Image

Op bezoek bij Kuifje, bier en kaas degusteren, wandelen, fietsen, bootje varen ... de mogelijkheden zijn eindeloos beneden de taalgrens. 10 leden geven hun favoriete plekjes prijs.


Als de zon schijnt, trekken we erop uit. 10 Touring-leden wijzen de weg naar hun favoriete plekje ten zuiden van onze hoofdstad. Ken jij deze 10 plekjes al?


1. Het Hergé Museum

Georges Prosper Remi werd op de lagere school al aangesproken als Remi Georges – ipv Georges Remi – en na een omzetting van de initialen R.G. werd het Hergé. Bekend als tekenaar maar ook graficus, publicist en karikaturist. Leer alles over de geestelijke vader van Kuifje in het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve.


2. Mijnramp 1956 in Marcinelle

Wallonie-Bois du Cazier

1956, de mijnramp in het Bois du Cazier in Marcinelle. Het is deze zomer (8 augustus) 64 jaar geleden. Vandaag kun je namelijk op die plek naar een indrukwekkende tentoonstelling gewijd aan het industriële erfgoed. De herdenkingsplek is overigens werelderfgoed van Unesco.


3. De grotten van Han

Wallonie-Grottes de Han


Een klassieker want nog steeds uniek in Europa: de 145 hoge ‘salle du Dôme’ en de Lesse die zich door de heuvel baant. Vroeger verplichte kost bij schooluitstappen maar je kunt de schoonheid pas goed bevatten als je volwassen bent. Als het al lang geleden is, zeker opnieuw bezoeken.


4. Bootliften op waterkracht

Wallonie-Ascenseurs à bateaux


Vroeger dacht ik dat het hellend vlak van Ronquières zowat het spannendste was wat je qua verbazingwekkende technologie kon zien in Wallonië, laat een Touring-lid uit Antwerpen weten. Tot hij de hydraulische liften ontdekte op het ‘Canal du Centre’. Indrukwekkend.


5. Actie in de buurt van Dinant

Wallonie-Dinant


Wij keren heel graag terug naar Dinant, elk jaar opnieuw, laat een familie uit Koksijde weten. Iedereen kent de citadel en de afvaart van de Lesse maar je kunt ook een elektrisch bootje huren en de Maas trotseren. Tip: een bezoek aan Dinant Aventure, een parcours met 40 hangbruggen en een heuse death-ride. Best op voorhand reserveren.


6. Durbuy, een vaste waarde

Durbuy-Sanglier des Ardennes


Daar kwamen we al toen we zelf nog kind waren, klinkt het bij een Touring-lid uit Henegouwen. We gaan niet elk jaar maar als we gaan is het telkens opnieuw weer genieten. Parkeren onderaan de brug en dan gaan wandelen. Afsluiten in een van de heerlijke restaurants. Onze favoriet: Le Sanglier des Ardennes. Al ettelijke decennia een vaste waarde.


7. Château de la Poste

Wallonie-Chateau de la poste

Mag reclame voor een hotel? Geen gewoon hotel natuurlijk, wel een gerenoveerd kasteel. Minder duur dan de meesten denken trouwens. Château de la Poste in Maillen, tussen Namen en Dinant, heeft prachtige kamers én een boomhut. Perfect voor een gezin met 2 kinderen.


8. Ontdek de Vennbahn op eigen tempo

Wallonie-Vennbahn


Fietsen langs een ruim 125 km geasfalteerde en verharde route door drie landen: van het Duitse Aken via België naar Troisvierges in Luxemburg. De Vennbahn is een van de langste routes op oude spoorbeddingen in Europa.


9. Chimay

Klein en charmant: Chimay. Bekend van zijn trappistenbier en -kazen. Ideaal eindpunt voor een wandeling is de Abdij Notre-Dame de Scourmont. Daar in de buurt, bij Chimay Experience, kun je de bieren en kazen degusteren en een tentoonstelling bezoeken. De brouwerij zelf is niet toegankelijk voor het publiek.


10. Mahymobiles

Laatste tip: Mahymobile, de collectie auto’s van de Gentse verzamelaar Ghislain Mahy. Zijn collectie bestaat uit ongeveer 1000 auto’s waarvan er meer dan 300 worden tentoongesteld. Trek een paar uur uit om de 6 zalen te doorkruisen. En vergeet je camera niet!

Deel deze inhoud

Maak je auto winterklaar

Een bevroren voorruit, deuren die niet open gaan, een platte batterij, …  het zal je maar overkomen als de eerste vrieskou jouw vingertoppen teistert. Weet dat Touring voor je klaar staat bij echte winterpannes, maar dat je ook veel onheil kan voorkomen met onderstaande tips.