Image
Veneto
Partnerinfo: Bereid je voor op een feest voor al je zintuigen, tussen de groene Proseccoheuvels of langs de kastelen van de Scaligeri in de buurt van Verona


Midden in Veneto, een eindje rijden van de zee en de hoge bergtoppen, liggen twee gebieden die zich perfect lenen tot een meerdaagse roadtrip. Dus stap in de wagen of spring op de motor en bereid je voor op een feest voor al je zintuigen, tussen de groene Proseccoheuvels of langs de kastelen van de Scaligeri in de buurt van Verona.


UNESCO werelderfgoed

Sinds vorig jaar mogen de Proseccoheuvels, gelegen tussen Conegliano en Valdobbiadene, zich de 55ste UNESCO World Heritage Site van Italië noemen, en nog maar de tiende site ter wereld die gecategoriseerd wordt als ‘cultureel landschap’. Een uniek landschap, mogen we wel zeggen, dat al eeuwenlang door de mens gevormd en aangepast wordt.


Het wordt gekenmerkt door steile heuveltjes of ‘ciglioni’: kleine percelen met wijnstokken op smalle grassige terrassen, die afgewisseld worden met bossen, kleine dorpjes en landbouwgrond. Sinds de 17de eeuw creëerden deze ciglioni een bijzonder schaakbordlandschap, met rijen wijnstokken die afwisselend evenwijdig aan en verticaal op de hellingen staan. En in de 19de eeuw zette de speciale bellussera-techniek om de wijnstokken op te leiden de esthetische kenmerken van het landschap nog eens extra in de verf.


Zeggen dat dit landschap fotogeniek is, zou met andere woorden een zwaar understatement zijn. En het is dan ook niet verwonderlijk dat liefhebbers van natuur – en van prosecco – in deze Proseccoheuvels hun hartje komen ophalen.

Veneto - Proseccoheuvels
Okfoto / iStock / via Getty Images

Cruisen door de Proseccoheuvels

De Prosecco Wine Road geeft je een overzicht van de gezellige dorpjes die je tegenkomt als je er met de auto op uit trekt. Vertrekken doe je in Conegliano, dat zich ontpopt als een ware schatkist aan artistieke en architecturale schoonheid. Hou onderweg zeker even halt in San Pietro di Feletto, waar in het Romaanse kerkje een paar kostbare fresco’s hangen, bij de 17de-eeuwse Molinetto della Croda in Refrontolo en in Pieve di Soligo, met zijn historisch centrum in Venetiaanse stijl. Om uiteindelijk te eindigen in Valdobbiadene, waar elk jaar de nationale spumante-tentoonstelling plaatsvindt. Download alvast de pdf van de route, druk ze af en leer ze van buiten, zodat je volop kan genieten van het landschap.


Je kan trouwens ook de auto links laten liggen en opteren voor de fiets of de benenwagen. De Prosecco hills tour bijvoorbeeld is een zalige fietsroute van 97 kilometer. Over het algemeen tamelijk gemakkelijk, maar wel met één pittige klim met een kort stukje van 17%! En de Anello del Prosecco Superiore is een tocht van 15 kilometer door cultuur en natuur, die je te voet kan doen of met de fiets.


Onderweg kan je proeven van de Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, het product waar deze streek zijn naam aan dankt en wijd en zijd om bekendstaat. Maar laat je ook eens verleiden door een van de talloze lekkere witte en rode wijnen die hier geproduceerd worden. Benieuwd waar je zoal terechtkan? Werp dan alvast een blik op deze interactieve kaart met restaurants, hotels en handelszaken tussen Conegliano en Valdobbiadene. Salute!

Veneto - Borghetto
Photogilio / iStock / via Getty Images


In de voetsporen van de Scaligeri

Van de 13de tot de 14de eeuw regeerde de machtige familie Della Scala, beter bekend als Scaligeri, 125 jaar lang over Verona en het grootste deel van Veneto. Die heerschappij resulteerde in tal van indrukwekkende kastelen en andere gebouwen, waarvan sommige moeiteloos de tand des tijds hebben doorstaan. We verkennen ze op een historische roadtrip van pakweg 90 kilometer.


We starten onze ontdekkingstocht aan het paleis van Cangrande, de Scaliger-tombes en het 14de-eeuwse Castelvecchio in Verona, ooit een belangrijke militaire vesting van de Scaligeri en tegenwoordig een museum voor middeleeuwse, renaissance- en moderne kunst. Vandaar gaat het via Villafranca, waar zeven kleine torentjes van de oorspronkelijke burcht de unieke setting vormen voor concerten, naar het door legendes omgeven kasteel van Valeggio sul Mincio en de oude molens van Borghetto, lid van de mooiste dorpjes van Italië.

Veneto - Malcesine
Xbrchx / iStock / via Getty Images


De laatste etappe voert ons naar de oevers van het Gardameer. Naar Lazise om te beginnen, waar een torenmuur het gezellige historische centrum volledig omringt. Van hieruit heb je ook een geweldig zicht op de imposante Rocca Scaligera, net over de grens met Lombardije. Torri del Benaco aan de voet van Monte Baldo en gedomineerd door een enorm 14de-eeuws kasteel, weet het moderne toerisme perfect te combineren met de charme van een middeleeuws stadje. En onze tocht eindigt in het romantische Malcesine, met middeleeuwse steegjes die leiden naar het elegante kasteel dat balanceert op een klif boven het meer. Fototijd, met andere woorden.


Veneto in een notendop

Veneto - Malcesine
AlbertoSimonetti / E+ / via Getty Images
Deel deze inhoud