Touring zet voortaan ook twee bakfietsen in voor pechverhelping

Touring zet vanaf 16 september – autoloze zondag – twee elektrische bakfietsen in voor pechverhelping. De mobiliteitsorganisatie start die dag met een pilootproject in Gent en Brussel, twee steden met een verschillende mobiliteitsproblematiek. De motivatie is dubbel: efficiënter en sneller hulp verlenen én de ‘vergroening’ van de vloot.

Gent en Brussel kampen elk met hun specifieke mobiliteitsproblemen wat het voor pechverhelpingsdiensten niet altijd makkelijk maakt om snel ter plaatse te komen. Om hieraan het hoofd te bieden, zal Touring vanaf 16 september twee wegenwachters de weg opsturen met een elektrische bakfiets.
Op die manier meent Touring de structurele en bekende bottlenecks letterlijk te kunnen omzeilen. Met een bakfiets mag je namelijk op een aantal plaatsen rijden waar dat voor de auto niet (langer) mogelijk is.

Groenere vloot

Het gaat om een pilootproject in twee steden maar het is wel degelijk Touring’s ambitie om de vloot stapsgewijs te ‘vergroenen’. Dat men kiest voor een elektrisch ondersteunde bakfiets is evident want de wegenwachters worden uiteraard met het nodige (zware) materieel de weg opgestuurd.

De twee uitverkoren wegenwachters zijn zelf fervente fietsers en hebben mee de bakfiets ontwikkeld. Er kan tot 70 kg aan gereedschappen mee maar na onderzoek en testen is gebleken dat een lading van maximaal 45 kg volstaat en de wendbaarheid van het voertuig niet in het gedrang brengt.

9 op 10 pannes oplosbaar

Wie pech heeft onderweg, belt uiteraard niet rechtstreeks met een wegenwachter maar komt in het callcentrum in Brussel terecht. Daar wordt met een paar gerichte vragen meteen duidelijk wat de panne precies inhoudt en of het sturen van een bakfiets al dan niet efficiënt is.

Op basis van decennialange praktijkervaring weet Touring als geen ander wat de meest voorkomende pannes zijn en hoe ze te verhelpen. In quasi de helft van de gevallen gaat het om problemen met de batterij of de banden. Dergelijke euvels kunnen doorgaans opgelost worden met de apparatuur en producten die beschikbaar zijn in de bakfiets.
Maar ook veel elektrische en elektronische problemen kunnen ter plaatse uitgeklaard worden. In de praktijk biedt een wegenwachter in 9 van de 10 pechgevallen soelaas.

De fietswegenwachters zullen niet alleen chauffeurs in nood helpen, ze hebben ook alles aan boord om pannes aan elektrische fietsen te verhelpen. Ook in dit geval gaat het heel vaak om een bandenprobleem, moeilijkheden met de ketting of een kleine elektrische storing.