Image
Lading
Wie de verantwoordelijk draagt in geval van verlies van lading van een voertuig is niet altijd even duidelijk. Bereid je voor dankzij deze regels.

Wees ervan bewust dat je je voertuig niet zomaar kunt laden. De wetgeving voorziet hiervoor duidelijke regels die voor je veiligheid en die van andere weggebruikers zorgt. Meer hierover lees je in ons artikel over het transport van belastende goederen .

Hoe moet je reageren?

Je verliest, ondanks alle genomen voorzorgen, een deel of de volledige lading op de openbare weg. Je bent verplicht om in te grijpen zodat je de veiligheid van de andere weggebruikers en de doorstroming van het verkeer kunt garanderen. Concreet moet je:

  • indien je je op een snelweg of een autoweg bevindt en stilstaan of parkeren hier niet toegelaten is (op de pechstrook bijvoorbeeld) eerst je reflecterende vest aantrekken (moet verplicht aanwezig zijn in elk voertuig)
  • waar je je ook bevindt, het obstakel duidelijk aangeven door het plaatsen van de gevaardriehoek op ten minste 30 meter afstand van het obstakel op een autoweg, en minstens op 100 meter op een snelweg.

Wie is aansprakelijk voor schade?

Als je je lading verliest en ze op tijd kunt recupereren, dan is er niets aan de hand. Maar wat gebeurt er indien de verloren lading een ander voertuig beschadigt? In de meeste gevallen zal je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. In sommige, meer complexe situaties zal de aansprakelijk moeilijk te bepalen zijn. Het is dan aan de bevoegde rechtbank om een oordeel te vellen.

Een voorbeeld. Je vervoert een ladder op het dak van je voertuig en verliest je lading op de openbare weg:

  • als het achterliggende voertuig die tegen een normale snelheid rijdt je niet kan ontwijken, dan ben je automatisch aansprakelijk.
  • als er geen enkel achterliggend verkeer is maar er toch later een bestuurder aan komt rijden en de verloren lading vanop afstand kan zien, dan kan hij toch aansprakelijk worden gesteld voor de schade omdat hij niet attent genoeg was of te snel reed (of allebei).

Als het voertuig dat de lading verliest, onbekend blijft, dan kan het soms voorvallen dat de bevoegde rechtbank de wegennetbeheerder aansprakelijk stelt.

Neemt mijn verzekering burgerlijke aansprakelijkheid de schadekosten op zich?

In principe wel. Je verzekering moet de schadekosten op zich nemen die zowel op het wegennet of op een ander voertuig (bijvoorbeeld) voorvallen. Je begrijpt het, de aansprakelijkheid hangt af van de situatie. Wil je jezelf zo goed mogelijk beschermen, respecteer dan altijd de regelgeving, en gebruik je gezond verstand. Rij bijvoorbeeld nooit met een open kofferbak. Laad altijd de zwaarste goederen eerst voor een goed evenwicht. Zo beperk je de risico’s!

Heb je nog vragen ? Aarzel niet en neem contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op [email protected] .

Deel deze inhoud