Image
Hou zelf de batterij van je auto in topconditie. Of laat ze indien nodig vervangen door een Touring wegenwachter bij jou thuis.


Staat ook jouw wagen vaker en langer stil omdat je van thuis uit werkt en sowieso minder op bezoek gaat bij vrienden of familie? Dan is de kans groot dat de winterkoude jouw batterij stevig op de proef gaat stellen. Hoe voorkom je straks een platte batterij?


Laten we beginnen met een misverstand uit de wereld te helpen: een zwakke autobatterij laad je niet op met een kort ritje naar de bakker of de slager. Meer nog: je auto enkel starten voor korte ritten is nefast voor de levensduur van je batterij, dus neem de fiets of ga te voet voor korte verplaatsingen.


Een rit van pakweg 20 à 30 minuten aan voldoende hoge snelheid - idealiter op de snelweg - volstaat meestal wel om de kracht van een batterij weer op peil te krijgen. Maar dat soort ritten is voor de meesten onder ons in coronatijden eerder uitzonderlijk. Rest de vraag: hoe houden we die batterij dan in topconditie?

Beperkte levensduur van de batterij

Een batterij slaat de energie op die de alternator produceert, om die energie op een later tijdstip weer vrij te geven. Tijdens het starten bijvoorbeeld. Ze heeft een gemiddelde levensverwachting van vijf jaar, al zijn er verschillende factoren die deze levensduur beïnvloeden.


Maak je elke dag woon-werkritten van pakweg een half uur, dan is de kans groot dat je batterij het langer uitzingt. Het tegendeel is waar als je slechts sporadisch je wagen gebruikt en vooral korte ritten maakt waardoor je wel vaak start, maar de batterij slechts zelden de kans geeft om weer volledig op te laden.


Ook het klimaat speelt een rol. Zo zorgden de hoge temperaturen van de voorbije zomer voor een behoorlijke belasting van de batterij. De lage nachttemperaturen van dit voorjaar laten een batterij dan weer ‘stollen’, waardoor ze niet haar volledige capaciteit kan leveren. En die heb je nodig als je je auto wil starten...


Hoe beter koud starten?

Zelfs wanneer je batterij in uitstekende conditie verkeert, loont het de moeite om ze bij het starten te ontzien. Zet voor het starten de lichten even aan en uit, zodat de batterij een beetje kan ‘voorverwarmen’.


Start vervolgens de wagen. Als de motor niet meteen aanslaat, start dan niet te lang door. Het is beter om enkele korte startpogingen te ondernemen, om de accu niet uit te putten.


Als je auto een manuele versnellingsbak heeft, kan je best het ontkoppelingspedaal intrappen (ook wanneer de versnellingsbak in neutraal staat). Zo zal de motor met minder weerstand ronddraaien.


Zelf je batterij onderhouden

Je kan in deze coronatijden zelf wat extra aandacht besteden aan het onderhoud van je batterij. Zo kan het geen kwaad om de polen en de klemmen eens visueel te controleren. Kijk na of de kabels goed vastzitten (je kan de moeren indien nodig aantrekken). Is er roestvorming? Maak dan de klemmen los, zodat je polen en klemmen zuiver kan maken met schuurpapier.


Soms is het zinvol om de batterij met een externe lader bij te laden om de levensduur te verlengen. Je vindt online erg betaalbare exemplaren - enkele tientallen euro’s. Hou er echter rekening mee dat de meeste zogenaamde druppelladers je batterij wel fit houden, maar een volledig ontladen exemplaar zelden kunnen reanimeren. Wacht dus niet té lang om zo’n apparaatje in te schakelen.


Batterij laten vervangen (aan je kot)

Slaag je er niet in om de wagen te starten? Dan zou je aan de slag kunnen gaan met een booster of startkabels. Dan heb je wel een tweede wagen én enige kennis van zaken nodig. Moderne wagens hebben heel wat electronica aan boord en die is gevoelig voor piekspanningen en ander onheil die mogelijk veroorzaakt wordt bij foutief gebruik van startkabels.


Wellicht is het dan verstandiger om professionele hulp in te schakelen. Voortaan kan je pechverhelping online aanvragen. Maakt niet uit of je Touring lid bent of niet. Dankzij Touring Web Assist word je meteen geholpen en kan je je wegenwachter in real-time volgen.


Je kan ook bellen op 070 344 777. Onze wegenwachters mogen zich dag en nacht verplaatsen en komen met plezier tot aan je kot.


Bovendien kunnen ze jouw batterij niet alleen weer opstarten, maar indien nodig ook vervangen. Zo voorkom je verdere problemen in de toekomst en kan je met een gerust gemoed de weg op voor je essentiële verplaatsingen.