Image
Zwitserland

De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.


Ga je met de auto op reis naar Zwitserland? Wees dan goed voorbereid. We vermelden hieronder de knelpunten, de alternatieve routes en de dagen die je het best vermijdt.


Drukke wegen en knelpunten

Knelpunt Sint-Gotthardtunnel:

  • Knelpunt bij uitstek is de Sint Gotthardtunnel op de as Basel-Lüzern-Chiasso (grens met Italië) (A2). Bij de tunnel kan de wachttijd in beide richtingen erg oplopen op drukke reisdagen en ook aan de grens is het doorgaans aanschuiven.

Drukke filegevoelige wegen in Zwitserland:

  • De as A3/A1 Bazel-Zurich vooral bij Bazel en in de omgeving van Zurich;
  • de as A3/A13 Zurich-Chur-San Bernardinotunnel-Bellinzona-Chiasso vooral bij Chur en aan de San Bernardinotunnel;
  • Bern en omgeving (knooppunt A1/A12/A6);
  • de A9 Lausanne-Montreux-Martigny-Brig vooral bij Lausanne en Montreux;
  • de as Martigny-Grand-St.-Bernardtunnel.

Alternatieven voor de Sint-Gotthardtunnel:

  • Via de Sint Gotthardpas. De weg via de bergpas is vrij comfortabel. Zijn er lange files aan de tunnel dan kan je tijd winnen door 2 à 3 afritten voor de tunnel de snelweg te verlaten en via de bergpas te rijden. Verlaat je de snelweg net voor de tunnel, dan is de tijdwinst miniem.
  • Via Bern, Thun, Spiez met de Lötschberg-autotrein (Kandersteg naar Goppenstein) en dan via Brig en de Simplonpas (N9) naar Italië. Je kan de Simplonpas vermijden door de autotrein van Brig naar Iselle te nemen. Klik hier voor informatie.
  • De as A3/A13 Zurich-Chur-San Bernardino-Bellinzona-Chiasso.
  • Richting Aosta, Bloemenriviera (San Remo/Savona/Genua) is de weg via Lausanne, Martigny en de Grand-St.-Bernardtunnel een mogelijkheid. Opgelet de Grand-St-Bernardtunnel is betalend, bovenop het snelwegenvignet dus.
  • Kies je voor secundaire wegen om drukke snelwegen te vermijden, moet je vrijwel altijd bergpassen nemen. Reizen via bergpassen verloopt trager en vereist een zekere rijvaardigheid. Het zijn wel mooie, eerder toeristische wegen. Informatie over bergpassen vind je hier.

Opgelet: geen enkele alternatieve weg is filevrij op drukke reisdagen!


Verkeersdrukte

Zwitserland is een toeristische trekpleister maar toch voor alles een doorreisland naar Italië. De drukste verkeersdagen tijdens de vakantie zijn vrijdagnamiddag en -avond van 14.00 tot 20.00 uur voor het vertrek, zaterdag voor het vertrek (7.00-15.00 uur) en terugkeer (10.00-17.00 uur). Zondag blijft het druk voor de terugkeer. Hou hier rekening mee bij je reisplanning als je files wil vermijden.

Check ook de verkeersdruktekalender van deze zomer voor Zwitserland.


Verkeersinformatie


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Waar je ook pech krijgt, bel ons op en je wordt meteen geholpen door een van onze bijstandspartners.

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.