Image
Maxiscooters

Verschillend als ze zijn, brengen alle scooters een ongeëvenaard vrijheidsgevoel. De PCX van Honda mag zich de leider noemen.

Een scooter is een eenvoudig te besturen tweewieler met een elektrische starter, automatische versnellingen, een handgreep om te versnellen en twee remgrepen, meer niet!

Maar ook op een scooter kan je je perfect beschermen tegen guur weer en opspattend water. Een comfortabele optie tijdens de wintermaanden is een zogenaamd 'beenkleed', dat vasthangt aan de scooter en de benen bedekt. Een weerbestendige jas, een goede helm, een paar waterdichte handschoenen en je bent gewapend voor alle omstandigheden. Eenmaal je bestemming bereikt, berg je alles op onder het zadel of in de optionele topcase en kom je fris (en droog!) op je afspraak.

In het verkeer laveer je met een maxiscooter vlot overal doorheen. Zodra het licht op groen springt, snel je als eerste weg en parkeerproblemen mag je vergeten.

Europese leider: de Honda PCX

De PCX van Honda beschikt over alle troeven om succes te boeken, waardoor deze maxiscooter het best verkopende model in Europa is. Zijn moderne en verleidelijke vormgeving spreekt een groot publiek aan, terwijl het imago en de reputatie van het merk voor vertrouwen zorgen. De stop-starttechnologie is opvallend en onderscheidt de scooter van de rest van de markt. Last but not least is de prijs van €2.999 bijzonder aantrekkelijk.

De in Thailand gebouwde PCX beschikt over een uiterst zuinige en geavanceerde injectiemotor. Met de starter die ingebouwd is in de alternator, kan in alle zachtheid opnieuw gestart worden. De veertienduimswielen zorgen voor een voorbeeldig weggedrag. Het dashboard dat beschermd wordt door een donker getint windscherm, is fraai vormgegeven en het verchroomde stuur staat op beugels, zoals bij de Forza. Enig minpunt: de trommelrem achteraan. Geen ABS hier maar een gekoppeld remsysteem, dat wel prima prestaties levert.

Bye bye stadsfiles

Voor 2017 voldoet de PCX uiteraard aan de Euro4-norm, en dankzij het lage verbruik biedt de tank van acht liter een actieradius van meer dan 350 km.

Door zijn kleine draaicirkel (nauwelijks 2,5 m) en smalle wielen (waarop voortaan uitstekende Michelin City grip-banden gemonteerd zijn) blijkt de PCX 125 al snel de gedroomde oplossing in stedelijke gebieden.

Met zijn zadel van 760 mm is de Honda heel makkelijk en comfortabel, zelfs voor twee personen, en ook op praktisch vlak heeft de maxiscooter heel wat te bieden.

De bergruimte onder het zadel biedt voldoende ruimte voor een integraalhelm en wat extra spullen, en vooraan vinden we een opbergvak dat jammer genoeg niet vergrendeld kan worden. Het biedt echter wel voldoende ruimte voor een fles water en huisvest een 12V-aansluiting waarmee bijvoorbeeld een telefoon kan worden opgeladen. Prijs: €2.999.

Het rapport

Sommige grote motorconstructeurs hebben de crisis van 2008 enkel overleefd dankzij hun scooterproductie. Hoewel ze bij nogal wat "motards" niet echt geliefd zijn, kennen de maxiscooters toch een groot succes in België. Bij de inschrijvingen voor nieuwe motorfietsen, trikes en quads, is zelfs één op drie nummerplaten bestemd voor een maxiscooter (22,3% voor modellen max. 125 cm³ en 10,5% voor modellen van min. 126 cm³). Het meest kenmerkende model blijft de PCX, waarvan wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht zijn. Bij ons staat de Vespa echter bovenaan het podium.

Image
wendbaarheid-maniabilite
 
Image
gebruik-stad-disposition-urbaine
 
Image
gebruik-snelweg-disposition-autoroute
 
Image
verbruik-consommation
 
Image
prijs budget
Wendbaarheid
 
Gebruik in de stad
 
gebruik op de snelweg
 
Verbruik
 
Prijs
                 
                 
                 
                 
                 
                 
9.5/10   10/10   6/10   9/10   9/10
                 
                 
                 
Deel deze inhoud