Image
autos in een parking
Zonder dat je het weet, zou je wel eens op een privéparking (al dan niet toegelaten voor het publiek) of een publieke parking kunnen rondrijden. Je weet maar beter op welke soort parking je je bevindt om de juiste verkeersregels te kunnen toepassen…

1. Publieke parking

Een publieke parking is voor iedereen toegankelijk want die bevindt zich op een terrein dat deel uitmaakt van het publieke domein. Of met andere woorden: behoort tot de Staat, een Gewest, een provincie, een gemeente … Per definitie maakt deze deel uit van de openbare weg en moet je bijgevolg de verkeersregels toepassen die gelden op de rest van die wegen. Meer details lees je in het artikel over de verkeersregels op een publieke parking.

2. Privéparking

Deze parkings zijn niet vrij toegankelijk. Typische voorbeelden zijn parkings bij winkels met het bord ‘uitsluitend voor klanten’. Er vindt meestal een controle plaats door bijvoorbeeld het gebruik van een hefboom die geactiveerd wordt door het scannen van je kasbon. Hier horen ook bedrijfsparkings bij die uitsluitend voor de werknemers van dat bedrijf bedoeld zijn of parkings die zich op een mede-eigendom bevinden en toegang verlenen aan de bewoners. Meer info lees je in ons artikel over de verkeersregels op een privéparking.

3. Privéparking toegankelijk voor het publiek

Een parking is vaak gelegen op een privéterrein enr toch e toegankelijk voor het publiek. Voorbeelden zijn parkings bij grootwarenhuizen met vrije toegang voor iedereen. Zelfs al bevinden die parkings zich op privéterreinen, toch kunnen de rechtbanken menen dat die parkings publiek zijn omdat iedereen daar mag parkeren. Deze rechtspraak is echter niet unaniem. Aarzel dus niet om ons artikel te lezen over privéparkings die toegankelijk zijn voor het publiek.

De wetgeving wijzigt volgens het soort parking waar je je bevindt. Bij een ongeval of schade op een privé- of een publieke parking, kunnen de gevolgen verschillend uitdraaien. Contacteer onze infodienst als je meer details wenst.

Heb je vragen? Contacteer Touring Info op 02.286.33.84.

Deel deze inhoud