Image
Zwitserland vignetten

Voertuigen tot en met 3,5 ton moeten een vignet kopen om gebruik te mogen maken van de Zwitserse autosnelwegen en autowegen. In Zwitserland zijn er ook tol- en spoorwegtunnels.


In Zwitserland moeten motorvoertuigen tot en met 3,5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te maken autosnelwegen en expreswegen. Daarnaast zijn er tunnels en treintunnels waar ter plaatse tol moet betaald worden.Een vignet: op welke wegen?

Zwitserland wegenoverzicht
De wegen waar er vignetplicht is, zijn in het rood aangeduid. © Confédération Suisse


In Zwitserland moeten motorvoertuigen en aanhangwagens tot en met 3.5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te mogen maken van de Nationale wegen van de 1’ste en 2’de klasse (autosnelwegen en expreswegen).


Zwitserland verkeersborden snelwegen
Verkeersborden van autosnelweg (links) en semi-autosnelwegen waar het vignet van toepassing is © Confédération Suisse


Welk soort vignet?

Vermijd stress aan de grens door uw Zwitserse vignet via Touring te bestellen.


Er bestaat enkel een jaarvignet in Zwitserland. Het vignet is 14 maand geldig vanaf 1 december vóór het jaar van geldigheid tot en met 31 januari ná het jaar van geldigheid (bv, het vignet van 2023 is geldig vanaf 1 december 2022 tot en met 31 januari 2024). Het vignet kost 40 Zwitserse Frank.

Op 1 augustus 2023 is een e-vignet ingevoerd. Het zal het klassieke vignet niet vervangen; beide varianten zullen parallel worden gebruikt. De nieuwigheid van het digitaal vignet is dat het wordt gekoppeld aan de nummerplaat en niet langer aan het voertuig. Dit heeft het voordeel dat bij verandering van voertuig zonder wijziging van de nummerplaat geen extra vignet hoeft te worden gekocht. Het elektronische vignet is verkrijgbaar zijn via een webwinkel.


Voor welke voertuigen?

Auto's en motoren met een maximaal toegelaten massa tot en met 3500 kg (te vinden op het kentekenbewijs) moeten in het bezit zijn van een vignet. Hoofdzakelijk zijn dit personenauto's, motorrijwielen, bestelauto’s en motorhomes.

Opgelet:

  • voor een caravan of een aanhangwagen dien je een tweede vignet aan te schaffen; het vignet moet gekleefd worden op een deel dat niet kan losgemaakt worden.
  • Zware voertuigen: voor motorvoertuigen en aanhangwagens die worden gebruikt voor het vervoer van personen of goederen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton is er een ander tolsysteem. Meer informatie hierover vind je op de website van de Zwitserse Confederatie.


Verkooppunten

  • Je kan het vignet in de Touring Mobility Corner kopen. Je vindt ons in de Koning Albert II-laan 4 te 1000 Brussel. We zijn geopend van maandag tot vrijdag van 10:00-13:30 en 14:00-17:00. Als Touring-lid krijg je €2 korting!
  • Je kan het vignet ook per post bij Touring bestellen. Als Touring-lid krijg je €2 korting!
  • Je kan het ook aankopen aan de Zwitserse grens bij de bemande douaneposten. Het is mogelijk om te betalen in euro (enkel met briefjes). Wisselgeld krijg je terug in Zwitserse frank (tegen een ongunstige wisselkoers). We raden je daarom aan om te betalen met je kredietkaart of een debetkaart

Tol- en autotreintunnels

In Zwitserland zijn er een aantal tunnels waar je tol ter plaatse moet betalen:

Naast de gewone tunnels zijn er tunnels waar je de wagen op een trein moet plaatsen:

Zie ook: Toltarieven in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.