Image

Partnerinfo - Ontdek de charme van Seine-et-Marne: een oase van rust, cultuur en natuur op een steenworp van Parijs. Perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Foto: Découvrir ensemble

Het Franse departement Seine-et-Marne bevindt zich ten oosten van Parijs. Hier kleurt de omgeving groen en gaat het tempo vanzelf omlaag. Ontdek het unieke werelderfgoed, de prachtige natuur en de typisch Franse ‘art de vivre’ op een boogscheut van Parijs. Dit zijn de 4 onweerstaanbare troeven van Seine-et-Marne.

Seine-et-Marne
Het Kasteel van Vaux-le-Vicomte en zijn tuinen. © Supergraz


Relatief dichtbij

Op zoek naar een gevarieerde vakantiebestemming in Frankrijk die niet al te ver weg is? Check dan het departement Seine-et-Marne, de groene long van Parijs. Met de auto ben je een uurtje of vier onderweg, maar wie kiest voor het gemak, neemt de trein. Spoor met de HST naar hartje Parijs en neem van daaruit het openbaar vervoer (RER, trein of express-bus). Reistijd vanuit de bruisende hoofdstad naar de natuur: tussen de 30 minuten en 1 uur 20.

Het departement Seine-et-Marne is met andere woorden de ideale bestemming voor wie sightseeing in Parijs wil combineren met een sportieve of ontspannen vakantie in de natuur. Mooi meegenomen zijn de unieke overnachtingsmogelijkheden die je hier aantreft. Er is een gepast onderkomen voor elk budget en elk reisgezelschap.


Cultureel en architectonisch erfgoed

De tweede grote troef van Seine-et-Marne is het cultureel en architectonisch erfgoed dat tot ver buiten de Franse landsgrenzen bekend is. Bezoek het Domaine de Fontainebleau met zijn fabelachtige kasteel (Unesco werelderfgoed sinds 1981), zijn tuinen (gratis te bezoeken!) en de geschiedenis van Napoleon.

Of bewonder de architectuur van het Château de Vaux-le-Vicomte, waar Versailles zijn inspiratie haalde. Het kasteel voert de bezoekers aan de hand van rondleidingen terug naar de Grand Siècle. Ronduit uniek zijn de avonden bij kaarslicht - 2000 kaarsen! - op zaterdagavond, van 1 juni tot 28 september.


Het stadje Provins katapulteert je naar de middeleeuwen. Op deze plek werden in de 12de en 13de eeuw de champagnebeurzen gehouden die kooplieden aantrokken uit heel Europa. Daardoor werd het een van de machtigste steden in het koninkrijk Frankrijk. Provins, sinds 2001 Unesco werelderfgoed, kan bogen op zijn goed bewaarde erfgoed. Ontdek de 1,2 km aan stadsmuren, de donjon, de mysterieuze ondergrondse gangen, de vakwerkhuizen en de geplaveide straatjes.

Ook niet te versmaden is de bisschopsstad Meaux en zijn Museum van de Grote Oorlog 1914-1918. Het hart van de stad is een architecturaal ensemble, bestaande uit de kathedraal Saint-Étienne, Gallo-Romeinse stadsmuren en religieuze gebouwen uit de middeleeuwen. Het Bossuet-museum voor kunst en geschiedenis is al bijna 100 jaar gehuisvest in het voormalig bisschoppelijk paleis.


De pittoreske kant van Seine-et-Marne

Een van de pittoreske dorpjes die een bezoek meer dan waard zijn, is Samois-sur-Seine. Hier kunnen dappere zielen de geplaveide straten oplopen om in het dorpscentrum te genieten op een terrasje. Of even stoppen bij het standbeeld van de Belgische gypsy jazz-gitarist Django Reinhardt.

Andere dingen om te zien en te doen? Stop in Samoreau bij de bar om te genieten van concerten met je voetjes in het water. Bezoek in Thomery het kasteel van dierenschilderes Rosa Bonheur of huur een elektrische boot voor een tochtje op de Seine. En uiteraard is er Moret-sur-Loing, een charmant middeleeuws stadje waarvan de landschappen en het erfgoed Alfred Sisley inspireerden. Vervolledigen het lijstje: Montigny-sur-Loing met zijn kleine strandjes langs de rivier, Grez-sur-Loing en zijn brug gebouwd tussen de 12de en 17de eeuw, en Nemours met zijn kasteel-museum.


Het goede leven …

De Franse troef bij uitstek, die veel mensen eerder wat zuidelijker situeren, is de typerende ‘art de vivre’. Zoals lekker uit eten of eindeloos genieten van wat eigen is aan de streek. Seine-et-Marne bulkt van de heerlijke restaurants, bistrots en tavernes. Maar lekkerbekken kunnen hun hartje ook ophalen op de vele lokale marktjes. Ben je in Fontainebleau? Weet dan dat er op dinsdag, vrijdag en zondag een markt is waar je verse kwaliteitsproducten kan kopen.

Het departement staat ook bekend als de graanschuur van Frankrijk. Spring eens binnen bij een van de ‘dorpsbakkers’. En vervolledig je broodmaaltijd met kaas uit de streek: Brie uit Meaux, Melun, Montereau, Nagis of een Coulommiers … keuze genoeg.


Andere lokale specialiteiten die je niet mag missen: confit à la Rose uit Provins, zoete specialiteiten met klaprozen uit Nemours, een dessert met fromage frais uit Fontainebleau, of waarom geen biologische witte wijn van het Domaine du Bois Brillant?


Grootste natuurgebied

Om de laatste troef kan je niet heen: de rustgevende natuur, met het bos van Fontainebleau voorop. Het is liefst 25.000 hectare groot en daarmee het grootste natuurgebied in de regio Île-de-France. Wandelaars zullen de talloze wandelingen waarderen, maar je kan het bos ook doorkruisen in het gezelschap van een ezeltje.

Wie de regio wil ontdekken vanop het zadel van z’n fiets of vanop het water (kano en kajak) moet naar de oevers van de Loing. De meer sportieve fietsers kunnen hier een eindje trappen op de Eurovéloroute 3, ook bekend als de ‘Scandibérique’. Dat is het Franse segment van de fietsroute die Noorwegen (Trondheim) met Spanje (Santiago de Compostela) verbindt. Het gedeelte van Bois-le-Roi naar Souppes-sur-Loing voert door een verbazingwekkende vallei van bijna 50 km, langs de rivieren de Seine en de Loing.


Praktische info

Zoals gezegd is het departement Seine-et-Marne makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo rijden er twee grote treinlijnen dwars door het departement:

  • Vanuit Parijs Gare de Lyon, Lijn R: Melun (26 min), Fontainebleau-Avon (40min), Moret/Veneux-les-Sablons (47 min). Leuk om te weten: buiten de spits mag je op de Pendeltreinen je fiets meenemen!
  • Vanuit Parijs Gare de l'Est, Lijn P: Provins (1u21), Meaux (tussen de 25 en 40 min), Coulommiers (1u03)

Ook met de bus rij je snel van Parijs naar Seine-et-Marne: check het busnetwerk Seine-et-Marne Express. Meer info op de website van Ile de France Mobilités.

Om je reis te plannen, kan je je hier inspireren.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …