Image
autorijden-herfst

We hebben nog niet te maken met winterse vorst, sneeuw of ijs, maar het zijn toch niet langer de geruststellende wegen van de zomer. In de herfst kan het op de baan best verraderlijk zijn, maar hier zijn 5 manieren om met de situatie om te gaan …

De maanden oktober en november behoren op het vlak van verkeersveiligheid tot de meest problematische van het jaar. Of je nu met de auto bent, met de (motor)fiets of te voet, de gevaren stapelen zich op. Dat wordt verklaard door verschillende factoren:

  • De dalende helderheid
  • De overschakeling van zomer- op wintertijd
  • Het slechte weer
  • De verslechterende verkeersomstandigheden

Er bestaat geen tovermiddel om deze valkuilen te omzeilen, maar een beetje gezond verstand kan wonderen doen:

1. Zien en gezien worden

Op vlak van zicht moet je met twee dingen rekening houden: jezelf en je auto.

Wat je zicht betreft, heeft een recente studie aangetoond dat slechts één persoon op drie ooit een oogonderzoek heeft gehad! En dat meer dan de helft van hen de voorbije vijf jaar zijn ogen niet heeft laten nakijken. Terwijl het zicht toch goed is voor 90% van de informatie die we nodig hebben om te rijden. Kortom, als dit nog niet gebeurd is, is een kleine check-up aangewezen!

Pas ook op voor de lage zon tijdens de spits, ‘s morgens en ‘s avonds. Die stralen kunnen bijzonder verblindend zijn. Bijkomende problemen in de herfstperiode zijn de snel afnemende helderheid en de verblindende grootlichten van de andere auto’s.

Wat je auto betreft, is de herfst dé periode van damp bij uitstek. Als je airconditioning hebt, kan je die damp makkelijk en snel iets doen verdwijnen. Is dat niet het geval, neem dan even de tijd om de damp weg te krijgen. En vergeet de aangedampte zijruiten en achteruitkijkspiegels niet, want ook zij hebben een belangrijk aandeel in jouw zicht.

2. Je auto in goede staat

Ruitenwissers kunnen je helpen om alles beter te zien. Maar zijn ze wel in goede staat? Nóg belangrijker zijn je banden. En je hoeft geen mecanicien te zijn om zelf een aantal dingen te controleren:

3. Jijzelf in goede staat!

De herfst is niet echt de ideale periode om te rijden met twee, met vier of zelfs zonder wielen! De duisternis, de uurverandering, de koude, de vochtigheid, … het komt ons rijgevoel niet ten goede. Ook hier hebben we geen tovermiddel, maar er zijn twee dingen waar je op kan letten:

4. Pas je rijstijl aan

De uitdagende wegomstandigheden vragen iets meer aandacht en verplichten je mogelijk om je rijstijl aan te passen. Net als je positie in de auto, iets dichter bij het stuur, de rug iets rechter – zonder gespannen of gestresseerd te zijn – zodat je sneller kan reageren op mogelijk gevaarlijke situaties.

5. Pas je rijstijl aan de weersomstandigheden aan

De dode bladeren en alles wat de natuur laat vallen in aanloop naar de winter zijn stuk voor stuk valstrikken. Om nog maar te zwijgen van de gladde wegen en de windstoten. Van ijzel is nog geen sprake, maar er is wel degelijk slipgevaar. Een paar goede gewoonten om (opnieuw) in acht te nemen:

  • Vergroot je veiligheidsafstand
  • Hou rekening met de staat van de rijbaan
  • Matig je snelheid
  • Anticipeer bij het remmen. ABS (antiblokkeersysteem) en ESP (antislip) kunnen helpen, maar staan machteloos tegenover de wetten van de fysica!
  • Hou je klaar om te reageren in geval van aquaplaning
  • Wees tijdens de oogstperiode dubbel zo voorzichtig rond boerderijen en velden

En tot slot, aarzel niet om je in te schrijven voor een van de vele defensieve rijcursussen die in ons land worden aangeboden, ongeacht je leeftijd en je rijervaring. Voor honderd euro zal je uiteraard geen professionele piloot worden, maar het zou je wel bewust moeten maken van de gevaren op onze herfstwegen.

Deel deze inhoud