Touring reisbijstand: pak meer oproepen en interventies dan vorige Kerstvakantie

Brussel, 8 januari 2022. De kerstvakantie was eerder rustig begonnen, maar de laatste twee weken hebben het aantal oproepen en interventies sterk doen stijgen tegenover de vorige Kerstvakantie. Het aantal oproepen steeg met 49% (van 1.809 naar 2.699) en het aantal interventies op het terrein is meer dan verdubbeld van 447 vorige Kerst naar 922 vandaag.

Dat heeft volgens Touring alles te maken met de grote hoeveelheid vakantiegangers en met het feit dat er vorig jaar veel meer beperkingen waren, zeker in de skigebieden. Zo’n 15% van de oproepen had met Corona te maken.     

Medische tussenkomsten:

Het aantal medische tussenkomsten steeg van 74 naar 220 waarvan zowat de helft uit de skigebieden. Er vertrekken duidelijk meer mensen op (ski)vakantie voor kerst, terwijl er voordien vooral tijdens de krokusvakantie veel meer drukte was.

Bepaalde skipistes lagen er slecht bij omwille van de hogere temperaturen en de regen. Skiërs kwamen bij valpartijen dan ook vaak op een harde oppervlakte terecht, waardoor er zwaardere verwondingen vastgesteld werden. Maar ook: hoe meer wintersporters, hoe groter de kans op onderlinge botsingen. Het ging in hoofdzaak om breuken, kneuzingen, spierscheuren en hoofdtrauma’s. Dit laatste neemt stelselmatig af aangezien steeds meer mensen een skihelm gebruiken. De meeste ongevallen gebeuren tijdens de derde en vierde dag van de vakantie omdat skiërs dan al wat zekerder zijn en bijgevolg meer risico’s nemen. Ze gaan ook al snel hoge snelheden halen op moeilijker pistes.

Er werden 61 vakantiegangers gerepatrieerd (vorige Kerst 23).

Technische tussenkomsten:

Het aantal technische tussenkomsten voor pannes en ongevallen steeg eveneens van 373 naar 702. Dat is vooral te wijten aan het feit dat meer mensen met de auto zijn vertrokken: ze beschouwen dat als Corona-veilig en flexibel middel om snel te kunnen vertrekken wanneer er iets gebeurt op de bestemming. Dus dat betekent meer pannes en ongevallen. Er werden 56 voertuigen gerepatrieerd.   

Top vijf van de bestemmingen van waaruit de meeste oproepen kwamen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Spanje. Spanje valt op in de top vijf in tegenstelling tot vorige jaren: blijkbaar zijn er ook heel wat Belgen vertrokken op zoek naar beter weer dan in ons land.