Image
tanken

Kom je regelmatig in een benzinestation? Maak van de gelegenheid gebruik om een aantal punten te checken die essentieel zijn voor de goede werking van je auto!We stoppen allemaal weleens bij het benzinestation om te tanken. Wat als je nu eens van de gelegenheid gebruik maakte om een aantal essentiële punten van je auto te controleren?

tankenVoor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling om telkens wanneer je tankt heel deze checklist af te werken. Dit is immers de luchtvaartsector niet! Nee, het doel is om je bewust te maken van het belang van deze checks. Sommige houden verband met je veiligheid, andere met je rijcomfort. Als je dit lijstje even overloopt, zal je al snel merken dat het hier niet om “details” gaat ...


Je banden: het allerbelangrijkste!

Als je bij het tanken maar één ding controleert, laat het dan je banden zijn. Check de staat van het loopvlak en van de wang (de zijkant van de band). Hoe?


Bij je voorbanden kan je het stuur even naar links en naar rechts draaien om beter te zien hoe diep het profiel nog is.

tanken - bandenspanning controleren


Kan je je banden oppompen aan het benzinestation? Maak dan van de gelegenheid gebruik om ook je bandenspanning te controleren. Zorg er wel voor dat je banden ‘koud’ zijn (en dat je dus nog niet te veel kilometers hebt afgelegd), want anders klopt de meting niet.


Het oliepeil natuurlijk ook

Motorolie is essentieel voor de werking van je auto. Het oliepeil kan je snel en eenvoudig zelf checken. Zie ons “Do it Yourself” hoofdstuk dat aan dit onderwerp gewijd is. Wel opletten, want de olie die verkocht wordt in een benzinestation is altijd duurder dan in een speciaalzaak of doe-het-zelfwinkel!


Nu je motorkap toch open is, vul dan ook meteen de ruitenwisservloeistof bij en controleer het waterpeil van het koelcircuit. Het expansievat is duidelijk zichtbaar, net als het minimum- en maximumpeil. Laat alles echter dicht als de motor heet is. Anders is de kans groot dat je je verbrandt.

tanken - oliepeil checken


Voorruit, koplampen enzovoort

In deze periode komen er aardig wat insecten op de voorruit terecht. Maak gebruik van je tankpauze en verwijder al het vuil dat schadelijk is voor de zichtbaarheid. Met wat water of allesreiniger en een zakdoekje zorg je er in een oogwenk voor dat je alles weer perfect kan zien! En ga meteen even over je koplampen, als je toch bezig bent, want ook die verzamelen onderweg flink wat vuil.


En dan de brandstof zelf

Rij je met een benzinewagen en twijfel je altijd of je nu 95 of 98 moet tanken? Deze cijfers wijzen op het octaangehalte, of de weerstand tegen zelfontbranding (het moment waarop het mengsel van lucht en brandstof ontbrandt).


Wat moet je nu kiezen?
Idealiter volg je de aanbevelingen van de constructeur. Die vind je in je handleiding of op de binnenkant van de brandstofklep. Een motor die ontworpen is voor super 95 werkt net zo goed met super 98, maar het omgekeerde is niet altijd het geval. Twijfel je en vind je niet meteen het juiste antwoord? Kies dan voor 98.


Wat kan je nog meer doen als je gaat tanken?


Je auto leegmaken

Ligt je auto vol blikjes, flessen, lege pakjes, zakdoeken en allerlei andere rommel? Een tankbeurt is het ideale moment om alles in de vuilnisbak te kieperen. Zo blijft je wagen net en komt er geen afval in de natuur terecht!


Je apparaten instellen

Moet je iets veranderen aan je radio, je gps of een van die gadgets die we tegenwoordig zo graag gebruiken in de wagen? Het benzinestation is de ideale plek om dit te regelen, zodat je aan het stuur niet afgeleid wordt.


De blog van Touring lezen!

Op de blog van Touring vind je heel wat tips en advies over al deze onderwerpen. Gebruik gewoon het zoekvenster en je krijgt alle informatie die je nodig hebt, inclusief foto’s en zelfs instructievideo’s!

Deel deze inhoud