Image
Voorkom slippen in de regen
17 januari 2020

Regen maakt deel uit van ons leven als chauffeur, maar zorgt dikwijls voor chaos op onze wegen. Gelukkig kunnen een paar simpele handelingen je helpen om tussen de druppels door te rijden ...

We weten allemaal dat de wegligging bij regen een pak slechter is, aangezien je maar half zoveel grip hebt als op een droog wegdek! Let voor je eigen veiligheid op de volgende punten.

De banden, uiteraard

Je banden zijn de enige fysieke verbinding tussen je auto en het wegdek! Omdat ze elke afgelegde kilometer honderden liters water te verwerken krijgen, verdienen ze je volle aandacht. Meer bepaald:

 • De profieldiepte (ruim voor de wettelijke grens van 1,6 mm en de slijtage-indicator bereikt worden).
 • Zorg dat er geen voorwerpen (kiezels, spijkers, stukjes glas, …) vastzitten in de groeven en de zijkanten.
 • Controleer de bandenspanning, altijd met “koude” banden (waar je minder dan 2 km mee hebt gereden).
 • Een oude band kan (meestal na 6 of 7 jaar) barsten beginnen vertonen. Dan is het tijd om hem te vervangen, zelfs als het loopvlak nog in goede staat is.

Ruitenwissers en ruitensproeier

Als je in de regen rijdt, moeten je ruitenwissers in perfecte staat zijn en heb je voldoende ruitensproeiervloeistof nodig om kleverige resten op je voorruit weg te spoelen. Wat moet je allemaal doen?

 • Controleer of de ruitenwisserbladen niet beschadigd zijn, vooral aan de uiteinden. Schenk ook aandacht aan het rubber: hier kan zich vuil aan vasthechten dat voor strepen op je voorruit kan zorgen.
 • Vervang beschadigde ruitenwissers: in onze tutorial leggen we in een paar stappen uit hoe je dit doet.
 • Controleer het niveau van de ruitensproeiervloeistof. Je herkent het reservoir aan het icoontje (een voorruit en een waterstraal). Raadpleeg de instructies op de verpakking van de ruitensproeiervloeistof, aangezien sommige producten met water verdund moeten worden. Vul de vloeistof bij tot aan de “Max”-markering op de vultank. Sluit de dop en doe de motorkap voorzichtig dicht.

Je ogen en de afstand

Hevige regen kan het zicht fors verminderen. Zo moet je reageren:

 • Pas je snelheid aan en vergroot de gebruikelijke veilige afstand (2 seconden of 50 meter op de snelweg) tot het voorliggende voertuig. Of meer zelfs, als het echt hevig regent.
 • Zet je koplampen aan. Gebruik het mistlicht als het zicht minder is dan 100 meter en vergeet niet om het zo snel mogelijk weer uit te schakelen!

Aquaplaning

Hevige regen kan leiden tot aquaplaning. De banden verliezen letterlijk het contact met de grond: een (dun) laagje water scheidt de band gedurende enkele seconden van het wegdek. Dit zelden voorkomende verschijnsel kan bijzonder gevaarlijk zijn.

Hoe reageren?

 • Niet bruusk remmen.
 • Ontkoppel en houd het stuurwiel stevig op zijn as totdat het voertuig weer correct op de weg staat.
 • Schakel met een automatische versnellingsbak naar de neutrale stand (N). Dit is echter geen “natuurlijk” manoeuvre, en daarom moet je het uitgebreid testen voor je daadwerkelijk met aquaplaning geconfronteerd wordt.
 • Besef dat een hoge snelheid en versleten banden het risico op slippen aanzienlijk vergroten.
 • Uiteraard is het het beste om grote plassen en met water gevulde sporen te spotten lang voordat je er doorheen rijdt!
Deel deze inhoud
17 februari 2020

Elektrische auto: ideaal … of toch bijna!

Elektrische auto's staan volop in de belangstelling. Ze zouden dé mirakeloplossing zijn om het probleem van de CO2-uitstoot op te lossen. Maar zijn ze wel voor iedereen geschikt?

In het verkeer veroorzaken elektrische auto’s inderdaad nauwelijks vervuiling. Alleen de banden en remmen produceren fijn stof, maar dat geldt ook voor andere auto’s. Vraag is natuurlijk hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Als de stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar anders klopt het ecologische plaatje niet meer. Ook de productie van de batterijen gebeurt trouwens niet bepaald milieuvriendelijk.

17 februari 2020

Dieselwagens: redelijk blijven

België is lang een dieselland geweest. Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. Zijn dieselwagens vandaag dan nog een goed idee? Alles hangt af van hoe je ze gebruikt!

13 februari 2020

Benzinemotoren hebben de wind in de zeilen!

Benzine is uitgegroeid tot de populairste brandstof in ons land. Waar diesel vijf jaar geleden nog een grote voorsprong had, zagen we in 2019 een heel ander beeld, met 62% van de nieuwe inschrijvingen voor benzinemodellen en iets meer dan 30% voor diesels. De populariteit van benzine heeft natuurlijk te maken met de antidieselcampagne. En de trend lijkt zich ook door te zetten. Waarom?