Image
De DSR/X Black Forest van Zero Motorcycles is de eerste en voorlopig enige volledig elektrische tourmotor. Klaar om eropuit te trekken.
Zero DSR/X


Met negen verschillende modellen is Zero Motorcycles de fabrikant met het grootste aanbod aan elektrische motorfietsen. De koning van het gamma van de Amerikaanse constructeur is de nieuwe DSR/X Black Forest. Gebaseerd op de dit jaar gelanceerde DSR/X, is de Zero DSR/X Black Forest een motor die mikt op het Grote Avontuur.

Zero DSR/X


Kracht op overschot

De DSR/X Black Forest is de eerste en voorlopig enige volledig elektrische tourmotor. Zijn elektromotor levert 75 kW (100 pk) en heeft een piekkoppel van 229 Nm. Een koppelberg die hem krachtiger maakt dan gelijk welke concurrent met een verbrandingsmotor. Die kracht komt het best tot zijn recht op secundaire wegen, want daar voel je de voordelen en vermijd je de nadelen. In die laatste categorie zit het snelwegrijden. Op een autostrade verbruikt een elektrische motorfiets – net zoals een elektrische wagen – het meest.

Op bochtige wegen is er slechts een gedeeltelijke belasting van de batterij en haal je de grootste actieradius. Daar moet je bovendien geen enkele inspanning leveren om de juiste versnelling te vinden. De Zero heeft altijd en overal hopen kracht ter beschikking en koppel op overschot. Dus rijd je heel comfortabel en zonder je druk te moeten maken over het schakelen. Dat werkt verslavend. Van de ene bocht naar de andere en je puur concentreren op de rijlijnen, de acceleratie en het remmen. De DSR/X Black Forest stuurt uitermate precies en door het lage zwaartepunt gooi je hem moeiteloos de bocht in. Eens je de rijlijn gekozen hebt, loopt de Zero DSR/X Black Forest als op rails.


200 of 400 kilometer?

Met dank aan een goed uitgekiend rijwielgedeelte. Het frame en de geometrie zorgen voor een grote bodemvrijheid en de instelbare voorvork biedt tot 21 cm veerweg. Wie het avontuur niet op de snelweg zoekt, kan met de Zero DSR/X Black Forest vlot de kaap van 200 km autonomie ronden. En met de snellader in iets meer dan een uur 80 procent van de batterijlading aanvullen (in 2 uur ga je van 0 naar 95 procent). Lunchen en (snel) laden betekent dat je vlot een bergrit van 400 km kan inplannen. Om naar die bergen te geraken, is de snelweg – ondanks de minder grote actieradius daar – een goede keuze, want je vindt er vaak genoeg snelladers.


Alternatief

Een beetje planning is vereist, en dus is dit anders rijden dan met een traditionele motorfiets. De Zero DSR/X Black Forest wil daar ook niet mee concurreren, maar vooral een alternatief zijn voor mensen voor wie het anders mag. Qua rijplezier positioneert de Black Forest zich op een hoog niveau. Met de toegevoegde waarde van de koffers en de uitstekende windbescherming is dit wellicht het beste wat een elektrische tourmotor momenteel kan bieden. Net zoals bij de wagens zullen er voor- en tegenstanders zijn van dit concept. Wie er bewust voor kiest, zal volop van de troeven profiteren. Fans van klassieke tourmotoren zullen focussen op actieradius en het feit dat er nog altijd meer benzinestations zijn dan laadpalen. Voor die groep motorrijders is de DSR/X Black Forest geen geschikte keuze.


Veel voor niet weinig

Om de rijervaring te optimaliseren, is er een keuze tussen 5 rijmodi (Eco, Rain, Standard, Sport en Canyon), in elke modus aanpasbare ABS en tractiecontrole, en Cypher III+. Dat besturingssysteem stuurt onder meer een geoptimaliseerde batterij aan en verbetert de laadmogelijkheden. En er is zelfs een parkeerhulp (voor- en achteruit).

De Black Forest-editie van de DSR/X biedt veel motor voor niet weinig geld. Hij kost € 26.945 euro.

Meer informatie vind je op www.zeromotorcycles.com en op www.motorprijzen.be.

Zero DSR/X


Op onze website vind je alle door Touring geteste motorfietsen.


Touring depanneert ook je motor

Een probleem met je motor? Dankzij de pechverhelping van Touring komen onze wegenwachters je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur!

Ga je met de motor op reis? Bekijk dan onze pechverhelpingsformules in het buitenland.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.