Touring waarschuwt voor ijsdagen

Tijdens de wintermaanden (november t.e.m. februari) ontvangt pechverhelper Touring gemiddeld 200.000 oproepen voor pannes. Volgens de organisatie is dat het gevolg van het feit dat steeds meer automobilisten besparen op onderhoud. Concreet: 2 op de 10 automobilisten kreeg al eens pech tijdens de winter en 1 op de 10 een ongeval. Uit nieuw onderzoek* van de organisatie bij 3.500 Belgen blijkt namelijk dat automobilisten hun voertuig overschatten: 87% beweert dat hun auto goed is voorbereid op de winter, terwijl slechts de helft een check-up laat doen in de garage en nauwelijks 56% over winterbanden beschikt. Alvast deze raad van Touring: “Bewaar een dikke jas of een deken in je voertuig want de auto koelt binnenin zeer snel af wanneer men tijdens de vrieskou in panne staat.”

8 op de 10 Belgen wil algemene snelheidsbeperking bij winterweer

De meeste Belgen (87%) denken dus verkeerdelijk dat ze goed voorbereid de winter ingaan, maar als de auto ouder is dan 12 jaar gelooft nog slechts 2 op 10 daarin. Oudere wagens worden overigens meestal niet uitgerust met winterbanden. Bij recente wagens is dat nog 60% maar bij wagens ouder dan 12 jaar gaat het slechts om 1 op 3. Nochtans beweert bijna 1 op 2 voor een verplichting van winterbanden te zijn.

Deelnemers aan de enquête geven drie hoofdredenen op waarom ze geen winterbanden hebben:

  • Ze rijden te weinig kilometers (36%)
  • Er zijn geen echte winters in ons land (20%)
  • Winterbanden zijn te duur (26%)

Andere resultaten van de enquête:

  • Materiaal: de meeste automobilisten hebben een ruitenkrabber aan boord en 4 op de 10 zorgen voor een karton tegen het aanvriezen van de ruiten en beschikken over startkabels. 24% heeft geen reservewiel en slechts 24% neemt een noodpakket met eten en drinken mee.
  • We hebben het meeste angst voor ijzel (70%), gladheid (52%), neerslag en mist (46%).
  • Een snelheidsbeperking naar 110 km/u bij winterse omstandigheden kan 78% van de Belgen bekoren.
  • Een grote meerderheid (91%) is voorstander van het afsluiten van bepaalde wegen voor vrachtvervoer bij sneeuw.
  • Slechts 15% van de automobilisten heeft al eens een slipcursus gevolgd. Voor de meerderheid daarvan is dat meer dan 5 jaar geleden.

-einde persbericht-

*online enquête uitgevoerd door studiebureau IndiVille i.o.v. Touring: 3.500 respondenten: 45% Franstaligen en 55% Nederlandstaligen - Brussel 10%, Wallonië 32% en Vlaanderen 58% - vrouwen 51%, mannen 49%.

Tips voor het winterklaar maken van de auto

Middel tegen aanwasemen: shampoo of huishoudproduct

Om het aanwasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen, breng je met een doek een zéér weinig huishoudproduct of shampoo aan op de ruiten.

Middel tegen vastgevroren sloten: vuilafstotende smering

Voor weerspannige sloten spuit je best preventief een vuilafstotende smering in het mechanisme; vervolgens steek je de sleutel herhaaldelijk in het slot.

Wanneer je de wagen parkeert, gebruik je beter geen handrem. Parkeer de auto best in versnelling.

De wagen voorbereiden

Volgende elementen moet men absoluut checken voor de echte vriesperiode begint: batterij, koelvloeistof van de motor en antivriesvermogen, antivries voor de voorruit, ruitenwissers, verlichting voor- en achteraan, de banden. Is de motorolie voldoende vloeibaar? Zijn olie- en benzinefilter in orde?

Vlot starten

  • Zet - indien mogelijk - de auto ‘s nachts binnen: dus ruim die garage op en maak plaats voor de wagen.
  • Giet geen warm water op de ruiten maar maak ze vrij met een krabber met een breed vlak.
  • Plaats een dik karton op de voorruit.
  • Het is nutteloos om de motor eerst een tijd te laten draaien. Het is niet alleen slecht voor de motor, maar hij warmt nauwelijks op en je vervuilt nodeloos de lucht.
  • Als de auto moeilijk start: schakel de koplampen even aan en uit om de accu te laten opwarmen, probeer terug te starten in één of meerdere korte pogingen (niet aandringen) terwijl je het koppelingspedaal indrukt. Opgelet: de meeste systemen met elektronische injectie en ontsteking beheren de startprocedure zelf, zonder dat je het gaspedaal hoeft aan te raken.
  • Om de batterij op te laden - na een moeilijke start of na tussenkomst van de wegenwachter - moet je minstens 20 minuten of 30 kilometer rijden.

Winterbanden zijn voor de winter

Winterbanden hebben bijzondere kwaliteiten en zijn doeltreffend bij lage temperaturen (onder de 7°C). De belangrijkste eigenschap van winterbanden is dat ze soepel blijven. Ze zijn ook zeer efficiënt op een nat wegdek of op modderige wegen. Door het gebruik van winterbanden:

  • bij 0°C vermindert de remafstand met 6%
  • bij -5°C is dat 12%
  • bij -10°C is dat zelfs 20%