Image

Scan oude foto's of albums in met onze drie apps en deel je herinneringen met vrienden en familie.

Verplicht thuis zitten opent meer perspectieven dan je denkt. Blader eens door je oude fotoalbums bijvoorbeeld. Of beter nog, scan je vakantiekiekjes in en deel je herinneringen met de huidige generatie. Moeilijk? Niks van! Met deze apps is het een fluitje van een cent.

We schieten tegenwoordig foto’s aan de lopende band. Met dank aan de uitstekende camera’s in onze smartphones en sociale netwerken als Instagram. De duimpjes en likes vliegen in het rond, maar na een tijdje kijkt niemand nog naar die foto’s om, toch?

Fotoalbums integraal digitaliseren

Vroeger ging het er heel anders aan toe. Foto’s werden gemaakt met een bepaald doel en mensen gingen zelden onbesuisd aan de slag. Lang voor digitale fotografie ontstond, kostte foto’s maken namelijk best wat centen. De kiekjes werden dan ook gekoesterd en zorgvuldig bewaard in fotoalbums.

Nu de crisis sommigen onder ons wat vrije tijd gunt, is het misschien wel een idee om die fotoalbums eens vanonder het stof te halen. Niet alleen om herinneringen op te halen, maar ook om er opnieuw iets mee te doen. Digitaliseren bijvoorbeeld, want échte albums bekijken samen met vrienden of familie, dat kan nu even niet.

Scanner of app?

Wie een scanner in huis heeft, hoeft geen app te installeren en kan meteen aan de slag. Maar besef wel dat het een tijdrovend proces is, vooral als je de foto’s nadien nog wil bewerken.

Handiger zijn de zogeheten scan-apps waarmee je niet alleen aparte foto’s maar zelfs integrale fotoalbums makkelijk en snel kan inscannen.

Makkelijk en snel geldt alvast voor Google PhotoScan. Met deze gratis app wordt het scannen van foto’s net zo eenvoudig als fotograferen. Lichtweerkaatsingen worden automatisch weggefilterd; handig voor wie zijn/haar foto’s vroeger graag ‘hoogglanzend’ liet afwerken.

Meer mogelijkheden krijg je met Photomyne. De app is betalend, maar je kan ‘m gratis uitproberen. Je kan er meerdere foto’s tegelijk mee inscannen en ze op eenvoudige wijze bewerken. De app laat zelfs toe om oude zwart-witfoto’s van kleur te voorzien, al zijn de resultaten niet altijd even fantastisch. De foto’s worden automatisch in fotoalbums gedropt. Dat is handig voor wie zijn/haar fotoalbums integraal wil inscannen, maar wel prijzig: Photomyne kost zo’n 10 euro/maand of 36 euro/jaar.

Ook met Pic Scanner kan je meerdere foto’s tegelijk scannen en je foto’s bewerken. Helaas is de app enkel beschikbaar voor iOS. Het grote voordeel ten opzichte van Photomyne is dat je voor deze app slechts één keer betaalt: 4,49 euro voor de gewone versie of 8,99 euro voor de Gold-versie met nog meer functionaliteit.

Deel deze inhoud