Te lage bandendruk bij 1 op 2 voertuigen

Touring start sensibiliseringscampagne met gratis bandendrukmeters

Uit een nieuwe steekproef van Touring blijkt dat liefst de helft van de voertuigen rondrijdt met een te lage bandendruk. “Maar ook: 10% van de chauffeurs reden rond met versleten banden. Werk aan de winkel dus om de mensen aan te zetten hier meer attent op te zijn”.
Daarom voert Touring een positieve sensibiliseringsactie waarbij de Touring wegenwachters, sinds begin deze maand, aan alle pechvogels die ze helpen, een bandendrukmeter cadeau doen, “zodat de mensen het makkelijker hebben om dit zelf te controleren”.

Touring heeft 850 voertuigen gecheckt op een aantal plaatsen zoals de snelwegparkings van Drogenbos en Groot-Bijgaarden. “87 voertuigen bleken rond te rijden met banden waarvan het profiel minder bedroeg dan de wettelijke norm van 1,6 mm” en bij meer dan 400 voertuigen was de bandenspanning te laag. Vooral zomerbanden bleken niet in orde te zijn. 

Om veilig te rijden raden wij aan om ervoor te zorgen dat de profieldiepte op minimum 3 mm blijft, zegt Touring. “Dat is het buitenrandje van een stuk van 2 euro waarmee men makkelijk de profieldiepte zelf kan checken. De remafstand met versleten banden bij regen, aan 60km/u, is 35 meter langer omdat water onvoldoende wordt afgevoerd. Versleten banden kunnen ook aanleiding zijn van een klapband en dat is ronduit gevaarlijk.
Een aantal mensen gaf aan dat ze wilden besparen op nieuwe banden door zolang mogelijk met dezelfde rond te rijden, omwille van de kostprijs.

Bij een te lage bandenspanning dan weer verliest het voertuig stabiliteit op de weg en verbruikt men tot 7% meer brandstof, zegt Touring. “En ook: een lage bandendruk doet de slijtage en dus de kosten enorm stijgen want men zal zich sneller nieuwe banden moeten aanschaffen”.

Touring: Ondanks de vele verschillende oproepen en informatie over het belang om met de juiste bandenspanning rond te rijden, blijft dit een probleem bij veel weggebruikers.
Touring raadt de automobilisten aan om de wagen regelmatig te laten controleren en repareren.
“Een grondige check-up alvorens de weg op de gaan loont. Men kan al veel leed en kosten voorkomen door gemiddeld een keer op de maand de bandenspanning te checken”.