Image
Haspengouw Tongeren
Het bloesemseizoen breekt weldra aan, en dat is het uitgelezen moment om Haspengouw te (her)ontdekken. We verkennen de streek in 3 aparte blogs. Deel 1: Tongeren en omgeving. Foto: Toerisme Tongeren.


De ziel van Haspengouw schuilt niet alleen in zijn rijke verleden; ook cultuur en natuurbeleving lopen als een rode draad door het glooiende landschap. We gaan cruisen tussen Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren.


Traject 1: Tongeren en omgeving

We starten onze route in Tongeren, maar je kan ons traject uiteraard ook in de omgekeerde richting afleggen. Ons vertrekpunt ligt vlak bij het kantoor van Toerisme Tongeren, omdat het deel uitmaakt van de rijke stadsgeschiedenis. Tongeren was in een ver verleden namelijk een populaire stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.


Tongeren
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren.


Destijds kregen ze onderdak in het Sint-Jacobusgasthuis; anno 2021 vind je op dezelfde plek een modern hotel (Eburon Hotel) en een wooncomplex. Ook Toerisme Tongeren is hier ondergebracht, in de voormalige Gasthuiskapel. Ga dus niet snel snel wat brochures ophalen, maar neem rustig de tijd en geef je ogen goed de kost. En vergeet ook niet wat streekproducten in te slaan, want de kans dat je ze elders op één plek aantreft, is klein. Wij vertrekken van hieruit met het idee om in de nabijheid wat bezienswaardigheden van onze bucketlist te schrappen.


Dappere Belgae

Bovenaan ons lijstje: Ambiorix. De besnorde krijger intrigeert ons al sinds onze eerste prentenboeken op de lagere school en als we na tien minuutjes stappen voor zijn bronzen standbeeld staan, komt het allemaal terug. Hier, tussen de terrasjes, pronkt hij met zijn sixpack en zijn Keltische outfit: de Koning der Eburonen die bij Julius Caesar de uitspraak ontlokte dat de Belgae de dappersten van de Galliërs zijn. Maar heeft het voormalige stamhoofd ook echt bestaan?


Ambiorix in Tongeren
Ambiorix, de Koning der Eburonen, aan de basiliek.


Dat komen we wellicht nooit te weten, want er is weinig – zeg maar niks – over de man geweten. Wie op zoek is naar harde feiten en concrete aanwijzingen, kan zijn hartje ophalen in het Gallo-Romeins Museum, net voorbij de imposante basiliek. Het museum is gehuisvest in een modern museumcomplex dat qua architectuur en inrichting niet moet onderdoen voor de gerenommeerde topmusea in Europa. Hier wordt de geschiedenis van Tongeren verteld, een verhaal dat ruim 500.000 jaar geleden zijn oorsprong vindt.

Een belangrijk onderdeel van de permanente collectie is gewijd aan de periode waarin Tongeren zich ontwikkelde van een Romeins legerkamp tot een stad. Boeiende geschiedenis, indrukwekkend in beeld gebracht én met een lage drempel. Heb je nog kinderen op de schoolbanken? Breng ze mee, want nergens anders gaan de geschiedenislessen er zo vlotjes in.


Tijdreis van meer dan 2000 jaar

Na ons bezoek blijven we nog even hangen in het zogeheten Museumkwartier van de stad. Ook de twee sites van het Teseum (de schatkamer op de bovenverdieping en de archeologische site onder de kerk, nvdr) bevinden zich hier; op deze plek liggen de verborgen schatten van de aanpalende Onze-Lieve-Vrouwebasiliek opgebaard. De 12de-eeuwse romaanse toren en de indrukwekkende kloostergang met zijn kloostertuin zijn een verborgen parel in het stadscentrum.

Bereid je voor op een hypermoderne wandeling doorheen de geschiedenis van de eerste stad van het land en kom na een tijdreis van meer dan 2.000 jaar weer naar adem happen op een van de vele terrasjes vlakbij.


Meer info over Tongeren: www.toerismetongeren.be


Geïntrigeerd? Check de gedetailleerde route en roadbook en ontdek ook andere streken in ons land. Bekijk ook traject 2 (Borgloon) en traject 3 (Sint-Truiden).