“142 boetes per dag voor dronken rijden – 142 te veel!”
Brussel, 18 oktober 2021. “In ons land werden tijdens het laatste coronavrije jaar 2019 liefst 142 boetes* per dag uitgeschreven voor dronken rijden. In tien jaar tijd waren er dat nooit zoveel, en elke boete is er gewoonweg een teveel omdat drinken en rijden absoluut niet samengaan. Vorig jaar zaten we aan een totaal van 30.758 boetes of 84 per dag. Maar toen werden omwille van de pandemieveel minder voertuigkilometers afgelegd. Eén ding is alvast duidelijk: we mogen absoluut niet terug naar de situatie van voor de covid-crisis.
Men zou ervan kunnen uitgaan dat chauffeurs ondertussen al wel zouden beseffen dat alcohol drinken en rijden niet samengaan en dat er onderling, vooral onder jongeren, meer sociale controle wordt uitgeoefend, waarbij ze mekaar gaan sensibiliseren. Maar blijkbaar laten velen zich nog verleiden”. Daarom lanceert Touring, samen met koepelorganisatie FIA, vandaag een nieuwe affichecampagne. “De bedoeling is dat we voertuigbestuurders laten stilstaan bij het potentieel gevaar van dronken achter het stuur te zitten. Tegelijk willen we de overheden oproepen om de controles te richten naar de juiste locaties en op het juiste moment, zodat er efficiënter naar een afschrikkingseffect wordt gewerkt”.

De stijging van het aantal boetes voor dronken rijden wil volgens Touring niet zeggen dat er steeds meer bestuurders zijn die overtredingen begaan. “Het heeft allicht ook te maken met het toegenomen aantal controles, die de laatste jaren ook meer gericht gebeuren. Iets waarop Touring lang heeft aangedrongen. “Het haalt bijvoorbeeld niet veel uit om pendelaars te gaan controleren die ’s ochtends naar hun werkplek rijden. Dat gebeurde effectief echt, terwijl men de mankracht beter zou inzetten in uitgaansbuurten op bepaalde tijdstippen. Zo rijden er meer dronken bestuurders rond bij nacht dan overdag. En ondanks de lagere verkeersfrequentie in 2020 gebeurden er volgens verkeersinstituut VIAS nog steeds 3.000 ongevallen waarbij de bestuurder te veel gedronken had”. In deze internationale campagne trachten de mobiliteitsorganisaties van de FIA, weggebruikers te sensibiliseren tot verkeersveiliger gedrag. “Elke dag sterven 3.500 mensen in het verkeer wereldwijd. Bij 15-29 jarigen is dat zelfs de eerste doodsoorzaak**”.
“Bekende mensen lenen hun gezicht om op de affiches de boodschap kracht bij te zetten. De campagne loopt wereldwijd en wijst op het belang van niet dronken achter het stuur te kruipen. Dronken rijden is één van de 4 grote killers in het verkeer (naast onaangepaste snelheid, afleiding en vermoeidheid en het niet dragen van de veiligheidsgordel). Het gezicht van de campagne is ditmaal voormalig Formule 1 wereldkampioen Nico Rosberg. In België gaat het om 1.000 locaties waar de affiches te zien zijn”. Touring en de FIA willen iedere verkeersdeelnemer wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid. “Iedereen kan bovendien de actie steunen door het manifest voor meer verkeersveiligheid te ondertekenen op www.fia.com/3500lives”.
*Geïntegreerde politiediensten
**gegevens WHO
Twitter: #3500lives