Image
Winter 2020: genieten van de Alpen tot de Dolomieten

Noord-Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn de populairste wintersportbestemmingen. Wie op zoek is naar inspiratie kan hieronder kennismaken met 4 wintersportgebieden die ook naast de piste hun mannetje staan.

Italië : Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is het gebied in het noorden van Italië, goed voor 1.200 pistekilometers verspreid over een dertigtal skiresorts.

Wij verbleven in de Ratschings-Jaufen vallei, waar je skipas ook toegang geeft tot de gebieden Kalcheralm, Rosskopf en Ladurns. Behalve skiën gunden we onszelf wat verwennerij in ons vijfsterrenverblijf Tenne Lodges. Dit nieuwste project van de familie Rainer-Schölzhorn blinkt uit in luxe, met zijn supermoderne wellness én exquise keuken.

Absolute aanrader: de afdaling per slee van de Rosskopf-Rodelbahn. Met zijn 10 kilometer lengte en 920 hoogtemeters is dit de langste verlichte rodelbaan van Italië. En dat hebben we gevoeld, tijdens maar ook na de dolle afdaling! Met dank aan de diepe putten en hoge bulten, maar vooral door onze onuitblusbare competitiegeest: elk van ons moest en zou als eerste weer in het dal staan. We zullen het nooit leren …

Zuid-Tirol praktisch

Bereikbaar via de luchthaven Innsbruck (Oostenrijk), in combinatie met een huurauto (1 uur rijden).

Oostenrijk: Kleinwalsertal

Kleinwalsertal bevindt zich in het westelijke deel van Oostenrijk, op nauwelijks 750 km van Brussel. Er zijn 4 bergen en 6 skigebieden, samen goed voor 130 pistekilometers.

Omdat de vallei doodloopt in het laatste dorpje (Baad), kom je er enkel bestemmingsverkeer tegen. Zalig rustig dus.

Het dal ligt aan Oostenrijkse kant tussen een viertal bergen, elk met zijn eigen skigebied. Die worden met elkaar verbonden via pistes of busverbindingen. Met één en dezelfde skipas kan je ook twee Duitse gebieden verkennen. Het leuke is dat al die gebiedjes een eigen karakter hebben. Het ene is gespecialiseerd in snelle pistes, het andere in freeride skiën. Voor elk wat wils dus.

Kleinwalsertal praktisch

Bereikbaar via de Duitse autosnelwegen A8 en A7 langs Karlsruhe en Ulm, op 745 km vanuit Brussel.

Frankrijk:Tignes

Tignes ligt in de Savoie en behoort tot de grootste skigebieden ter wereld. Het resort ligt op een hoogte van 2.100 meter en is daarmee een van de hoogste skidorpen van Europa.

In Tignes kan je het ganse jaar rond wintersporten. Toegegeven, in de zomer moet je daarvoor naar de Grande Motte gletsjer (3.456 m), maar wie zich beperkt tot het reguliere wintersportseizoen zal het zich niet beklagen: 75 skiliften en 159 pistes (21 groen, 69 blauw, 44 rood en 25 zwart), samen goed voor 300 pistekilometers (in combinatie met het aaneengesloten Val d’Isère).

Aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek in dit gezellige skidorp. Wij verbleven in een appartement van CGH omwille van de centrale ligging en de aanlokkelijke in-house faciliteiten.

Tignes praktisch

Alle wegen leiden naar Tignes, maar de laatste kilometers zal je sowieso per auto, taxi of bus moeten afleggen. Je kan vliegen op Genève, Lyon of Grenoble of de HST nemen tot Bourg-Saint-Maurice. Met eigen vervoer moet je (vanuit Brussel) rekenen op een rit van zo’n 970 km.

Zwitserland : Aletsch Arena

Skiën in de omgeving van de langste gletsjer van de Alpen en in de nabijheid van de mooiste vierduizenders uit de regio … mooier en indrukwekkender wordt het niet.

De gletsjer is 23 km lang, gemiddeld 1.800 meter breed en weegt naar schatting een slordige 11 miljard ton. Wie zijn zinnen op de Zwitserse skidorpjes Fiescheralp, Bettmeralp of Riederalp heeft gezet, mag dan ook rekenen op indrukwekkende vergezichten.

Wat je vooraf moet weten: de genoemde skidorpjes zijn autovrij. Je geraakt er alleen met de kabelbaan vanuit het dal. Dat betekent dat je je auto achterlaat op de (betaalbare) parking naast het dalstation. Het grootste voordeel is dat de weg tot het dalstation sneeuwvrij is.

Aletsch Arena praktisch

Aletsch Arena ligt op zo’n 770 km van Brussel. Wie met de trein komt, boekt een ticket tot Brig en neemt van daaruit de Matterhorn Gotthard Bahn naar Mörel. De kabelbaan brengt je vervolgens in 7 à 10 minuten tot in Riederalp.

Ben je voldoende beschermd om naar het buitenland te gaan?

Het nut van een reisverzekering voor het buitenland mag genoegzaam bekend zijn, toch vertrekt 39% van de Belgen straks op vakantie zonder enige dekking (geen medische noch pechbijstand, aldus ons jaarlijks vakantieonderzoek).

Nochtans weegt de kost van die reisverzekering niet op tegenover de potentiële kosten die het resultaat zijn van problemen in het buitenland. Dat kan een flinke domper zijn op de sfeer én op de vakantie. Hoe vertrek je met een gerust hart? Meer info.

Deel deze inhoud