Image

Als we deze zomer niet kunnen reizen naar Italië, dan kunnen we wel proberen om la dolce vita in huis te halen.


Het blijft onzeker of we deze zomer naar onze favoriete stek in Italië kunnen afreizen. Om het leed te verzachten, maken we het gezellig thuis. Beter nog, we halen een stukje Italië naar de woonkamer en dromen van betere tijden. Hoe? Met deze tips.


Italië in het bord

De Italiaanse keuken wordt gesmaakt van jong tot oud en niemand zal het jou kwalijk nemen als je daarbij in eerste instantie aan pasta of pizza denkt. Uiteraard biedt de Italiaanse keuken veel meer dan dat.

Wie Italië zegt, denkt prompt aan een pizza. Toch?
Je hoeft niet zelf over een pizzaoven te beschikken om van een heerlijke pizza te genieten; wellicht kun je bij een Italiaans restaurant in de buurt je gerechten afhalen.


Het goede nieuws: je hoeft niet zelf achter het fornuis te kruipen om je huis in een Italiaans restaurant om te toveren. Veel Italiaanse restaurants bieden tijdens deze crisis afhaalgerechten aan, dus profiteer ervan en probeer eens iets nieuws.

Wie zelf aan de slag wil, vindt op het internet voldoende inspiratie en recepten. Doch er zijn alternatieven die helemaal geen kookkunsten vereisen om een vleugje Italië op je bord te toveren. Wat dacht je van een knapperige ciabatta met Italiaanse olijfolie? Fijn gesneden plakjes Parma of San Daniele ham bij het aperitief? Een eenvoudig slaatje met krulletjes Parmigiano Reggiano, buffelmozzarella en balsamicoazijn uit Modena? De mogelijkheden zijn legio.


Een goed glas erbij

Ook in het glas lijken de mogelijkheden onbeperkt. Loop eens (virtueel) bij een speciaalzaak binnen en tik een eenvoudige Friuli of een meer complexe Barbera, Brunello of Barolo op de kop. Schenk je liever een Prosecco, Franciacorta of Lambrusco? Of zweer je bij klassiekers als een Sangiovese of Trebbiano? Geen enkel ander land doet qua aanbod beter. Als je er het fijne wil van weten, check dan de officiële toeristische website van Italië en blader eens door het gigantische gastronomische aanbod.


En een vleugje cultuur

Of je nu gaat voor hapjes en een goed glas of een meergangenfestijn, het feestje is pas àf met een streepje Italiaanse muziek op de achtergrond. Dankzij het internet is dat al lang geen gedoe meer; surf eens naar de website van de RAI en kies een radiozender.

Ook gezellig, is een avondje naar de film. Thuis wel te verstaan. Ook hier kunnen we een lange lijst suggesties voorschotelen, maar we beperken ons tot deze klassiekers: La vita è bella, La grande bellezza, Una giornata particolare en La Dolce Vita. Mocht dit lijstje jou niet bekoren, google dan Bertolucci of Fellini en laat je verrassen.

Als de Italiaanse taal geen must is, opteer dan - om in het thema ‘Italië’ te blijven - voor een spaghettiwestern. Duik in het oeuvre van Sergio Leone en/of Ennio Morricone en geniet (nog eens) van Once Upon a Time in the West (C’era una volta il West). Buon divertimento!

Deel deze inhoud