Touring: Vervangwagen nodig door pech in het buitenland? Dek je in tegen onaangename verrassingen.

Meer Belgen dan anders hebben beslist deze zomer de auto te nemen om met vakantie te gaan. Dat is vaak de meest praktische en betaalbare manier om met het gezin naar de vakantiebestemming te reizen. Zeker nu brandstoftoelagen de vliegreizen duurder maken en huurwagens schaars en bovendien bijzonder prijzig zijn.

Alleen komt Touring met een dringend verzoek voor wie met de eigen wagen op reis gaat: zorg dat je auto in prima conditie is zodat de kans op pech onderweg minimaal blijft. Want een vervangwagen vinden, dat wordt deze zomer mogelijks een kopbreker.

Groot tekort aan huurwagens

Twee jaar van reisbeperkingen lieten diepe sporen na in de toeristische sector. Huurwagens stonden plots ongebruikt stil en veel verhuurbedrijven hebben daarom hun vloot drastisch afgebouwd. Maar nu de roep naar vrijheid en naar reizen luider is dan ooit, raakt de vloot  van huurwagens niet tijdig aangevuld. Ook het wereldwijde chiptekort speelt daarin een rol: de productie van nieuwe auto’s is nog steeds niet als voor de coronaperiode. Er zijn vandaag gewoonweg niet voldoende nieuwe auto’s voorhanden.

Wie als vakantieganger ernstige autopech krijgt in het buitenland, riskeert daardoor geen vervangwagen te kunnen vinden en moet mogelijks zijn reis verder zetten met bus, trein of vliegtuig. De kans dat je een huurwagen vindt, is veel kleiner dit jaar. En, niet onbelangrijk, voor een huurauto betaal je al snel 3 keer meer dan in het verleden. Een goeie reisbijstand kan jou alvast die kopzorgen en uitgaven besparen.

Touring versterkt zijn internationale vloot van vervangwagens

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft daarom zijn voorzorgen genomen. Samen met de andere automobielclubs in Europe en met onze internationale partners in de vakantielanden hebben wij de vloot aan vervangwagens zoveel als mogelijk versterkt. Die auto’s worden op strategische ‘hubs’ op de route naar de populairste vakantiebestemmingen geplaatst. Zo bieden wij onze leden de grootst mogelijke garantie om indien nodig snel over een vervangwagen te kunnen beschikken, zonder daarom diep in de buidel te moeten tasten.

Ondanks deze inspanningen zal er dit jaar geen overschot aan vervangwagens zijn, daarom roept Touring op om op reis te vertrekken met een auto die er helemaal is op voorbereid.

5 tips voor een auto die de reis aankan

Niemand kan je auto beter klaarmaken voor een verre reis dan je garagehouder. Aarzel dus niet om een afspraak te nemen voor een grondige check-up. Maar met deze tips kan je ook zelf de kans op panne fors verkleinen.

  1. Goede banden met voldoende profieldiepte zijn een must. Op reis vertrekken met banden die de slijtagegrens van 1,6 mm profieldiepte benaderen, is nooit een goed idee. Snelle ritten over de snelweg en extra belading versnellen de achteruitgang van de banden. Je wil niet met kale banden aan de terugreis moeten beginnen. Naar het zuiden rijden op je winterbanden, zoals we ook wel eens zien, is helemaal not done.
  2. Check de bandenspanning, zowel voor het vertrek als voor de terugreis. Ga je zwaar beladen op reis, dan is een aangepaste (hogere) bandendruk aangewezen. Het instructieboekje geeft jou de juiste waarden. Een band die onvoldoende is opgepompt, wordt veel warmer door de extra wrijving waardoor het risico op een klapband toeneemt. Dat wil je echt niet meemaken. Een juiste bandenspanning voorkomt bovendien lekrijden en beschadigde velgen op slechte wegen.
  3. Check het oliepeil of doe een oliewissel. Snel rijden en zware belading vragen meer van de motor. Je helpt je motor wanneer de motorolie vers en van goede kwaliteit is en het oliepeil correct.  Een extra litertje motorolie meenemen om voor de terugreis het oliepeil weer aan te vullen, is geen gek idee.
  4. Net als de motorolie is de koelvloeistof van levensbelang voor je motor. Check het niveau bij een koude motor. Kijk meteen ook of de koelvloeistof helder van kleur is. Troebele koelvloeistof doet alarmbellen afgaan omdat het kan wijzen op een ernstig motordefect zoals een lekke koppakking. Daarmee vertrek je niet op reis.

Zit je toch onder de motorkap? Ga dan meteen ook het niveau van de remvloeistof na en vul het ruitensproeierreservoir.

5.   De accu is niet enkel in de winter een zorgenkind. Slaat je auto moeilijk aan? Dan is je accu misschien aan het einde van zijn levensduur gekomen en aan vervanging toe. Dat is vaak na een vijftal jaar het geval. Het intensieve gebruik van de airco, maar ook nevenverbruikers als gps- en gsmladers belasten de alternator en de accu. Daarom is ook in de zomer een goede autobatterij een must.

Kortom, een auto in prima staat en een goeie reisbijstand zijn deze zomer meer waard dan ooit. Want kopzorgen, die wil je er bij je vakantie niet bij hebben, toch?