Image
Hoe doe je dat: onderhandelen over je nieuwe auto tijdens de periode "zonder Autosalon”?
Het Autosalon dat voor de maand januari gepland stond, is helaas geannuleerd. Maar hier zijn een paar tips om je te helpen onderhandelen over de beste deal ...


Het Autosalon dat voor de maand januari gepland stond, is gewoonweg geannuleerd. Ook hier gooit COVID-19 dus roet in het eten! Als je een nieuwe auto wil kopen, zijn hier een paar tips om te onderhandelen over de beste deal ...

Autosalon
Dit jaar geen salon, geen drukte op de stands. De onderhandelingen zullen bij de dealer plaatsvinden, maar niet alleen daar ...


Zoals Filip Rylant, woordvoerder van Traxio, de Federatie van de mobiliteitssector, aangeeft: "Met de covidcrisis hebben de dealers een versnelling hoger geschakeld. Ze hebben aantrekkelijke websites ontwikkeld en zorgen voor een follow-up per telefoon, e-mail of videoconferentie."

Waar moet je bij aankoop van een nieuwe wagen allemaal op letten?


Autosalon of niet, weet wat je nodig hebt

Eerste stap: overloop welke criteria jouw keuze bepalen. En dan hebben we het over een subtiel evenwicht tussen hart en verstand. Je moet met heel wat factoren rekening houden:

  • de samenstelling van je gezin
  • het aantal kilometers per jaar
  • welke brandstof/motor
  • waarvoor je de auto vooral gaat gebruiken
  • en natuurlijk je budget


Maak een "shortlist" van modellen die aan al deze criteria voldoen. Lees de testverslagen op internet en neem een kijkje op onze blog, boordevol praktische tips.


Bereken vóór de salonperiode de gebruikskosten

Vergeet bij de keuzecriteria niet je gebruikskosten te berekenen. Afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, maar ook van de verschillende belastingen. Brandstof komt hier op de eerste plaats.


Denk eveneens aan het voordeel van alle aard als het een leasingauto wordt. En vergeet de verzekering niet, die sterk kan variëren in functie van het gekozen autotype.


Een auto om over te nemen? Hou die troef achter de hand

De verkoper zal waarschijnlijk zo snel mogelijk proberen te achterhalen of hij je oude auto kan overnemen. Geef hem niet te snel alle informatie. Wacht tot je een eerste bod krijgt en hou er rekening mee. Denk, voordat je naar de garage gaat, ook na over wat je met je oude auto wil doen en hoeveel je ervoor hoopt te krijgen.


Overweeg ook eens een "nieuwe" tweedehandsauto

Een auto die minder dan 6 maanden oud is en/of weinig kilometers op de teller heeft staan, wordt een tweedehandsauto genoemd, maar heeft eigenlijk alle kwaliteiten van een nieuwe.

Alle merken bieden nu hun recente tweedehandsauto's aan met garanties die gelijkwaardig zijn aan die van nieuwe. Zelfs in deze "salonperiode" kan je demowagens op de kop tikken met kortingen tot -20 of zelfs -30%. Het overwegen waard, ook al kan je natuurlijk niet kiezen uit de opties die je bij een nieuwe auto zou hebben.


Het saloneffect blijft

Traxio verwacht dat de verschillende automerken in deze periode hun traditionele saloncondities zullen blijven aanbieden, ook al is er geen "echt" Autosalon. Dit is voor hen trouwens van levensbelang, want door de crisis werden er in 2020 liefst 20% minder nieuwe auto's ingeschreven. Kortom, reken op kortingen en koopjes!


Niet te haastig

Laat je niet leiden door de opwinding van het moment! Als je precies weet wat je nodig hebt, is het uiteraard geen slecht idee om bij een verleidelijk aanbod meteen te kopen. Maar weet ook dat er, in tegenstelling tot bij een "klassiek" salon, geen afkoelingsperiode is. En dat je dus niet de mogelijkheid hebt om de verkoop te annuleren als je bij de dealer tekent.


Zei er iemand korting?

Doe maar! De kans is klein dat je 10% of meer kan afdingen op de nieuwste auto op de markt. Maar voor een wat ouder model dat niet langer populair is of voor auto’s in voorraad bij de dealer kunnen wel degelijk aanzienlijke kortingen toegekend worden.