Image
Italia
Veilig met de wagen op vakantie in de prachtige Noord-Italiaanse provincies Trentino, Zuid-Tirol, Veneto, Lombardije en Valle d’Aosta. Hoe geraak je daar?


Partnerinfo: Woeste bergtoppen en uitgestrekte bossen, reflecterend in azuurblauwe meren. Pittoreske dorpjes en fraaie kunststeden. En dat alles overgoten met heerlijke lokale wijn, lekker eten en een ontspannen mediterraan sfeertje. Te mooi om waar te zijn? Toch niet … welkom in Noord-Italië.


Nu we op het vliegtuig en in de trein een mondkapje moeten dragen, kiezen veel mensen deze zomer voor een vakantie met de auto, veilig in hun eigen bubbel. Vaak last-minute zelfs, en als het even kan naar een regio waar het wat rustiger is en dus makkelijker om de social distance te bewaren.


Wie auto zegt, denkt spontaan aan een van onze buurlanden. Maar wist je dat ook de Noord-Italiaanse provincies Trentino, Zuid-Tirol, Veneto, Lombardije en Valle d’Aosta zich maar op een goeie 1.000 kilometer van Brussel bevinden – even ver als het zuiden van Frankrijk – en dus eigenlijk makkelijk in één dag rijden te bereiken zijn?


Voor je het weet ben je aan het windsurfen op een van de talrijke meren, aan het fietsen tussen de spitsige Dolomieten, aan het hiken naar de eeuwige sneeuw of bij een heerlijk bord pasta aan het genieten van de ondergaande zon. Maar vooraleer het zover is, moet je nog wel even met de auto naar het zuiden rijden. En daar willen we je graag bij helpen.

Italië - Dolomieten - Santa Maddalena
© Fesus Robert Levente / iStock / via Getty Images


Vergeet je wagenvignet niet!

Alle wegen leiden naar Rome, maar de kortste route van België naar Noord-Italië voert je onherroepelijk langs Oostenrijk of Zwitserland. Alvast een eerste tip: vergeet in Zwitserland je roaming niet uit te zetten, of je zou weleens onaangenaam verrast kunnen zijn door je volgende telecomfactuur!


In beide landen heb je op de autowegen een vignet nodig. Hier wordt via camera’s streng op gecontroleerd, dus wie tussen de mazen van het net probeert te glippen mag zich verwachten aan een fikse boete.


Voor Oostenrijk heb je de keuze tussen een vignet dat 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar geldig is en je kan zelfs opteren voor een digitaal vignet dat aan je nummerplaat gekoppeld wordt. Voor Zwitserland bestaat er enkel een jaarvignet in stickervorm.


Je kan deze vignetten kopen aan de grensovergang of bij een tankstation in de buurt van de grens, maar als je geen zin hebt om aan te schuiven, is het een goed idee om het vignet op voorhand te bestellen. Lees hier hoe je dat doet voor Zwitserland en Oostenrijk.

Wegenvignet Oostenrijk en Zwitserland
Wegenvignet voor Oostenrijk (links) en Zwitserland (rechts).


Slimme tolbadge

En we hebben nóg een trucje om de drukte te vermijden. Zoals je weet, moet je op de Italiaanse snelwegen net als in sommige andere Europese landen tol betalen. Op piekmomenten kan het aan de tolhuisjes flink aanschuiven zijn, en da’s best frustrerend als je staat te popelen om aan je welverdiende vakantie te beginnen. De oplossing? De tolbadge, een superhandige manier om in Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië automatisch elektronisch te betalen via één of meerdere exclusieve rijstroken en op die manier de rij wachtende auto’s een neus te zetten.

Tolbadge
Met de tolbadge win je tijd aan de tolpoorten.


Ontloop de files

Doordat er dit jaar meer mensen met de wagen op vakantie gaan, zal het onvermijdelijk iets drukker zijn onderweg naar het zuiden. Met name aan de grensovergangen en aan de tunnels en bergpassen. Insider tip: de Duitse website Das Pässeportal geeft uitsluitsel of de pas die je wil nemen wel open is.


We kunnen je ook nog vertellen dat het in de zomermaanden extra druk is op vrijdagmiddag en zaterdag, en dat 1 augustus nu al bestempeld wordt als zwarte zaterdag. En ook al is 1.000 kilometer bepaald geen overdreven afstand – zeker als je af en toe eens van chauffeur kan wisselen – toch is het nooit fijn om in de file te staan. Touring Mobilis geeft je daarom in real time een overzicht van de drukte op de Europese wegen, zodat je je route eventueel nog kan aanpassen.


Ligt je bestemming in het oosten, dan voert de kortste route je langs Innsbruck en de Brennerpas. Anders zal de gps je langs Basel en de Gotthardtunnel sturen. Of – als je wat avontuurlijker aangelegd bent en geen last hebt van wagenziekte – langs de Gotthardpas, een prachtige filevrije route van pakweg 26 kilometer die je trakteert op fabelachtige vergezichten en je zo al een voorsmaakje geeft van wat je in Noord-Italië te wachten staat …

Italië - Verona
© Yasonya / iStock / via Getty Images


Inspiratie nodig?

De regio’s in Noord-Italië zijn zo gevarieerd, dat het onbegonnen werk is om op te sommen wat er allemaal te beleven valt. Maar om je toch een idee te geven, is hier een kleine bloemlezing, de ene activiteit al wat uitdagender dan de andere. Begin al maar te watertanden.

© LaraBelova / E+ / via Getty Images
Deel deze inhoud