Image

In 2023 zijn er op 46 plaatsen wegenwerken op de Vlaamse snelwegen. Werken die onvermijdelijk voor verkeershinder zullen zorgen.

In 2023 zijn er op 46 plaatsen wegenwerken op de Vlaamse snelwegen. Deze broodnodige werken zullen onvermijdelijk voor verkeershinder zorgen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) raadt aan om voor je vertrek te controleren waar er hinder verwacht wordt.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft de grote wegenwerken van 2023 bekendgemaakt. In totaal gaat het om 46 snelwegwerven, waaronder een reeks grote ingrepen aan bruggen en tunnels. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Lantis en De Werkvennootschap voeren deze werken uit.

kaart wegenwerken
Op al deze plaatsen zijn er in 2023 wegenwerken.


Laat je niet verrassen

Wegenwerken zorgen onvermijdelijk voor hinder. “Laat je niet verrassen en check wegenenverkeer.be voor je vertrek”, adviseert AWV. “Zo zie je precies op welke snelwegen welke werken met welke hinder gepland zijn.”

In 2023 wordt de grootste hinder verwacht op deze werven:

 • de vernieuwing van de wandpanelen en de verlichting in de Kennedytunnel (Antwerpen)
 • de vervanging van twee bruggen over de E313 tussen Wommelgem en Ranst (Antwerpen)
 • de betonherstellingen op de R2 ter hoogte van de Liefkenshoektunnel (Antwerpen)
 • de sanering van de slingerviaducten in het knooppunt Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen)
 • de herstelling van de brugdekvoegen op de E17 richting Kortrijk aan het viaduct Gentbrugge (Oost-Vlaanderen)
 • de herstelling van de wegverharding op de R4 tussen Laarne en Oostakker (Oost-Vlaanderen)
 • de bouw van twee bruggen over de R0 in Halle (Vlaams-Brabant)
 • de renovatie van de Leonardtunnel (Vlaams-Brabant)

Om de hinder te beperken, stemt AWV de timing van de wegenwerken af met partners als Touring, VAB, Febetra, VOKA en Logistiek Vlaanderen. Ook worden gelijktijdige grote wegenwerken in dezelfde omgeving vermeden, en worden omleidingsroutes vooraf onderzocht om ze hindervrij te houden.


Veilige wegenwerken

Op de werven zijn dag en nacht arbeiders aan het werk. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen gebeuren er elk jaar ongevallen aan deze werven. Aan de automobilisten wordt dan ook gevraagd om zeker de snelheidslimiet en de signalisatie bij wegenwerken te respecteren. De snelheid aan werven wordt trouwens gecontroleerd met bemande controles, semi-vaste snelheidscamera’s en mobiele trajectcontroles.

bord wegenwerken
Veiligheid bij wegenwerken is prioritair.

5 tips om veilig langs wegenwerken te rijden

 1. Verminder je snelheid bij het naderen van een werfzone en hou je aan de aangegeven snelheidslimiet. Zo kan je beter reageren op onverwachte veranderingen of obstakels op de weg.
 2. Volg de aangegeven signalisatie en wegmarkeringen, inclusief verkeersborden, oranje kegels en tijdelijke wegmarkeringen. Deze markeringen zijn er om je veilig langs de werfzone te leiden.
 3. Kijk uit voor arbeiders die zich in de werfzone bevinden. Hou ook rekening met voertuigen die de werfzone in- of uitrijden.
 4. Vermijd afleidingen, zoals telefoneren (uiteraard handenvrij) of eten en drinken achter het stuur. Hou je volle aandacht op de weg en de omgeving.
 5. Pas je rijgedrag aan de omstandigheden aan. Als er sprake is van slecht weer of weinig zichtbaarheid, wees dan extra voorzichtig bij wegenwerken. Vertraag en hou voldoende afstand tot je voorliggers.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …