Image
autorijden-herfst

We hebben nog niet te maken met winterse vorst, sneeuw of ijs, maar het zijn toch niet langer de geruststellende wegen van de zomer. In de herfst kan het op de baan best verraderlijk zijn, maar hier zijn 5 manieren om met de situatie om te gaan …

De maanden oktober en november behoren op het vlak van verkeersveiligheid tot de meest problematische van het jaar. Of je nu met de auto bent, met de (motor)fiets of te voet, de gevaren stapelen zich op. Dat wordt verklaard door verschillende factoren:

 • de dalende helderheid
 • de overschakeling van zomer- naar wintertijd
 • het slechte weer
 • de verslechterende verkeersomstandigheden

Er bestaat geen tovermiddel om deze valkuilen te omzeilen, maar een beetje gezond verstand kan wonderen doen.

 

1. Zien en gezien worden

Op het vlak van zicht moet je met twee dingen rekening houden: 

Met jezelf: verschillende studies tonen dat slechts één persoon op drie ooit een oogonderzoek heeft gehad! En dat meer dan de helft van hen de voorbije vijf jaar zijn ogen niet heeft laten nakijken. Terwijl het zicht toch goed is voor 90% van de informatie die we nodig hebben om te rijden. Kortom, als dit nog niet gebeurd is, is een kleine check-up aangewezen!

Vergeet niet om een goede zonnebril mee te nemen. Als het kan eentje met polariserende glazen, die voor een veel beter contrast zorgen, ook bij regen of mist.

Pas ook op voor de lage zon tijdens de spits, ‘s morgens en ‘s avonds. Die stralen kunnen bijzonder verblindend zijn. Bijkomende problemen in de herfstperiode zijn de snel afnemende helderheid en de verblindende grootlichten van de andere auto’s.

Met je auto: de herfst is dé periode van damp bij uitstek. Als je airconditioning hebt, kan je die damp makkelijk en snel doen verdwijnen. Is dat niet het geval, neem dan even de tijd om de damp weg te krijgen. En vergeet de aangedampte zijruiten en achteruitkijkspiegels niet, want ook zij hebben een belangrijk aandeel in jouw zicht.

Image
buée

 

Wacht bij een barst of een breuk in je voorruit niet tot het te laat is … 

 

2. Je auto in goede staat

De ruitenwissers

Ruitenwissers kunnen je helpen om alles beter te zien. Maar zijn ze wel in goede staat? Aan de hand van deze tutorial kan je zelf je ruitenwissers controleren en vervangen.

Image
essuie-glaces

 

Nóg belangrijker zijn je banden. En je hoeft geen mecanicien te zijn om zelf een aantal dingen te controleren:

 • De profieldiepte (kijk na of de slijtage-indicator de wettelijke limiet van 1,6 mm nog niet bereikt heeft).
 • Of er geen spijkers, stukjes glas, … in de groeven of zijwanden zitten.
 • De juiste bandenspanning, die je altijd moet checken met “koude” banden. Wat wil zeggen dat je minder dan 5 km gereden hebt, zonder plots te accelereren of te remmen.
Image
bandenspanning

 

De lichten

 • Maak regelmatig het oppervlak van je voor- en achterlichten schoon. Het opspattend vuil vormt na verloop van tijd een ondoorzichtige film die de verlichtingscapaciteit vermindert.
 • Controleer van tijd tot tijd of je koplampen nog wel goed werken. Hoe? Door gewoon voor een muur of een etalage te gaan staan en alle lichten de revue te laten passeren.
 • Voorzie reservelampjes in de auto, en vervang een kapotte lamp zo snel mogelijk.
 • Vermijd te felle verlichting in de wagen. Gps- of radioschermpjes, omgevingsverlichting, leeslampjes, … het zijn stuk voor stuk lichtbronnen die je ogen vermoeien.
Image
grootlichten wagen

 

Onderhoud zelf je wagen, het hele jaar door, dankzij de tutorials van Touring.

 

3. Jijzelf in goede staat!

De herfst is niet echt de ideale periode om te rijden met twee, met vier of zelfs zonder wielen! De duisternis, de uurverandering, de koude, de vochtigheid, … het komt ons rijgevoel niet ten goede. Ook hier hebben we geen tovermiddel, maar er zijn twee dingen waar je op kan letten:

 

4. Pas je rijstijl aan

De uitdagende wegomstandigheden vragen iets meer aandacht en verplichten je mogelijk om je rijstijl aan te passen. Net als je positie in de auto, iets dichter bij het stuur, de rug iets rechter – zonder gespannen of gestresseerd te zijn – zodat je sneller kan reageren op mogelijk gevaarlijke situaties.

 

5. Hou rekening met de weersomstandigheden

De dode bladeren en alles wat de natuur laat vallen in aanloop naar de winter zijn stuk voor stuk valstrikken. Om nog maar te zwijgen van de gladde wegen en de windstoten. Van ijzel is nog geen sprake, maar er is wel degelijk slipgevaar. Een paar goede gewoonten om (opnieuw) in acht te nemen:

 • Vergroot je veiligheidsafstand.
 • Hou rekening met de staat van de rijbaan.
 • Matig je snelheid.
 • Anticipeer bij het remmen. ABS (antiblokkeersysteem) en ESP (antislip) kunnen helpen, maar staan machteloos tegenover de wetten van de fysica!
 • Hou je klaar om te reageren in geval van aquaplaning.
 • Wees tijdens de oogstperiode dubbel zo voorzichtig rond boerderijen en velden.

En tot slot, aarzel niet om je in te schrijven voor een van de vele defensieve rijcursussen die in ons land worden aangeboden, ongeacht je leeftijd en je rijervaring. Voor honderd euro zal je uiteraard geen professionele piloot worden, maar het zou je wel bewust moeten maken van de gevaren op onze herfstwegen.

 

Ga met een gerust hart de weg op

Pech, een ongeval, problemen met je batterij, … Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs voor je voordeur!

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan via onze Touring Assist service, en je krijgt prioritaire bijstand.