Image
Zero Motorcycles lanceert de opvolger van de populaire FXS. Is de nieuwe Zero FXE het vervolg van een succesverhaal?


Zero Motorcycles lanceert de opvolger van de populaire FXS. De wendbare supermoto krijgt een grondige update, maar verandert nauwelijks in prijs. Is de nieuwe Zero FXE het vervolg van een succesverhaal?


Zero FXE


Creatief

Wat hebben de Zero FXE en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze zijn allebei creatief met feiten. Branson neemt je mee naar het heelal, maar gebruikt voor de definitie ‘heelal’ verouderde gegevens. Zero beantwoordt in zekere zin ook aan de omschrijving – 11 kW voor A1-motoren en een 35 kW A2-versie – maar tovert voor de A2 maar liefst 106 Nm uit de ZF 7.2-krachtbron met Cypher II-aansturing. Let wel: 106 Nm uit het equivalent van een 125cc-motorfiets! Want ook als 18-jarige of als houder van een rijbewijs-B mag je je op deze raket voortbewegen. Bovendien is de Zero laagdrempelig, wegens geen koppeling en geen versnellingen. Nog een voorbeeld, hoewel de vergelijking alleen cijfermatig opgaat: de 217,7 pk sterke Honda CBR1000RR-R heeft 113 Nm aan boord …


Wat mag dat kosten?

De Zero FXE kost 13.880 euro, en dat is meteen dezelfde prijs voor Nederland en België. Iets wat enkel bij elektrische motoren voorkomt. Dit is een kleine 500 euro meer dan de standaard FX, een trail die ook in het Zero-gamma blijft. We snappen heel goed dat de gemiddelde 18-jarige zo’n bedrag moeilijk bij elkaar gespaard kan hebben. Maar je betaalt wel veel minder aan onderhoud en benzine. Wat maakt dat je maandelijkse kost op dat vlak dan weer daalt. Want met een volle tank ‘benzine’ en een harde rechterpols kan de FXE zo’n 100 kilometer voort. En zo’n volle tank kost je dan € 2. Dat is het equivalent van anderhalve liter benzine op 100 km. En dat met een 106 Nm-motorfiets!

Zero FXE


Rekensommetje

Mocht je al in het bezit zijn van een serie zonnecellen, dan ben je helemaal goed af. En er is ook nog de subsidie van de overheid. Die bedraagt in België in dit geval 2.082 euro. Dat wil zeggen dat de FXE je 11.800 euro kost. Ter vergelijking: de KTM 690 SMC R kost 10.990 euro in België, 13.300 euro in Nederland. Vergelijken is natuurlijk moeilijk. Want je tankt sneller met een traditionele motor als de KTM, maar je rijdt uiteindelijk goedkoper met deze FXE. Ook nog belangrijk: je kan je A1 vlot tot A2 laten omvormen. Het verschil in pk’s voel je trouwens enkel aan hoge snelheden, niet op secundaire wegen. De top ligt bij een A2 rond de 135 km per uur.


Opstappen en wegwezen

Een Zero kan alles wat een ‘gewone’ motorfiets ook kan, maar de FXE is een motorfiets voor in het (groot)stedelijk verkeer. Of in de huidige spreektaal: een motorfiets voor in de stad. In die omgeving, met veel verkeer, verkeerslichten en files, staat de FXE z’n mannetje. De motor is licht (153 kilo), rank en wendbaar. Je kan bij wijze van spreken keren op een vel A4-papier, zo lichtvoetig is de Zero. Het is een motor in je reinste supermoto-stijl die je door zijn gebruiksgemak te pas en te onpas zal gebruiken. Opstappen en wegwezen is het devies. Tenminste: als de motor opgeladen is. Een volle batterij heb je van bij nul op een uur of zeven. Maar niemand wacht tot de batterij helemaal leeg is om te laden natuurlijk. ’s Nachts opladen is de meest voor de hand liggende manier om de FXE en andere Zero’s die geen snellaadsysteem hebben optimaal te voeden.


Puur genieten

Eens je met de Zero FXE aan de slag gaat, vergeet je al het cijfermateriaal en is het al snel puur genieten. Het onwaarschijnlijke koppel dat altijd aanwezig is, zorgt ervoor dat elke beweging van je rechterpols potentieel resulteert in pure fun. Bovendien heeft de FXE kleine wielen, en dat maakt hem megawendbaar. In combinatie met de rechte zithouding, betekent dit dat je al die kracht ook nog eens goed onder controle hebt.

Zero FXE


Verfijnde afwerking

Bovendien is de FXE uitstekend afgewerkt. Het tft-dashboard valt meteen op, maar als je dichterbij gaat, zie je ook dat Zero de batterij heel mooi heeft verstopt, dat er een Showa-ophanging op zit en dat de lijnen van de motor perfect op mekaar zijn afgestemd. De FXE rijdt niet alleen goed, hij ziet er ook knap uit. Je moet je alleen de gewoonte aanmeten om hem ‘s avonds in de stekker te steken. Een beetje zoals je smartphone. Doe je dat, dan heb je altijd genoeg autonomie voor rijplezier op secundaire wegen. We kwamen bij onze test 150 km ver. Ga je op de snelweg rijden, dan mag daar makkelijk 50 km van af. Maar laat die snelweg om heel wat andere redenen nu net niet de biotoop van deze elektrische pretmaker zijn. Als de Zero FXE de voorbode is van nog meer leuke en al bij al betaalbare motoren uit het land van Uncle Sam, dan kijken we nu al uit naar 2022.

Foto’s: MotoMedia, Pien Meppelink

Klik hier voor meer info over Zero Motorcycles of vergelijk hem met concurrenten op motorprijzen.be.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?