Image
Italië 2022
Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © David Kooijman


Ongehaast over de wegen van Midden-Italië cruisen en zo diens rijke natuur en cultuur ontdekken, dàt is vakantie! Hieronder vind je 5 trajecten die jou onderdompelen in het mooiste dat Italië te bieden heeft. Tijd om je lichaam en geest te verwennen, op je eigen tempo.

Genieten van de Toscaanse heuvels. © Simone Antonazzo.


1. In de voetsporen van kunstenaars en dichters

Deze route doorkruist de heuvels van de regio Marche en de kust van Abruzzo. Treed in de voetsporen van de grote protagonisten van de Italiaanse kunst en cultuur.

De tocht begint in Urbino, de stad van Raffaello Sanzio (bekend als de kunstschilder/architect Raphael), in de heuvels van de Metaurovallei. Hier bevindt zich de spectaculaire waterval Cascata del Sasso en de rotsachtige kloof Marmitte dei Giganti. Niet ver daarvandaan lag het historische fort van Gradara, het decor van het grote liefdesverhaal van Paolo en Francesca, verteld door Dante Alighieri.

Op weg naar het zuiden biedt Recanati een adembenemend panorama dat wordt gedomineerd door de beroemde ‘Heuvel van het Oneindige’. De heuvel dankt zijn poëtische naam aan de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi die hier woonde en werkte.

De route eindigt aan de kust van Pescara, de stad van de excentrieke schrijver Gabriele d'Annunzio. De stad staat onder meer bekend om zijn brede stranden en beroemde pijnbomenbos.


2. De mooiste zand- en rotsstranden

Deze route brengt jou naar het westen van Italië. Het uitermate fotogenieke traject start nabij de grote zandstranden van Toscane, van Versilia tot de Etruskische kust en Monte Argentario.

Sperlonga by night. © Gualdi Enrico


In Lazio wisselen de Riviera d'Ulysses en het Nationaal Park Circeo kilometerslange zand- en rotsstranden harmonieus af. Las pauzes in nabij de Grotta di Tiberio in Sperlonga en de gespleten berg (een heiligdom, red.) in Gaeta.

In het oosten van Toscane wacht jou de Riviera del Conero in de regio Marche. De streek staat bekend om zijn steile kliffen die uitkijken over zee. Daarna volgen lange zandstranden, zoals Porto Recanati en Civitanova, om te eindigen onder de palmbomen van San Benedetto del Tronto aan de Riviera Picena.

Italië Marche
De kust in Marche. © Regione Marche


3. Afspraak met de goden

Italië staat bekend om zijn vele belangrijke heilige gebouwen en plaatsen. Een uitstekend startpunt is het heiligdom van het Heilige Huis van Loreto, te midden van de olijfgaarden van het platteland van Marche. Verderop in het hart van het groene Umbrië tref je de Basiliek van Sint-Franciscus van Assisi (Unesco werelderfgoed, red.).

Italië
De Basiliek van Sint-Franciscus van Assisi. © Umbria Tourism

Richting Lazio zijn er nog drie essentiële stopplaatsen: het klooster van Sint Benedictus in Subiaco, de abdij van Montecassino in Ciociaria en de abdij van Fossanova in Priverno. De route kan worden afgesloten met een beklimming van de Tempel van Jupiter Anxur, in Terracina. Dit majestueus Romeins heiligdom is gelegen op de top van Monte Sant'Angelo. Het uitzicht op de berg Circe en de Pontijnse vlakte is ronduit spectaculair.


4. Het mysterie van de Etrusken

In het historische hart van Perugia treed je in de voetsporen van de Etrusken. Na dit hoogtepunt kan je op het Sienese platteland een aantal Etruskische nederzettingen spotten die werden blootgelegd na archeologische opgravingen in de buurt van Murlo. Het was echter in Tuscia, in het noorden van de regio Lazio, dat hun beschaving het meest ontwikkeld was. Dat blijkt althans uit de archeologische vindplaatsen en necropolen van Cerveteri en Tarquinia, beide Unesco werelderfgoed, en die van Vulci en Sutri. Als je tot hier bent geraakt, stel je gps dan in op Viterbo. Een bezoek aan het merkwaardige monsterpark van Bomarzo zal jou niet onberoerd laten.


5. De smaken van de terroir

Tussen Toscane en Umbrië lonkt een spectaculaire route, geboetseerd door de natuur en ‘overgoten’ met de beste regionale wijnen. In de richting van het Regionale Park van de Apuaanse Alpen, bekend om zijn majestueuze marmergroeven van Carrara, starten we met Pinot Noir in de Mugellovallei in Firenze.

Wijngaarden in Umbrië. © Caroline Muller


Daarna kom je in de wijngaarden van de Chianti terecht, omgeven door olijfbomen en statige cipressen. Volgende hoogtepunt: de kleurrijke landschappen van de Crete Senesi waar de Brunello di Montalcino vandaan komt. De weg voert verder naar de Umbrische parels Todi, Montefalco en Torgiano. Hier kan je je lippen aan een glas Grechetto, Sangiovese of Sagrantino zetten. Meer weten over de terroir in dit deel van Italië? Check het wijnmuseum en/of het olijfoliemuseum in Torgiano.

Meer informatie over dit deel van Italië en alle andere regio’s vind je op italia.it.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met ENIT, de Toeristische Dienst van Italië.