Tijd voor zomerbanden: Touring waarschuwt voor het belang van de juiste keuze – een vaak onderschat veiligheidsaspect

Het is tijd voor de zomerbanden. Terwijl er vaak gesproken wordt over winterbanden, raken zomerbanden te vaak ondergesneeuwd in het verkeersveiligheidsdebat. Nochtans spelen ze een essentiële rol, zegt Touring, zeker tijdens lange zomertrajecten, bij hoge temperaturen en met zwaar geladen voertuigen op weg naar vakantie.

Uit recente bandentests van de ANWB blijkt dat zelfs een ogenschijnlijk perfecte band niet de maximale score van 5 sterren haalt. Bovendien past een goed beoordeelde band niet noodzakelijk bij de werkelijke behoeften van elke bestuurder. Niet alle automobilisten gebruiken hun voertuig op dezelfde manier: sommigen rijden weinig, anderen leggen lange afstanden af, sommigen gaan met de wagen op vakantie, anderen niet. De keuze van een band mag dus nooit lichtzinnig worden genomen – en zeker niet alleen op basis van een online promotie.

Een vaak onderschat veiligheidsaspect 

Banden vormen het enige contactpunt tussen het voertuig en de weg. Hun staat beïnvloedt rechtstreeks de grip, de remafstand en de stabiliteit van het voertuig – vooral bij plotse regenval of een noodmanoeuvre. Toch stellen veel mensen het vervangen van hun banden uit of kiezen ze een model dat niet past bij hun rijgedrag. Een band die niet geschikt is voor het rijprofiel of het soort traject kan zware gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Uit een enquête van Touring blijkt dat 1 op de 2 voertuigen rijdt met te lage bandenspanning en dat 10 % rijdt met versleten banden.

Een schijnbesparing met mogelijk ernstige gevolgen 

Veel bestuurders denken te besparen door hun banden te gebruiken tot aan de wettelijke slijtagegrens, zonder rekening te houden met seizoensgebonden kenmerken, het gewicht van een volgeladen wagen of de hitte op de autosnelweg. Die aanpak is een schijnbesparing die de veiligheid ernstig in gevaar kan brengen. Een versleten of slecht passende band verlengt de remafstand, vermindert de grip bij regen en verhoogt het risico op een klapband bij hoge snelheid.

Touring pleit voor een persoonlijke aanpak voor een optimaal compromis 

Om maximale veiligheid te garanderen, raadt Touring automobilisten aan om:

  • Geen banden te kiezen enkel op basis van online promoties, maar advies in te winnen bij experts die rekening houden met het werkelijke gebruik van het voertuig.
  • De staat van de banden regelmatig te controleren en niet te wachten tot de wettelijke slijtagegrens is bereikt. De officiële minimumnorm is 1,6 mm, maar Touring adviseert minstens 3 mm, zeker bij regenweer.
  • De keuze van de banden aan te passen aan zomerse omstandigheden: hoge temperaturen, volle belading, lange snelwegritten.
  • De bandenspanning aan te passen vóór een lange rit, zeker als de wagen zwaarder beladen is dan normaal.

Conclusie 

Verkeersveiligheid hangt niet alleen af van hoogtechnologische uitrusting of rijhulpsystemen: banden blijven een cruciale, maar vaak verwaarloosde factor. Touring roept automobilisten dan ook op om het belang van de juiste zomerbanden niet te onderschatten – een keuze die bij onvoorziene omstandigheden een wereld van verschil kan maken.

Investeren in banden die aangepast zijn aan je rijgedrag, is investeren in je eigen veiligheid en die van anderen.

 

Bronnen en bijkomende informatie : · Bandentests ANWB · De resultaten van de ANWB Zomerbandentest 2025