Touring bestaat 125 jaar en dat vraagt om een historische terugblik. In ons magazine vind je een chronologisch overzicht van de belangrijkste feiten, weetjes en anekdotes, waaronder deze 10 bijzondere verwezenlijkingen.
Wie anno 2020 in de annalen van Touring duikt, valt van de ene verrassing in de andere. Niet in het minst omdat de doelstellingen die in 1895 geformuleerd werden, nog altijd actueel én relevant zijn. 125 jaar bekommernis om de weggebruiker, dat levert een fraaie lijst van realisaties op die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wist je dat Touring méér dan een hand had in de volgende 10 verwezenlijkingen?
1. De aanleg van fietspaden
Fietspaden waren niet nieuw in 1895, maar Touring zette in dat jaar het Ministerie van Openbare Werken danig onder druk om werk te maken van verharde fietspaden. Ook vandaag nog neemt Touring het met de regelmaat van de klok op voor de veiligheid van fietsers in het algemeen.
2. Internationaal toerisme
Grensoverschrijdend toerisme was aan het eind van de 19de eeuw problematisch vanwege omslachtige douanekwesties. Touring zorgde ervoor dat de overheid de douanerechten voor fietsers liet varen en ijverde er later voor om hetzelfde te doen voor de automobiel. De grondslagen voor het internationaal toerisme werden nog voor de eeuwwisseling gelegd, al zou het nog tot 1958 duren vooraleer auto’s probleemloos het land konden in en uitrijden.
3. Naambordjes aan de gemeentegrenzen
Nog net op het einde van de 19de eeuw kwam Touring met het idee op de proppen om naambordjes te zetten aan de gemeentegrenzen. Ook over de afstanden die op wegwijzers geafficheerd stonden, maakte Touring zich druk: het mocht allemaal best wat preciezer!
4. Straatverlichting op gevaarlijke plaatsen
Vandaag lijkt het vanzelfsprekend, maar straatverlichting op gevaarlijke plaatsen was al in 1901 een belangrijk agendapunt voor Touring. Vanaf 1903 plaatste Touring eigenhandig waarschuwingsborden op gevaarlijke plaatsen.
5. Scheiding van rijbanen voor fietsers en auto’s
Neen, dit is geen recente ontwikkeling, maar een fel verdedigd actiepunt van Touring aan het begin van de 20ste eeuw. Ook over het gevaar van kasseien had men toen al een uitgesproken mening en daarnaast waarschuwde Touring toen reeds voor drukke wegen en snel verkeer. We schrijven 1905.
6. Benzineprijzen drukken
Kort na WOI gaat Touring aan tafel zitten met de grootste brandstofleveranciers en ze bereiken een akkoord: er komt een eind aan de snel stijgende tarieven (2,5 frank/liter). Sterker nog, het komt zelfs tot een prijsdaling (1,7 frank/liter)! Wist je overigens dat Touring in 1925 alle benzinepompen in België controleerde?
7. Zand strooien op gladde wegen
De eerste wegenwachters gingen in 1948 met een zijspan op pad. Ze bekommerden zich niet alleen om gestrande weggebruikers, maar ook om de staat van onze wegen. Zo hadden ze altijd zand bij zich dat ze op gladde plekken konden uitstrooien.
8. Touring Mobilis is eigenlijk al 70 jaar oud
De wegenwachters bleken in de praktijk ook perfect geplaatst om verkeersinformatie door te geven aan de toenmalige nationale radiozenders. En zo ontstonden de verkeersberichten op de radio.
9. Natuurbehoud en monumentenzorg
Wist je dat de Watervallen van Coo er nog zijn dankzij Touring? Ook de abdijen van Orval en Villers-la-Ville werden door Touring van de ondergang gered. Dat geldt eveneens voor de ruïnes in Franchimont, de molen van Silly, de duinen in De Panne en andere toeristische trekpleisters.
10. Het milieu staat al 125 jaar op de agenda
Toen Touring in 1895 werd opgericht, maakte men zich al zorgen om het milieu. Niet de uitlaatgassen waren toen het probleem, wél wat paarden in de straten achterlieten. De kranten spraken destijds van ‘vergiftiging’ en ‘gevaar voor de ademhaling’. Toen al deed Touring suggesties om orde op zaken te stellen. En dat doet het anno 2020 nog altijd. Op naar de volgende mijlpaal …
Stickeractie 125 jaar
Laat je zen attitude zien door de sticker uit het Touring magazine van januari op je auto te plakken en help zo de rust op de weg te behouden! Het kleine extraatje? Elke maand 1 geschenk te winnen.

Je vindt bovendien in dit magazine, stickers voor je reiskoffer, je helm, je fietsstoeltje,… We zijn benieuwd hoe deze stickers een plaats vinden in jouw mobiliteit. Aarzel niet om je foto’s te delen via onze sociale media. #Touring 125.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.