Image
Fietsen
Ben je de eeuwige files beu? Heb je geen zin meer om tijd te verliezen met rondjes rijden om een parkeerplaats te zoeken? Een ander transportmiddel is misschien een goed idee …

Openbaar vervoer

Het eerste alternatief dat je te binnen schiet,  is vermoedelijk het openbaar vervoer. Een combinatie van verschillende diensten van het openbaar vervoer kan inderdaad een interessant alternatief vormen om op je bestemming te raken. Een app zoals Google Maps berekent bovendien in enkele seconden tijd wat de beste route is, in functie van je vertrektijd of zelfs de gewenste aankomsttijd.

Trajecten delen?

Je wil niet overgaan op het openbaar vervoer. Toch wil je bewust meewerken aan betere mobiliteit én je wil besparen op je mobiliteitsbudget. Ga voor deelauto’s, -fietsen of -scooters! Meerdere commerciële alternatieven en ‘peer-to-peer’ (van particulier tot particulier) zijn in aanbod. Hier volgen enkele voorbeelden voor de grootsteden:

Deze lijst is uiteraard niet volledig. Er bestaan veel alternatieven voor elke stad en je vindt vast een oplossing die bij je past. 

Zoek je een oplossing die in verschillende steden werkt? Probeer CarAmigo. Dankzij dit alternatief kunnen automobilisten een auto huren van andere automobilisten. Dat kan voor enkele uren of dagen. En tevens een interessante oplossing om de kosten van je wagen te drukken als je deze niet permanent gebruikt. 

Probeer alternatieve transportmiddelen

Ben je niet zo voor deeloplossingen? Niet getreurd! Misschien is de elektrische step, een eenwieler of een hoverboard iets voor jou? Deze transportmiddelen zijn doeltreffend en snel voor kleine afstanden en minder fysiek dan de fiets! En makkelijk te parkeren: je kan ze eenvoudig opbergen onder je bureau als je op het werk bent aangekomen.

Glip overal door op een tweewieler

Heb jij een fiets – al dan niet elektrisch – of geef je de voorkeur aan een scooter? Dankzij dit transportmiddel glip je makkelijk door het verkeer en win je kostbare tijd. Bovendien zijn tweewielers een stuk makkelijk te parkeren eens je op je bestemming bent. Let wel op dat je de voetgangers niet hindert als je je fiets of scooter op het voetpad parkeert.

Multimodaliteit: mix de mogelijkheden!

Mobiliteit is als een smoothie: het smaakt beter met meerdere ingrediënten! Aarzel niet en mix verschillende mogelijkheden voor het best mogelijke resultaat. Als je bijvoorbeeld buiten de stad woont, kan je tot het dichtstbijzijnde station fietsen. Je neemt de trein, zodat je wat kan werken, lezen of wie weet een dutje doen en daarna ga je met het openbaar vervoer of met een deelfiets verder naar het werk. Een andere mogelijkheid is om je fiets mee te nemen op de trein. Een treinticket kost 5 euro voor een klassieke fiets maar is gratis voor een plooifiets! Je kan ook een treinreis combineren met een deelauto of een dienst zoals Uber. Dankzij Uber kan je de kosten van de rit delen met collega’s. Spreek af aan het station en ga samen naar het werk!

Test het uit

Er zijn genoeg alternatieven voor de auto. Neem de tijd, informeer je en test de verschillende mogelijkheden. Praat erover met vrienden en collega’s en vraag hen hoe zij het doen. Je vindt vast goede alternatieven die praktischer en vaak goedkoper zijn dan je auto! 

Deel deze inhoud