Image
Duik in de Belgische geschiedenis dankzij historische logeeradresjes
10 historische logeeradressen voor een originele overnachting of vakantie.

België is maar een klein landje en je hebt al snel een rondje langs de toeristische trekpleisters gemaakt en ook genoten van de lokale, culinaire specialiteiten. Zo denken de meeste mensen er tenminste over, maar in werkelijkheid biedt ons land veel meer! 

Elke stad en ieder dorp heeft wel historische schatten met een verhaal, memorabele feiten, bijzondere tradities, uitvindingen en oorspronkelijke kunst of een geheimzinnige legende. Er wachten je heel wat leuke ontdekkingen wanneer je de tijd neemt om er in alle rust van te genieten. Heb je al eens genoten van de gastvrijheid in een historisch pand?

Touring en intoHistory hebben voor jou historische locaties in heel België geselecteerd. Er is voor elk wat wils: een 200 jaar oude boerderij in Vlaanderen, een voorname abdij aan de Maas, een kasteel in het Luikse, een herenhuis in Antwerpen of een hotel in Brussel op een locatie die helemaal gewijd is aan de trein... allemaal plekken om uitgebreid te ontdekken.
Reken maar dat het een feest wordt voor je zintuigen, nieuwsgierigheid en emoties! Aan het einde van dit artikel vind je ook een wedstrijd waarmee je een overnachting voor twee personen kan winnen in een van deze verblijven…

Image
damme de stamper

Damme: boerenhoeve De stamper
© De Stamper

De Polders zijn vette, groene gronden en ideaal voor de veehouderij. De boerenhoeve 'De Stamper' uit de 17e eeuw is trots op een kudde van zo'n honderd koeien. Maar de eigenaars van die grote boerderij hebben er vooral plezier in om hun gasten in een ouderwets gastenverblijf te ontvangen dat in landelijke stijl is ingericht en zij laten je ook heel graag de streekgerechten proeven.
De boerderij ‘De Stamper’ is een typisch voorbeeld van de traditionele bouw aan de Belgische kust en is ook maar enkele fietskilometers (!) van de zee verwijderd.

Image
Abbayes du Moulin

Hoge Maas: Ferme de l’Abbaye de Moulins (Dinant)
Foto: gites 2 abbeyes de moulins

De Ferme de l’Abbaye de Moulins met familieverblijven die stammen uit de 17de eeuw ligt optimaal aan de plek waar de Maas en de Molignée samenvloeien. Je zal het ruige, maar bijzondere landschap weten te waarderen, net als de vele ambachtelijke specialiteiten.
De liefhebbers van een bewogen kloosterleven krijgen genoeg om van te genieten in Anhée. De oude abdij van Moulins bezat veel land in de omgeving en dat verklaart ook de grootte van de gebouwen op de boerderij.

Image
koning van spanje antwerpen

Antwerpen: chambres d’hôtes Koning van Spanje
© Koning van Spanje

Heel bijzonder is de 17de eeuwse chambres d’hôtes in Antwerpen die je meeneemt naar andere tijden: Welkom in de ‘Koning van Spanje' weggestopt in een privésteegje. De eigenaar zal je onder de tonen van het carillon van de kathedraal allerlei delicatessen uit eigen tuin laten proeven.
Gelegen naast de kathedraal, het beroemde plein en de musea, maar toch vind je in deze chambre d’hôtes met afgesloten tuin een rustgevende kalmte.

Image
train hostel

Brussel: Treinpension Train Hostel
© intoHistory

Alle fans van de trein zullen blij zijn om te kunnen overnachten in het Train Hostel, een herberg die werd ontworpen door François Schuiten en die helemaal aan het spoor gewijd is. Je kan er overnachten in kamers met twee tot negen bedden én tegen verschillende prijzen. En natuurlijk is het mogelijk om er in antieke slaapwagons te overnachten... op het dak van dit gebouw!
Het Train Hostel ligt pal naast het nieuwe 'Train World', een geweldig museum dat is gewijd aan het spoor in Belgie.

Image
diest

Diest: oud begijnhof @Home
© MRobben

De gastenverblijven "@Home" zijn gelegen in een geklasseerd en erg verleidelijk begijnhof in Diest. De eigenaar is gepassioneerd door deze religieuze stroming (gevestigd in de 13de eeuw) en zal je ook enthousiasmeren voor de eenvoud van de vertrekken.
De begijnen deelden een reeks kleine woningen die een uitstekende uitvalsbasis vormen voor talloze activiteiten in de stad. Een prachtig begin voor een ontdekkingstocht langs plaatselijke ambachten en het rijke erfgoed in de omgeving.

Image
chateau de waleffe

Waleffe, nabij Luik: Chateau de Waleffe
© Château de Waleffe

Het opmerkelijke Château de Waleffe in de provincie Luik is een prachtige en geklasseerde locatie in Wallonië. Het is een echt privilege om te kunnen verblijven in vertrekken die sinds de 18de eeuw bijna niet veranderd zijn.
Neem een duik in het aristocratische leven van het 'Ancien Régime' en neem de tijd om je de ziel van een voorname woning op een prachtig domein eigen te maken. Het Kasteel van Waleffe wordt al sinds 1604 bewoond door dezelfde familie! 

Image
ecume des jours

Gent: B&B Ecume des jours
© Colette Distave

De Ecume des Jours verhaalt op sublieme wijze hoe de Vlaamse filosofische en creatieve avant-garde zich aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde. De litteraire en artistieke verwijzingen - van Art Nouveau en Art Déco - zijn er overal te vinden. Een intensieve afdaling in een honderdjarig verleden.

Image
Moulin de resteigne

Watermolen in de Ardennen: Moulin de Resteigne
© Moulin de Resteigne

De reputatie van de Moulin de Resteigne (niet ver van de beroemde grotten van Han) kent zijn gelijke niet: kamers uit vroegere tijden, een centraal gelegen ruimte met 17de-eeuwse balken, het enorme schoepenrad en de warme uitstraling hebben honderden gasten al gelukkig gemaakt. Laat je enkele dagen meevoeren op het ritme van de Lesse. De molen werd al in de 10de eeuw vermeld in de archieven van de abdij van Stavelot.

Image
wijer

Wijer-Nieuwerkerken, bij Hasselt: Hoeve van Kerckhem
© Kasteelhoeve de Kerckhem

De versterkte hoeve van Kerckhem bij Hasselt is een oude herenhoeve in het graafschap Looz. De hoeve werd gerestaureerd door liefhebbers van erfgoed, gastronomie en tuinieren (leve de biologische producten!) en biedt zorgvuldig ingerichte vertrekken met een historisch tintje die ze echt helemaal uniek maken.
De regio Hasselt biedt bovendien mooie wandelroutes langs talloze culturele overblijfselen, ook makkelijk toegankelijk per fiets.

Image
macon

Nabij Chimay: Kasteelboerderij van Macon
©Bayard-Loiseau

Verrassend inventief verstopt op het platteland vind je dit enorme blauwstenen bouwwerk uit de 17de eeuw, monumentaal groot met een verdedigingstoren. In de buurt van Chimay nodigt de kasteelboerderij van Macon je uit om het niet al te bekende, culturele erfgoed middenin de natuur te komen verkennen met mooie, gezinsuitstapjes. 14 mooi gerestaureerde appartementen met respect voor het verleden, bieden een ideaal verblijf voor groepen en gezinnen in een prachtig groen landschap.

Deel deze inhoud