Image
Noorwegen wil aantal toeristen afbouwen
Noorwegen gaat op zoek naar tragere toeristen en wil er ook minder verwelkomen.

Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het is bittere ernst voor de Noren. De capaciteiten worden op vele plaatsen overschreden waardoor hotelkamers schaars worden. Daardoor stijgen de prijzen van accommodatie voor zowel toeristen als inwoners.

Cruises met de vinger gewezen

Volgens het online magazine Treehugger.com liggen de vele cruises en de film Frozen aan de basis van de forse toename van toeristen.

Populaire cruisebestemmingen als Flåm en Geiranger zijn piepkleine dorpjes die de duizenden dagjesmensen niet langer in de beste omstandigheden kunnen ontvangen. Sterker nog, ze zien ze niet graag meer komen.

Natuur en rust

Toeristen van cruiseschepen wordt verweten weinig rekening te houden met de natuur en de rust en laat dat nu net de speerpunten zijn van het Noorse toerisme. Om in perspectief te plaatsen: Geiranger telt nauwelijks 200 inwoners maar ontvangt jaarlijks 700.000 cruisepassagiers.

Noorwegen wil dus af van de toeristen die maar heel eventjes voet aan wal zetten en meteen daarna weer naar de volgende havenstad trekken.

Slow tourism

Noorwegen wil opnieuw inzetten op het zogeheten slow tourism en de vakantiegangers laten kennismaken met het échte Noorwegen. De officiële toeristische instanties in het land hebben intussen beslist om hun promotiebudget slimmer te gebruiken: minder focus op dagtoeristen, meer focus op pure momenten.

Wat Noorwegen bedoelt met ‘slow tourism’ moet onder meer blijken uit de originele televisiereeks Norwegian Slow TV. In een van de afleveringen kijk je bijvoorbeeld 7 uren lang vanuit het perspectief van een treinreiziger naar het betoverende Noorse panorama langs het traject. Maar er is ook een aflevering die maar liefst 134 uren duurt! Noorwegen heeft zelfs een website in de lucht waarop je live naar het noorderlicht kunt kijken. Daar moet je veel geduld voor hebben en dat is exact wat de Noren willen, namelijk dat toeristen eens heel hard op de rem gaan staan.

Wie op zoek is naar inspiratie vind een berg aan informatie op de officiële website van de Noorse dienst voor toerisme.

Deel deze inhoud