertuigen tot en met 3,5 ton moeten een vignet kopen om gebruik te mogen maken van de Zwitserse autosnelwegen en autowegen. In Zwitserland zijn er ook tol- en spoorwegtunnels.


In Zwitserland moeten motorvoertuigen tot en met 3,5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te maken autosnelwegen en expreswegen. Daarnaast zijn er tunnels en treintunnels waar ter plaatse tol moet betaald worden.Een vignet: op welke wegen?

Zwitserland wegenoverzicht
De wegen waar er vignetplicht is, zijn in het rood aangeduid. © Confédération Suisse


In Zwitserland moeten motorvoertuigen en aanhangwagens tot en met 3.5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te mogen maken van de Nationale wegen van de 1’ste en 2’de klasse (autosnelwegen en expreswegen).


Zwitserland verkeersborden snelwegen
Verkeersborden van autosnelweg (links) en semi-autosnelwegen waar het vignet van toepassing is © Confédération Suisse


Welk soort vignet?

Vermijd stress aan de grens door uw Zwitserse vignet via Touring te bestellen.


Er bestaat enkel een jaarvignet in Zwitserland. Het vignet is 14 maand geldig vanaf 1 december vóór het jaar van geldigheid tot en met 31 januari ná het jaar van geldigheid (bv, het vignet van 2024 is geldig vanaf 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025). Het vignet kost 40 Zwitserse Frank.

Op 1 augustus 2023 is een e-vignet ingevoerd. Het zal het klassieke vignet niet vervangen; Je hebt nu de keuze tussen een zelfklever of een digitale vignet. Het elektronisch vignet is online beschikbaar op de officiële site van het federaal bureau van de douane en grensbeveiliging van de Zwitserse confederatie (website in het Engels- en Frans). Nieuw aan het digitale vignet is dat het gekoppeld wordt aan de nummerplaat en niet meer aan het voertuig. Het voordeel is dat je geen extra vignet hoeft te kopen als je van voertuig wisselt zonder van nummerplaat te veranderen.


Voor welke voertuigen?

Auto's en motoren met een maximaal toegelaten massa tot en met 3500 kg (te vinden op het kentekenbewijs) moeten in het bezit zijn van een vignet. Hoofdzakelijk zijn dit personenauto's, motorrijwielen, bestelauto’s en motorhomes.

Opgelet:

  • voor een caravan of een aanhangwagen dien je een tweede vignet aan te schaffen; het vignet moet gekleefd worden op een deel dat niet kan losgemaakt worden.
  • Zware voertuigen: voor motorvoertuigen en aanhangwagens die worden gebruikt voor het vervoer van personen of goederen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton is er een ander tolsysteem. Meer informatie hierover vind je op de website van de Zwitserse Confederatie.


Verkooppunten

  • Je kan het vignet in de Touring Mobility Corner kopen. Je vindt ons in de Koning Albert II-laan 4 te 1000 Brussel. We zijn geopend van maandag tot vrijdag van 10:00-13:30 en 14:00-17:00. Als Touring-klant krijg je €2 korting!
  • Je kan het ook aankopen aan de Zwitserse grens bij de bemande douaneposten. Het is mogelijk om te betalen in euro (enkel met briefjes). Wisselgeld krijg je terug in Zwitserse frank (tegen een ongunstige wisselkoers). We raden je daarom aan om te betalen met je kredietkaart of een debetkaart

Tol- en autotreintunnels

In Zwitserland zijn er een aantal tunnels waar je tol ter plaatse moet betalen:

Naast de gewone tunnels zijn er tunnels waar je de wagen op een trein moet plaatsen:

Zie ook: Toltarieven in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …