Image
Haspengouw Sint-Truiden
Het bloesemseizoen breekt weldra aan, en dat is het uitgelezen moment om Haspengouw te (her)ontdekken. We verkennen de streek in 3 aparte blogs. Deel 3: Sint-Truiden en omgeving. Foto: Visit Sint-Truiden.


De ziel van Haspengouw schuilt niet alleen in zijn rijke verleden; ook cultuur en natuurbeleving lopen als een rode draad door het glooiende landschap. We gaan cruisen tussen Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren.


Sint-Truiden: stadhuis
Stadhuis Sint-Truiden. Foto: Eric Jamar - Visit Sint-Truiden


Traject 3: Sint-Truiden en omgeving

Vanaf Borgloon (traject 2) is het maar een korte rit naar Sint-Truiden, de hoofdstad van Haspengouw. Net als in Tongeren (traject 1) willen we ook hier eerst door het verleden wandelen, en onze eerste halte is het infokantoor in het hart van de stad. Naast brochures en allerhande routes (te voet, met de fiets en met de auto) vind je hier ook souvenirs en een hele rist regionale producten.

Maar eerst een wandeling langs de monumenten die Sint-Truiden en zijn rijke verleden kenmerken. De makkelijkste manier om ze te ontdekken, is met de Trudopas, verkrijgbaar in het infokantoor. De pas bestaat uit een folder met een stadskaart waarop alle bezienswaardigheden aangeduid zijn, met een woordje uitleg. Je krijgt ook een unieke code mee die je toegang geeft tot alle monumenten: de abdijtoren, de crypte, de kapucijnenkapel, het kerkje van Guvelingen, het Festraetsuurwerk, de academiezaal en de keizerszaal in de abdij.

Op je wandeling door de stad vallen overigens nog meer schatten te rapen waarvoor je niet hoeft te betalen. Het oude stadhuis met het belfort en zijn 50 klokken is een aanrader, net als de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar twee orgels. Ook aan musea geen gebrek, met als toppers het museum De Mindere (ook uitermate geschikt voor kinderen) waar je in de voetsporen treedt van Franciscus van Assisi, en de Begijnhofkerk die net als het belfort opgenomen is in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Haspengouws goud

Als de lente aanbreekt, verandert Haspengouw in één grote bloesemzee en dat is volgens de Truienaren een fenomeen dat niet op veel plekken in de wereld voorkomt. Vanaf april staat de omgeving van Sint-Truiden integraal in het teken van fruit en als de pandemie het toelaat, staan er ons mooie tijden te wachten. Ga relaxen in een van de vele bloesembars, bezoek een fruitbedrijf of stel je uitstap uit tot de zomer zodat je de appels, peren en kersen direct aan de bron kan komen proeven. Geïntrigeerd? Check het Bloesemprogramma 2021.


Sint-Truiden: bloesemseizoen
Bloesems in Zepperen, Sint-Truiden. Foto: Christel Bartok - Visit Sint-Truiden


Meer info over Sint-Truiden: www.visitsinttruiden.be


Geïntrigeerd? Check de gedetailleerde route en roadbook en ontdek ook andere streken in ons land. Bekijk ook traject 1 (Tongeren) en traject 2 (Borgloon).

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.