Image
Doornik
Zin in een uitstap? Verken Doornik met zijn indrukwekkend erfgoed en tal van lokale lekkernijen.


Wist je dat Doornik ooit de hoofdstad was van het koninkrijk der Franken? Geen wonder dat de stad kan uitpakken met indrukwekkend erfgoed. Voor de smulbekken onder ons zijn er ook een hele reeks lokale specialiteiten. Loop je mee langs vijf bezienswaardigheden?


1. Doornik heeft het oudste belfort van ons land

Doornik staat bekend om zijn erfgoed en daar hoort uiteraard ook het belfort op de Grand Place bij, het oudste belfort van ons land trouwens (einde 12de eeuw). Het belfort staat sinds 1999 samen met de andere Belgische en Franse belforten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw is 72 meter hoog; er is geen lift en de klim naar boven duurt 257 treden lang.

Doornik Grand-Place en belfort
De Grand Place en het Belfort.


2. Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik kan je van ver herkennen aan de vijf klokkentorens en de bijzondere combinatie van Romaanse en Gotische architectuur. De proporties zijn indrukwekkend: 134 meter lang (58 meter voor het koor alleen al!), 67 meter breed en torens die tot 83 meter hoog reiken. De kathedraal is sinds 2000 UNESCO werelderfgoed.

Doornik kathedraal
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal


3. Folklore in Doornik

Tip voor wie alle bezienswaardigheden al wandelend wil ontdekken: vanaf de Dienst voor Toerisme op de Place Paul-Emile Janson loopt de ‘fil d’or’ kriskras door de stad. Volg de lijn en ontdek op je eigen tempo de mooiste plekjes in het oude stadscentrum. Zoals het bijzondere Musée de Folklore et des Imaginaires, dat in principe weer opent vanaf de lente.


4. Het gemeentehuis van Doornik

Het gemeentehuis staat op de plek waar ooit de benedictijnse abdij van Saint-Martin stond (11de eeuw). Veel is er niet meer van te zien, want de enige restanten bevinden zich ondergronds en zijn een attractie op zich: de kelders. Wat ook is overgebleven, is een recept van een abdijbier uit 1096 waar Brasserie de Brunehaut sinds 2002 abdijbieren van maakt.

Doornik gemeentehuis
Het gemeentehuis


5. Édouard Manet

Het Museum voor Schone Kunsten, bekend om zijn architectuur van de hand van Victor Horta, is een van de acht musea die Doornik rijk is. Maar wat het museum écht bijzonder maakt, is dat hier twee doeken hangen van Edouard Manet. Het zijn z’n enige twee werken die je in België kan bewonderen. Met dank aan Henri Van Cutsem, de mecenas van dienst.

Édouard Manet (1832–1883), Chez Père Lathuille, 1879
Édouard Manet (1832–1883), Chez Père Lathuille, 1879


Lekkers uit de streek

De Clovistaart is een frangipanegebak met abrikozen- en ananasconfituur dat door een aantal Doornikse bakkers gecreëerd werd ter herdenking van de 1.500ste verjaardag van de dood van Clovis I.

De couques abeilles refereren eveneens naar de eerste Koning der Franken. De koekenbroodjes in de vorm van een honingbij verwijzen namelijk naar het symbool van Childeric, de vader van Clovis.

Ook typisch voor Doornik zijn de zogeheten ballons noirs: harde, zwarte snoepjes op basis van drie verschillende suikers.


Hartiger is de lapin à la tournaisienne, een stoofpot met konijn, streekbier (oorspronkelijk bereid met water, volgens puristen), tijm, laurier, een scheutje azijn, pruimen en rozijnen. Het gerecht wordt geserveerd met gestoomde aardappelen.

Ook niet te versmaden is mutiau, fijne charcuterie (perskop) met varkenswang en koeientong, afgewerkt met kruiden, knoflook en peterselie.

Nog meer inspiratie, tips en adresjes vind je op nl.visittournai.be.


Ga gerust op weg met Touring pechbijstand

Hoe groot of klein je uitstap in België ook is, pech kan iedereen overkomen en komt altijd ongelegen. Voor slechts 5 euro per maand maak je daar komaf mee. Touring GO België pechverhelping staat voor pechbijstand de klok rond, overal in België en zélfs bij jou thuis.