Image
het Zuiden van Frankrijk

Met het vliegtuig, de trein of auto naar het zuiden? Touring rekent het voor jou uit.

Het lijkt evident: de koffer van je auto volstouwen met koffers, sport- en rugzakken, speelgoed, proviand en vervolgens met het ganse gezin de lange rit naar het zuiden aanvatten. Nochtans zijn er comfortabelere manieren om naar het zuiden te reizen: vliegtuig of trein. Maar is dat ook voordeliger? En ook: is dat wel verstandig?

Kostprijs trein en vliegtuig

Met de HST ben je vanuit Brussel 230 tot 280 euro (H/T) per persoon kwijt als je op tijd je tickets boekt voor je vakantie in het hoogseizoen (juli/augustus, regio Côte d’Azur).
Voor een familie met vier tikt dat aardig aan. Het vliegtuig dan? Dat gaat jou minder kosten: 150 tot 200 euro per persoon voor een retourticket.

Een van de grote nadelen is dat je bij aankomst nog nauwelijks mobiel bent en dus naar alternatieven zal moeten grijpen. Zoals tickets voor de bus of metro en/of af en toe een taxi.
Wie optimale mobiliteit wil, zal zijn toevlucht moeten zoeken tot een huurauto. Prijs voor een week alles erop en eraan? Zo’n 250 à 300 euro voor een krappe Fiat 500. Kortom, het begint aardig aan te tikken als je met 4 reist.

Kostprijs autorit

Maar wat kost hetzelfde traject – voor een gezin met 2 kinderen – per auto? Dat valt moeilijker te becijferen, maar gelukkig brengt het internet soelaas; elk vraagstuk los je tegenwoordig op met een paar welgemikte muisbewegingen.

Vooreerst gaan we de route plannen. Dat kan wellicht in jouw auto, maar handiger is om vooraf de route op je computer of tablet te consulteren zodat je op de structurele files en eventuele wegenwerken kunt anticiperen.

De routeplanner van Touring is alvast een van de makkelijkste op de markt: vertrek- en eindpunt ingeven en klaar. Probeer ook de ‘via’ functie uit als je deze zomer in etappes naar het zuiden wil rijden.

Wat het gaat kosten aan tolwegen – de bekende péage – kun je hier bekijken. Wie benieuwd is naar de tolheffing in de andere Europese landen, vindt hier een overzicht. Feit is dat er geen uniforme tolheffing in Europa bestaat, maar ook dat er nauwelijks aan te ontsnappen valt. Behalve tolwegen moet je in sommige landen namelijk ook betalen voor bruggen en/of tunnels.

Volgende stap: wat gaat het kosten aan brandstof? Als je de afstand tot je bestemming kent en het verbruik van jouw voertuig, dan kan je een behoorlijk accurate inschatting maken door een eenvoudig rekensommetje.
Een concreet voorbeeld: het traject is 1200 km en de auto verbruikt 8 liter per 100 km. Aan een brandstofprijs van 1,31 euro levert dat een kostenplaatje op van 125,76 euro voor een enkeltje naar de Middellandse Zee.
Als je wil weten waar je het voordeligst kunt tanken, klik dan hier. De brandstofprijzen worden wekelijks geüpdatet.

Wanneer vertrekken?

Tot slot nog een paar tips om de trip met de auto zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Vermijd sowieso de zwarte verkeersweekends in Frankrijk (30 juli en 6 augustus) en bekijk alle potentiële knelpunten op doorreis in Frankrijk hier.
Om een druk verkeersweekend te vermijden, kan je een dag vroeger vertrekken en een tussenstop inplannen.

En ook dit kan geen kwaad: check de specifieke verkeersregels van de landen die je doorkruist. Een volledig overzicht (Europa) vind je hier. en het specifieke overzicht voor Frankrijk vind je hier.
Op deze pagina kom je ook alles te weten over het rijbewijs, de alcoholtester (waar je in tegenstelling tot diverse bronnen geen sanctie voor krijgt indien niet in jouw bezit), gsm-wetgeving, regels m.b.t. veiligheidsgordels en nog veel meer.

Vliegen en auto huren

Toch met het vliegtuig of met de trein? Toegegeven, je bent sneller op je bestemming en je hoeft je nergens zorgen om te maken onderweg: geen tolwegen, geen files, geen hitte, geen overvolle tankstations enzovoorts.

Hou er wel rekening mee dat je ter plaatse amper mobiel bent. Overweeg een huurauto ter plaatse, maar boek tijdig want tijdens de drukke zomermaanden kunnen bepaalde categorieën huurwagens snel uitgeput zijn.

Nog een aandachtspunt: je kunt op de trein of het vliegtuig veel minder bagage meenemen en als je met kinderen reist, is het geen sinecure om alle leuke speeltjes en vakantieattributen te beperken tot de ‘handbagage’. Neem ook dat mee in je overweging.

Hoe je ook vertrekt, wij wensen jullie alvast bon voyage!

Deel deze inhoud