Image
WK2018: op stap in Sotsji, Moskou en Kaliningrad
De Rode Duivels spelen hun eerste WK-wedstrijd op 18 juni in Sotsji. Daarna reizen ze door naar Moskou en Kaliningrad. Maar is daar behalve voetbal ook nog iets anders te zien? Dit zijn onze toeristische tips.

Sotsji aan de Zwarte Zee

België speelt zijn eerste wedstrijd op 18 juni in het stadion waar de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in 2014 plaatsvond.
Twee keer goed nieuws: tegenstander Panama is een haalbare kaart én Sotsji is een populaire bestemming met veel faciliteiten en toeristische troeven. Inspiratie vind je in de Sochi City Guide, maar dit zijn alvast onze vier favoriete plekjes en activiteiten in en rond Sotsji.

 1. Dagomys theeplantage
 2. Racen in de Sochi Autodrom
 3. Stranden aan de Zwarte Zee
 4. Familiepret in Sochi Park


Moskou, de bruisende metropool

Als je naar Moskou trekt, probeer er dan minstens een paar dagen door te brengen, want het aanbod aan bezienswaardigheden is ronduit enorm. En vermoedelijk kom je hier maar één keer, niet? Deze vier plekken zijn een absolute must voor wie voor het eerst de Russische hoofdstad bezoekt.

 1. De monumentale metrostations
 2. Het Rode Plein en omgeving
 3. Het residentiecomplex Kolomenskoye buiten de stad
 4. De muren en torens van het Kremlin

Meer weten en nog veel meer zien? Visit Russia helpt jou graag verder.


Kaliningrad: Rusland in Europa

Kaliningrad is de hoofdstad van het gelijknamige ‘oblast’, een Russische exclave. Een buitenbeentje dus, letterlijk. De stad ligt op nauwelijks 1.450 km van Brussel en is perfect met de auto bereikbaar via Duitsland en buurland Polen.
Kaliningrad grenst verder nog aan Litouwen in het noorden en de Oostzee in het westen. Tot 1945 maakte de stad, die toen Koningsbergen heette, deel uit van Oost-Pruisen, lees: Duitsland. Die Duitse invloeden zijn anno 2018 nog duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Dit zijn onze vier favoriete hotspots.

 1. Het Museum of the World Ocean
 2. Het Amber Museum en de amberextractie
 3. De prenucleaire B-413 duikboot
 4. De stadspoorten, waaronder de Koenig Gate

Meer inspiratie vind je op de officiële website van de exclave.


Belangrijke informatie voor je afreist

Wie halsoverkop beslist om naar Rusland af te reizen, moet de juiste papieren in zijn/haar bezit hebben. Speciaal voor het WK werd een regeling getroffen waarbij geen visum vereist is. Maar opgelet, je moet wél over een fankaart beschikken, het zogeheten ‘Fan ID’. Bijkomende voorwaarde is dat je een ticket (of meerdere) hebt voor het WK (FIFA-tickets). Met dat ticket kan je je  registreren, waarna je een Fan ID krijgt toegestuurd.
Met dat ID kan je dan gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en kan je tussen 4 juni en 25 juli probleemloos door het land reizen.

Wie liever geen risico’s neemt, of simpelweg niet naar wedstrijden gaat kijken en als toerist (mee)reist, moet een regulier visum aanvragen. De procedure is tamelijk omslachtig; alle informatie vind je op de website van Visa Handling Services.

Tot slot nog dit: wie zelf naar daar wil rijden of ter plaatse een auto wil huren, moet beschikken over een internationaal rijbewijs. Check ook of je verzekerd bent in Rusland, want dat is niet standaard het geval bij elke autoverzekering.

Deel deze inhoud