Touring reisbijstand : 3 keer zoveel oproepen dan vorig jaar deze Paasvakantie

“Maar we zitten nog niet aan niveau van voor de gezondheidscrisis”

Brussel 13 april 2022. De Belgen zijn deze Paasvakantie massaal naar het buitenland getrokken. Dat merkt reisbijstandsorganisatie Touring in een stijging van het aantal oproepen en tussenkomsten op het terrein tijdens de eerste 10 dagen van de vakantie. In vergelijking met vorig jaar gaat het om drie keer zoveel oproepen en om bijna 5 keer zoveel tussenkomsten, respectievelijk van 729 naar 2.273 en van 209 naar 982. De stijging heeft alles te maken met het feit dat de reisrestricties in verband met het Corona virus dit jaar grotendeels zijn weggevallen in vergelijking met vorig jaar. Maar we zitten nog ver van het niveau van voor de gezondheidscrisis waar we in 2019 nog 3.007 oproepen noteerden en 1.348 tussenkomsten, geteld over de eerste 10 dagen.

Image
paasvakantie

Blijkbaar herstelt de toeristische sector zich wat langzamer dan verwacht en beperken nog heel wat consumenten, omwille van de corona crisis en de oorlog in Oekraïne, de uitgaven. Dat is een spijtige zaak voor de economie. We kunnen ook vaststellen dat heel wat mensen van vakantie in eigen land genieten omwille van dezelfde redenen.

Tot enkele jaren geleden werd de drukste periode voor de reisbijstandsactiviteiten tijdens de krokusvakantie en de zomermaanden juli en augustus genoteerd. Nu wordt ook de Paasvakantie druk. Belgen gaan dus nog veel meer gespreid op vakantie dan voordien. Touring stelt vast dat de Belg vaker maar korter met vakantie gaat en dit vooral met de wagen.

Medisch

Het aantal dossiers voor medische tussenkomsten steeg van 23 vorig jaar naar 290 dit jaar (388 in 2019). De meeste ongevallen kwamen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Oostenrijk. Breuken waren het meest voorkomende medische probleem in de skigebieden. Maar het aantal interventies in de skigebieden was nog redelijk beperkt: Minder skiërs omwille van de slechte sneeuwkwaliteit door te warme temperaturen.

Daarnaast was er een stijging van het aantal infecties en maag/darmproblemen omdat deze paasvakantie meer mensen de zon opzochten. Er werden 87 mensen gerepatrieerd. Vorig jaar ging het nog om 5 personen (88 in 2019).  

Technisch

Het aantal technische tussenkomsten steeg van 186 naar 692 (960 in 2019). Er blijven dus duidelijk heel veel mensen voor de auto kiezen om op vakantie te gaan. Ze beschouwen dit als de meest flexibele manier om te reizen waarmee ze snel kunnen naar huis keren wanneer er iets onverwacht gebeurt in het land van bestemming of op het thuisfront in onzekere tijden. Er werden 56 voertuigen gerepatrieerd tegenover 6 vorig jaar (111 in 2019) Klassiekers voor de technische dossiers waren de startproblemen (batterij) en bandenproblemen. De meeste tussenkomsten gebeurden in onze buurlanden.

 


 

Over Touring

De alarmcentrale Touring telt permanent 40 medewerkers in Brussel en is bereikbaar 24h/24, 7J/7.

  • Als eerste organisatie in België op het gebied van pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) in België en in het buitenland, behoort Touring tot de meest ervaren spelers op de markt.
  • 250.000 families zijn aangesloten bij Touring voor hun reisbijstand. De alarmcentrale ontvangt jaarlijks 120.000 oproepen (waarvan 40% tijdens de zomervakantie) van Belgen in nood in het buitenland et voert 5.000 medische en 25.000 technische interventies uit in het buitenland. Dat gaat onder meer om bijstand bij pech, het ter beschikking stellen van een vervangwagen, vroegere terugkeer, repatriëring van personen en huisdieren, in geval van natuurrampen of uitzonderlijke weersomstandigheden.
  • Als lid van ARC Europa, kan Touring wereldwijd beroep doen op een uitgebreid netwerk van bijstandsverleners. Via dit internationaal netwerk, beschikt Touring over 12.000 pechverhelpingsvoertuigen, meer dan 70 helikopters en 8 ambulancevliegtuigen.