Image
7 tips om je zuiniger te helpen rijden met je elektrische of hybride auto.


Rij je met een hybride, plug-inhybride of 100% elektrische auto? Dan is het belangrijk om zo slim mogelijk om te gaan met je batterijen. Hier zijn een aantal tips om je rijbereik te maximaliseren!


1. Maak je elektrische/hybride voertuig klaar voor vertrek

Of je nu met een hybride, plug-in of elektrische auto rijdt, je kan je verbruik beperken door je voertuig zo goed mogelijk voor te bereiden. Bij koud weer is het een goed idee om het interieur voor te verwarmen terwijl je auto aan het opladen is. Zo hoef je de verwarming niet in te schakelen wanneer je achter het stuur gaat zitten en bespaar je flink wat energie. En bij grote hitte is het een goed idee om beschutting te zoeken voor je wagen en het interieur te ventileren voor je vertrekt. Want ook de airco vreet energie.


2. Leer de ingebouwde technologie kennen

Recente modellen, of ze nu hybride of elektrisch zijn, beschikken over allerlei meetinstrumenten en rijhulpen waarmee je brandstof of elektriciteit kan besparen. Zorg dus dat je ze onder de knie hebt én gebruikt. Elk merk heeft zijn eigen systemen, waardoor het niet mogelijk is om alles hier op te lijsten.


Maar volg bijvoorbeeld de tips om zuinig te rijden die verschijnen op het dashboard. Of beter nog: laat de boordcomputer het energieverbruik regelen, of de gps de manier waarop je versnelt en vertraagt. Dat levert je uiteindelijk heel wat extra kilometers op.


3. Rij zo vaak mogelijk hybride

We hebben het hier over plug-inhybrides. Met een dergelijke wagen kan je ofwel 100% elektrisch rijden (meestal zo'n 40 km), ofwel hybride (verbrandingsmotor ondersteund door elektromotor) ofwel 100% op de verbrandingsmotor.


Wanneer je op de verbrandingsmotor rijdt, kan je het batterijniveau ‘vastklikken’, zodat je 100% elektrisch kan rijden wanneer je dat nodig hebt. Het is wel de bedoeling dat je dit alleen doet op snelwegtrajecten zonder files. In de stad of in stedelijke omgevingen is het beter om de elektronica een optimale combinatie van beide motoren te laten bepalen. Zo zal je het minst verbruiken.


4. Anticipeer op het verkeer

Om minder te verbruiken, gaat er niets boven anticiperen, met welk type motor je ook rijdt. Hou steeds het verkeer en de omgeving in de gaten: vertragingen, hellingen, verkeerslichten, bochten enzovoort. Op die manier kan je zoveel mogelijk vermijden dat je moet afremmen of versnellen.

Om te versnellen heb je immers energie nodig, waardoor je verbruik toeneemt. En door te remmen daalt logischerwijs je snelheid. Ten slotte is het beter om langer en minder hard te remmen om je batterijen optimaal bij te laden.


5. Laad je batterij zo vaak mogelijk op

Rij je met een plug-inhybride? Dan is zo vaak mogelijk opladen de boodschap. Doordat de batterijen maar een rijbereik hebben van enkele tientallen kilometers, moet je ze regelmatig bijladen. Op die manier kan je 100% elektrisch rijden tijdens korte ritten en hybride voor langere afstanden.

Recharge voiture électrique


6. Je bandenspanning is essentieel om minder te verbruiken

Rijden met de juiste bandenspanning biedt een aantal niet te onderschatten voordelen.

pression des pneus

Eerst en vooral ben je met de juiste bandenspanning verzekerd van een betere wegligging en dus ook veiligere ritten. Maar daarnaast kan je ook je verbruik gevoelig verlagen. Bij een te lage spanning neemt de rolweerstand immers toe en stijgt je verbruik met 3 tot 5%.


7. Nog meer tips om minder te verbruiken

Beperk zoveel mogelijk je snelheid. De luchtweerstand neemt immers exponentieel toe naarmate je sneller rijdt. Gebruik afremmende accessoires, zoals dakrails, een dakkoffer of een fietsendrager, enkel als je ze nodig hebt. En laat ook geen zware spullen in je koffer liggen. Hoe lichter en aerodynamischer je wagen, hoe meer kilometers je kan afleggen.


Een batterijprobleem met je elektrische wagen?

Vanaf 5 euro per maand komt Touring jou overal in België depanneren. Als jouw elektrische auto zonder stroom valt, kunnen onze EV booster voertuigen je batterij weer opladen. Zodat je je trip in alle rust kan verderzetten.

Ben je al lid van Touring? Vraag dan via Touring Web Assist online om prioritaire bijstand.