Image
weg zon

Ga je met de auto naar Spanje op vakantie? Opgelet voor moderne struikrovers op de autosnelwegen in de buurt van Barcelona!

Dit is het verhaal van Jan Becaus, politicus en gewezen VRT-nieuwslezer, die bijna slachtoffer werd van een nieuw soort struikrovers:

“Hierbij het relaas van wat mij en mijn gezin overkomen is op zondag 3 juli op de AP7 vlak buiten Barcelona.”

“We keren terug na een vakantie in Spanje. Net voorbij Barcelona, maar nog op een stuk van de AP7-autoweg zonder wegentol, horen we plotseling een zware doffe slag, alsof de auto door iets groots en hards geraakt is. Meteen komt een Mercedes naast ons rijden, met door het raampje een druk gesticulerende man, die teken doet dat er iets mis is met onze auto. Hij doet teken om hem te volgen en mijn eerste gedachte is van dat ook te doen. De Mercedes rijdt voor ons, alarmknipperlichten aan en gaat op de pechstrook rijden. Ik vertraag en op dat ogenblik roept mijn vrouw : niet stoppen, het is een overval!

Wegpiraten


Ze heeft ooit gelezen en gelukkig onthouden dat in de buurt van Barcelona op die manier wegpiraten te werk gaan. De Mercedes rijdt nu helemaal op de pechstrook, ik rijd hem voorbij en geef gas. Even later halen de carjackers ons weer in. De man uit het raampje kijkt nu zeer boos en doet tekens alsof mijn auto alle momenten uit elkaar zal vallen. Maar niets wijst erop dat er aan de Volvo iets mankeert. Geen alarmlichtjes op het dashboard, geen abnormale geluiden, geen trillingen, alles normaal.

Intussen naderen we een afrit. De Mercedes verlaat de snelweg zonder verder aan te dringen. In het voorbijrijden werp ik een blik op de bestuurder : een duidelijk jongere man, even keurig in het pak als de iets oudere bijrijder die naast hem zit. Het hele incident heeft amper anderhalve minuut geduurd, of was het korter ? Bij ons gieren de emoties. We beseffen dat we aan iets ergs ontsnapt zijn, maar beginnen nog niet te speculeren waaraan. Dat zullen we pas later doen, als de adrenaline wat is weggeëbd.

Een voorwerp weggeschoten met een katapult

Onze eerste zorg gaat uit naar de auto: dat hij beschadigd is, staat vast, maar hoe erg? Een deuk, een kras, een gebroken achterlicht? Even verder is er een tolpoort, maar we besluiten niet uit te stappen om de schade op te meten. We willen zo snel mogelijk weg uit de omgeving van Barcelona. Enkele uren later zijn we op onze etappeplaats en bekijken we voor het eerst de achterkant van onze break. Op de achterklep is duidelijk de inslag te zien van een voorwerp, waarschijnlijk een steen, of een stuk ijzer, of een knikker weggeschoten met een katapult.

We zijn gelukkig dat de schade nog meevalt, maar beseffen dat de herstelling al snel enkele honderden euro's zal kosten. We hebben ruimschoots de tijd gehad om het voorval te reconstrueren en komen tot de volgende conclusies:

  • Carjackers opereren in een zone van de snelweg die tolvrij is. Op die manier vermijden ze dat hun auto en zijzelf worden vastgelegd door de bewakingscamera's van de tolpoort. Bovendien is het voor de dieven goedkoper!
  • Hun modus operandi is eenvoudig: het slachtoffer doen schrikken door een voorwerp tegen zijn auto te gooien. Hem daarna doen geloven dat zijn wagen iets ernstigs mankeert, waardoor het dringend nodig is de autoweg te verlaten. Om de automobilist te overtuigen wordt enig acteerwerk niet geschuwd : drukke gebaren, schreeuwen...
  • Slagen ze niet in hun opzet, dan kiezen ze meteen het hazenpad door de eerstvolgende afrit te nemen. Die ligt meestal vlakbij. "Wat er met ons gebeurd zou kunnen zijn, blijft een open vraag," zegt Becaus. "Waren de daders uit op de wagen, op de inhoud, op geld en betaalkaarten? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is, dat struikroverij anno 2011 wel degelijk bestaat en nog wel in een land van de Europese Unie. Spanjereizigers zijn bij deze gewaarschuwd. Wij zullen alvast onze voorzorgen nemen: altijd een fototoestel klaar houden, telefoonnummer van de politie binnen handbereik, in dergelijk geval nooit stoppen."
Deel deze inhoud