Image
125 jaar

Touring bestaat 125 jaar en dat vraagt om een historische terugblik. In ons magazine vind je een chronologisch overzicht van de belangrijkste feiten, weetjes en anekdotes, waaronder deze 10 bijzondere verwezenlijkingen.

Wie anno 2020 in de annalen van Touring duikt, valt van de ene verrassing in de andere. Niet in het minst omdat de doelstellingen die in 1895 geformuleerd werden, nog altijd actueel én relevant zijn. 125 jaar bekommernis om de weggebruiker, dat levert een fraaie lijst van realisaties op die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wist je dat Touring méér dan een hand had in de volgende 10 verwezenlijkingen?

1. De aanleg van fietspaden

Fietspaden waren niet nieuw in 1895, maar Touring zette in dat jaar het Ministerie van Openbare Werken danig onder druk om werk te maken van verharde fietspaden. Ook vandaag nog neemt Touring het met de regelmaat van de klok op voor de veiligheid van fietsers in het algemeen.

2. Internationaal toerisme

Grensoverschrijdend toerisme was aan het eind van de 19de eeuw problematisch vanwege omslachtige douanekwesties. Touring zorgde ervoor dat de overheid de douanerechten voor fietsers liet varen en ijverde er later voor om hetzelfde te doen voor de automobiel. De grondslagen voor het internationaal toerisme werden nog voor de eeuwwisseling gelegd, al zou het nog tot 1958 duren vooraleer auto’s probleemloos het land konden in en uitrijden.

3. Naambordjes aan de gemeentegrenzen

Nog net op het einde van de 19de eeuw kwam Touring met het idee op de proppen om naambordjes te zetten aan de gemeentegrenzen. Ook over de afstanden die op wegwijzers geafficheerd stonden, maakte Touring zich druk: het mocht allemaal best wat preciezer!

4. Straatverlichting op gevaarlijke plaatsen

Vandaag lijkt het vanzelfsprekend, maar straatverlichting op gevaarlijke plaatsen was al in 1901 een belangrijk agendapunt voor Touring. Vanaf 1903 plaatste Touring eigenhandig waarschuwingsborden op gevaarlijke plaatsen.

5. Scheiding van rijbanen voor fietsers en auto’s

Neen, dit is geen recente ontwikkeling, maar een fel verdedigd actiepunt van Touring aan het begin van de 20ste eeuw. Ook over het gevaar van kasseien had men toen al een uitgesproken mening en daarnaast waarschuwde Touring toen reeds voor drukke wegen en snel verkeer. We schrijven 1905.

6. Benzineprijzen drukken

Kort na WOI gaat Touring aan tafel zitten met de grootste brandstofleveranciers en ze bereiken een akkoord: er komt een eind aan de snel stijgende tarieven (2,5 frank/liter). Sterker nog, het komt zelfs tot een prijsdaling (1,7 frank/liter)! Wist je overigens dat Touring in 1925 alle benzinepompen in België controleerde?

7. Zand strooien op gladde wegen

De eerste wegenwachters gingen in 1948 met een zijspan op pad. Ze bekommerden zich niet alleen om gestrande weggebruikers, maar ook om de staat van onze wegen. Zo hadden ze altijd zand bij zich dat ze op gladde plekken konden uitstrooien.

8. Touring Mobilis is eigenlijk al 70 jaar oud

De wegenwachters bleken in de praktijk ook perfect geplaatst om verkeersinformatie door te geven aan de toenmalige nationale radiozenders. En zo ontstonden de verkeersberichten op de radio.

9. Natuurbehoud en monumentenzorg

Wist je dat de Watervallen van Coo er nog zijn dankzij Touring? Ook de abdijen van Orval en Villers-la-Ville werden door Touring van de ondergang gered. Dat geldt eveneens voor de ruïnes in Franchimont, de molen van Silly, de duinen in De Panne en andere toeristische trekpleisters.

10. Het milieu staat al 125 jaar op de agenda

Toen Touring in 1895 werd opgericht, maakte men zich al zorgen om het milieu. Niet de uitlaatgassen waren toen het probleem, wél wat paarden in de straten achterlieten. De kranten spraken destijds van ‘vergiftiging’ en ‘gevaar voor de ademhaling’. Toen al deed Touring suggesties om orde op zaken te stellen. En dat doet het anno 2020 nog altijd. Op naar de volgende mijlpaal …

Stickeractie 125 jaar

Laat je zen attitude zien door de sticker uit het Touring magazine van januari op je auto te plakken en help zo de rust op de weg te behouden! Het kleine extraatje? Elke maand 1 geschenk te winnen.

Image
sticker 125 jaar

Je vindt bovendien in dit magazine, stickers voor je reiskoffer, je helm, je fietsstoeltje,… We zijn benieuwd hoe deze stickers een plaats vinden in jouw mobiliteit. Aarzel niet om je foto’s te delen via onze sociale media.  #Touring 125.