Touring: Een elektrische tweedehandswagen kopen? De keuze is er, maar hier moet je op letten.

Brussel, 1 oktober 2021. “Hoewel ze nog lang niet de meerderheid van de inschrijvingen voor hun rekening nemen, worden elektrische auto’s alsmaar populairder”. Vooral in bedrijven groeit het aandeel stekkerauto’s snel, aldus mobiliteitsorganisatie Touring. “Veel van deze (leasing)wagens komen na pakweg 4 of 5 jaar op de tweedehandsmarkt terecht, op zoek naar een nieuwe gebruiker. Ook op de tweedehandsmarkt zit het aanbod dus in de lift: op een populaire verkoopsite piekt het actuele aanbod in België ruim boven de 2.000 stuks. Voor net geen 10.000 euro vind je er bijvoorbeeld al een leuke Renault ZOE of Nissan Leaf van zo’n 5 jaar oud. Goedkoper kan ook, maar dan voor auto’s die 8 tot 10 jaar oud zijn”.

“Wil jij je steentje bijdragen tot een beter milieu door voor een elektrische tweedehandswagen te kiezen?” Dan geeft Touring jou alvast de volgende tips en evaluatiecriteria mee.

Profiteer van voordelige belastingtarieven en lagere gebruikskosten

Niet enkel nieuwe, maar ook tweedehands elektrische auto’s genieten een fiscale voorkeursbehandeling. In Vlaanderen zijn ze vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting. Staat je wagen ingeschreven in Brussel of Wallonië, dan betaal je voor beide het minimumtarief, respectievelijk € 61,5 en € 85,27.

Ook in het regulier onderhoud is een elektrische auto door de band goedkoper dan een auto met verbrandingsmotor. Dat komt omdat een elektrische motor minder bewegende onderdelen bevat en minder onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals een koppeling of distributieriem.

Wanneer je hoofdzakelijk thuis laadt, ligt ook de energie- of brandstofkost per gereden kilometer beduidend lager dan bij een brandstofmotor. Kortom, op fiscaal vlak is een elektrische auto meer dan het overwegen waard.

Evalueer de actieradius

Vandaag hebben veel nieuwe elektrische auto’s een theoretische actieradius van 300 kilometer of meer. Maar dat was enkele jaren geleden nog anders: een doorsnee elektrische auto haalde vaak niet meer dan 125 tot hooguit 250 kilometer. Dat is logisch; vandaag heeft een middenklasse elektrische auto al gauw een accupakket van 60 kWh aan boord, terwijl in het tweedehands aanbod vaak sprake is van de helft of minder.

Maar zelfs die kleinere actieradius zal in veel gevallen volstaan. De meesten onder ons komen met hun auto gemiddeld niet aan meer dan 50 km per dag, zeker wanneer het gezin nog een andere auto heeft. Wil jij voor jezelf uitzoeken of dat beperktere rijbereik een reëel obstakel vormt, hou dan een paar weken lang elke dag het aantal kilometers bij dat je met je auto aflegt.

Check de staat van de accu en het reële rijbereik

Accu’s verouderen en verliezen gaandeweg wat van hun maximumcapaciteit. Iedereen met een smartphone weet dat. Uit gebruikerservaringen blijkt echter dat die accudegradatie in een auto veel trager gaat dan bij een smartphone. Na 5 jaar zitten de meeste elektrische auto’s nog boven de 90% accucapaciteit, en slechts zelden is die gezakt tot onder de 80%.

Wil je toch zeker zijn van het aantal kilometers dat je in één ruk kan afleggen, vraag dan de verkoper om een langere testrit en vergelijk het aantal afgelegde kilometers met de afname in actieradius die de boordcomputer afficheert. Zo krijg je een preciezer idee van de reële actieradius die je met jouw rijstijl en gebruik mag verwachten.

Let wel op: bij barre wintertemperaturen rij je minder ver met je elektrische auto dan bij doorsnee temperaturen. Uit een studie van de AAA, de Amerikaanse zusterclub van Touring, blijk dat de autonomie bij een vriestemperatuur van -6,6° Celsius daalt tot -41% wanneer ook de verwarming gebruikt wordt. Anderzijds kunnen ook erg hoge temperaturen (boven de 35° Celsius) in combinatie met aircogebruik leiden tot een verminderde autonomie van -17%.

Ga na of je thuis kan laden, da’s praktisch en goedkoop

Lang niet iedereen heeft een eigen garage of vaste parkeerplek waar hij een elektrische auto kan opladen. Heb je die eigen plek wel, bekijk dan samen met een specialist de mogelijkheid om een laadpaal te installeren als de auto die je op het oog hebt dit vereist. En neem bij je aankoop ook de kosten van de installatie in rekening.

Anderzijds is het best wel handig, zij het niet onontbeerlijk, om de auto vlak voor de deur te kunnen laden. Is er publieke laadinfrastructuur op wandelafstand? Dan kan je daar wellicht gebruik van maken. Hou wel rekening met een hogere energieprijs dan bij thuisladen. En zorg dat je geen ‘laadpaalklever’ wordt, iemand die de laadplek bezet houdt, ook al is de accu allang weer vol.

Wat dat kost? Reken bij thuisladen op ongeveer 4,5 euro voor 100 kilometer (gemiddelde elektriciteitskost van € 0,23 kWh x 20 kWh per 100 km voor een doorsnee elektrische auto).

Aan een gewone publieke laadpaal schommelt de kostprijs per kWh rond de 37 eurocent. In ons rekenvoorbeeld betekent dat ongeveer 7,5 euro per 100 km. Dat is nog altijd iets goedkoper dan een erg zuinige benzine- of dieselwagen die 5 liter verbruikt.

Ga je snelladen, reken dan op een kostprijs van 0,6 euro per kWh, of zo’n 12 euro per 100 km. Soms worden zelfs nog hogere tarieven aangerekend.

Doe je ook langere afstanden, kies dan een auto die kan snelladen

Niet enkel de actieradius is van belang, ook de laadmogelijkheden van de auto zelf kunnen bepalen of hij aan je eisen voldoet. Wil je met je elektrische auto met kleinere accucapaciteit toch langere afstanden afleggen, dan zal je onderweg moeten snelladen. Ga daarom na of de auto die mogelijkheid biedt. Bij de nieuwste generatie elektrische auto’s is dat haast vanzelfsprekend, maar auto’s van enkele jaren oud hebben die mogelijkheid soms niet.

Moet je geregeld aan de snellader, hou er dan rekening mee dat de kostprijs per kWh een stuk hoger ligt dan bij een traaglader. Veelvuldig snelladen heeft bovendien op langere termijn een negatief effect op de autonomie van de batterij.

Kom je onvoorzien toch met een lege batterij te staan, dan is er nog altijd Touring. “Met een speciaal daarvoor voorziene ‘accubooster’ geven wij je snel weer voldoende energie om tot bij een laadpunt of tot bij je thuis te geraken”. Zo heeft Touring dit jaar al 1.091 elektrische rijders weer op weg geholpen.