Image
Bruges
Op 18 april is het de Internationale Dag voor Monumenten en Landschappen. Laat je verrassen en inspireren door enkele hartveroverende pareltjes én (her)ontdek België!

Ontdek het Graffitistraatje (Oost-Vlaanderen)

Het Gentse Werregarenstraatje, dat in de volksmond het ‘Graffitistraatje’ wordt genoemd, herbergt een waaier een schatten. Dit goed verstopte, verkeersvrije straatje heeft de allures van een groot uitgevallen street art galerij. Talloze kunstenaars lieten er hun fantasie de vrije loop, met toestemming van het stadsbestuur. Heb je dat straatje al bezocht? Ga dan zeker terug, want er komt regelmatig nieuwe graffitikunst bij. Ben je een rasechte kunstliefhebber? Neem dan zeker een kijkje op sorrynotsorry, een website die alle streetart bundelt die je in het Gentse kunt bewonderen.

Ga historisch logeren (Vlaams-Brabant)

Ben je gek op oude stenen? Dan kun je in Mechelen een unieke ervaring beleven: de kerk van het Patershof werd in 2009 omgetoverd tot een viersterrenhotel. De eigenaars maakten er een luxueus hotel van dat nog steeds de sfeer van vroeger ademt.

Ga herbronnen in de Abdij van Orval (provincie Luxemburg)

De Abdij van Orval in de provincie Luxemburg werd beschermd als Waals cultureel erfgoed. Kom er de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij ontdekken en proef het ter plekke gebrouwen trappistenbier. Je kunt er ook je voorraad bier en kaas inslaan in het winkeltje. De ‘gerijpte’ versie van de kaas is zeker de moeite waard – je vindt deze maar moeilijk buiten de abdij. Liefhebbers van planten kunnen hun hart ophalen in het tuintje met geneeskrachtige planten, waar je meer te weten komt over de verborgen krachten van bepaalde aromatische kruiden.

Beleef een dagje fun in de Grotten van Han (Provincie Namen)

Dit is de dag bij uitstek om het domein van de Grotten van Han in de provincie Namen te verkennen. Bezoek de grotten, vergaap je aan de dieren in het park of ga op avontuur tijdens het speleoparcours. Wedden dat het kind in je terug naar boven komt? Wil je deze belevenis wat langer maken, dan kun je ook ter plaatse logeren. Ooit al geslapen in de bomen of bij de beren? Probeer het!

Herontdek Brussel (Brussel)

‘Bruxelles ma belle’ is gehuld in een waas van mysterie. De Directie Monumenten en Landschappen van Brussel heeft twee boekjes uitgebracht over de eerste stadsomwalling en tweede stadsomwalling van Brussel. Een mooie manier om onze hoofdstad te (her)ontdekken en de sporen van het verleden te bewonderen.

Kijk je ogen uit (Provincie Limburg)

De provincie Limburg staat bekend voor zijn fietsroutes. Ontdek de streek op een originele manier en haal een frisse neus op. Stap op de fiets en doorkruis De Wijers, het land van 1001 vijvers. Dankzij het nieuwe fietsnetwerk krijg je de gelegenheid om doorheen verschillende waterpoelen te peddelen zonder dat je er natte voeten aan overhoudt. In Bokrijk bestaan er zelfs ondergrondse routes waar je je kan in onderdompelen en waar je toch droog blijft.

Laat de trein voor wat hij is (provincie Antwerpen)

Ben je al eens in het Centraal Station van Antwerpen geweest? En dan hebben we het niet over snel in een trein springen of overstappen, maar over een echt bezoek. Wist je dat dit monumentale station een van ‘s werelds mooiste stations is en jouw aandacht dubbel en dik verdient? Zet je bezoek verder met een wandeling op de Meir en neem een kijkje in de stad, je zult het je niet beklagen!

Dompel je onder in de geschiedenis van de mijnen (provincie Henegouwen)

De historische Grand-Hornu site neemt je mee in de tijd naar het leven van de mijnwerkers. Deze indrukwekkende voormalige mijnsite behoort sinds 2012 tot het UNESCO Werelderfgoed. Met je toegangsticket kun je niet alleen de historische plek bezoeken, maar ook het MAC’s, het museum voor hedendaagse kunst, en de designexpo’s van het CID.

Beklim de silextoren (provincie Luik)

De toren van Eben-Ezer werd volledig uit silexblokken opgetrokken en ligt een beetje verloren in de vallei van de Geer. Tijdens je bezoek ontdek je hoe silex door de eeuwen heen werd gebruikt. Je rondt je bezoek af op het panoramisch terras met adembenemend uitzicht over de provincie Luik.

Scheer hoge toppen in Brugge (provincie West-Vlaanderen)

Het Belfort is de hoogste toren van Brugge. Als je de moed hebt om de 366 trappen te beklimmen, kun je 83 meter boven de grond genieten van een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over het Venetië van het Noorden.

Vergeet de verborgen schatten niet!

Elk jaar is Open Monumentendag de kans bij uitstek om architecturale pareltjes te ontdekken die normaal gezien gesloten zijn voor het grote publiek. Meer weten? Surf naar deze drie websites

Deel deze inhoud