Wat is een privéparking?
In ons artikel over de verschillende soorten parkings, lichten we toe dat een privéparking ook toegankelijk is voor het publiek (al dan niet betalend) en gelegen is op een privéterrein. Een parking bij een grootwarenhuis bijvoorbeeld.
Welke regels moet je volgen?
Deze parkings hebben een ‘gemengde status’ en moeten geval per geval worden bekeken. Je zal, naargelang de uitspraak van de bevoegde rechter, veroordeeld worden op basis van de reglementering voor een privéparking of de reglementering voor een publieke parking. Ter herinnering: je moet de verkeersregels toepassen die ook op de openbare weg gelden, als je op een publieke parking rijdt. Op gerechtelijk vlak daarentegen zijn de verkeersregels op een privéparking niet van toepassing. Toch kan een rechter je veroordelen omdat je de veiligheidsregels niet hebt gerespecteerd. Als er op de privéparking bewegwijzering aanwezig is, dan moet je die in acht nemen.
Wat gebeurt er bij inbreuk, diefstal of schade?
Door de gemengde status van de parking zal alles afhangen van de politieagent die je oproep beantwoordt. Sommige politieagenten zullen weigeren om tussen te komen omdat het over een privéparking gaat en zullen zich slechts verplaatsen als er bijvoorbeeld zwaargewonden betrokken zijn bij een ongeval.
Een gouden veiligheidsregel
Als je problemen wil vermijden, moet je de verkeersregels en de instructies die door de eigenaar van de privéparking aangegeven zijn, goed volgen. Zo bescherm je jezelf in het geval dat je schade zou lijden.
Meer info?
- Twijfel je of je voertuig op een privéparking, een publieke parking of privéparking die ook toegankelijk is voor het publiek, staat? Lees ons artikel en maak je wegwijs in het onderscheid tussen de verschillende soorten parkings. .
- Over een andere soort parking? Ontdek onze artikels over de reglementering voor privéparkings en de reglementering voor publieke parkings.
- Heb je nog vragen? Contacteer Touring Info op 02.286.33.84.
Meest recente artikelen
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Frankrijk?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Frankrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Duitsland?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Duitsland te rijden bijvoorbeeld.