Image
Haspengouw Limburg Borgloon
Het bloesemseizoen breekt weldra aan, en dat is het uitgelezen moment om Haspengouw te (her)ontdekken. We verkennen de streek in 3 aparte blogs. Deel 2: Borgloon en omgeving.


De ziel van Haspengouw schuilt niet alleen in zijn rijke verleden; ook cultuur en natuurbeleving lopen als een rode draad door het glooiende landschap. We gaan cruisen tussen Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren.


Vanaf april staat Haspengouw weer volop in bloei.


Traject 2: Borgloon en omgeving

Onze tweede bestemming op deze roadtrip is Borgloon, met een tussenstop aan de Romeinse muur in Tongeren en fotomomenten aan de kastelen van Kolmont en Bommershoven. Beste periode van het jaar om de streek te bezoeken? Tijdens de bloesemmaand, vanaf april. Als je de bloesemevolutie op de voet wil volgen, raadpleeg dan de bloesemmeter op de website van Toerisme Sint-Truiden.

Een must-stop onderweg bevindt zich langs de N79, ter hoogte van de bescheiden parking nabij het wandelpad dat naar het bekende doorkijkkerkje leidt (zo’n 500 meter stappen). Het kunstwerk heet voluit Reading between the lines en is de grootste trekpleister van Borgloon.

Maar vergis je niet, dit kerkje is geen alleenstaand geval – letterlijk – want het kunstwerk maakt deel uit van een groter kunstproject: Pit. Pit staat voor zeven kunstwerken in en rond Borgloon die je gratis kan bewonderen, maar die niet allemaal bereikbaar zijn met de auto.


Borgloon - Reading between the lines
Het doorkijkkerkje heet voluit ‘Reading between the lines’ en is de grootste trekpleister van Borgloon.


Dat geldt trouwens ook voor wie in de geschiedenis van Borgloon wil duiken, want niet alle middeleeuwse straatjes zijn toegankelijk voor de auto. De geschiedenis van Borgloon gaat terug naar de middeleeuwen, naar de periode dat de Graven van Loon hun graafschap Loon (ter grootte van het huidige Limburg) uitbouwen en Borgloon als centrum kiezen. Nabij de Sint-Odulphuskerk bouwden ze hun burcht; vandaag rest enkel de burchtheuvel. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving van Borgloon. Daarnaast herinneren de vele kleine straatjes aan de middeleeuwen.

Aanrader is een bezoek aan de Sint-Odulphuskerk op het Speelhof. De kerk heropende eind december na twee jaar renovatie en bevat een nieuw kunstwerk, HALO, gemaakt door de Belgische architecten/kunstenaars Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, die ook het doorkijkkerkje ontwierpen.


Borgloon - Sint-Odulphuskerk
HALO: moderne kunst in de Sint-Odulphuskerk.


Je kan er niet naast kijken: fruit!

Vanaf het reeds genoemde doorkijkkerkje – maar ook onderweg – kan je er niet naast kijken: fruit, véél fruit. Waaronder ook wijndruiven, met dank aan het heuvelachtige karakter van de streek. Alleen al rond Borgloon zijn er een tiental wijndomeinen die de beste wijn van het ‘noorden’ produceren. Degusteren kan en wie een selectie wil maken, vindt op visitborgloon.be een downloadbare infobrochure.


Borgloon - Fruitbelevingscentrum
Het Fruitbelevingscentrum in Borgloon.


Een andere optie is de brochure ophalen in Borgloon zelf. Onze route brengt je naar het Fruitbelevingscentrum (foto hierboven) in de Stroopfabriek. Daar vind je naast nuttige informatie en streekproducten een museum dat de geschiedenis vertelt van de belangrijkste landbouwactiviteit in Borgloon: de fruitteelt. Ook de geschiedenis van de stroopfabriek wordt er uit de doeken gedaan aan de hand van authentieke fruitpersen en andere industriële installaties die men destijds gebruikte voor het ‘stroopstoken’. Afsluiten doe je in het obligate winkeltje: de Loonse stroop is een aanrader!


Meer info over Borgloon: www.visitborgloon.be


Geïntrigeerd? Check de gedetailleerde route en roadbook en ontdek ook andere streken in ons land. Bekijk ook traject 1 (Tongeren) en traject 3 (Sint-Truiden).