Brussel, 31 maart 2021. Touring doet dit jaar twee vakantieonderzoeken, omwille van de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden: een eerste deel werd zopas afgenomen, nog voor de aangekondigde beperkingen van 24 maart; het tweede deel voeren we uit na de paasvakantie, wanneer reizigers hopelijk al wat meer zicht hebben op een mogelijke vakantie in binnen- of buitenland. Vandaag hebben we ook gepeild naar de plannen voor de paasvakantie. De coronacrisis speelt duidelijk een rol in wat de Belgen dit jaar zinnens zijn. De keuze van bestemming, het type transportmiddel en het soort vakantie zijn anders. Toch overweegt zowat 18% van de Belgen op reis te gaan tijdens de paasvakantie en wil 81% deze zomer op vakantie trekken.
Paasvakantie
Zowat 77% van onze landgenoten geeft aan in de paasvakantie niet op reis te gaan. 55% is dit helemaal niet van plan en blijft dus zeker thuis. Van de 18% die wel zal reizen, blijft 69% in België (35% trekt naar de kust, 27% naar de Ardennen), maar toch zien we ook dat 11% een reis geboekt heeft in het buitenland (met name in Frankrijk, Nederland en Duitsland). In vergelijking met vorig jaar (13%), eveneens een coronajaar, willen meer mensen in 2021 een totale terugbetaling wanneer hun vakantie niet kan doorgaan (24%).
Na de paasvakantie
4 op de 5 Belgen willen op vakantie gaan, vooral in juli, augustus en september. Daarvan wil de helft naar het buitenland en wenst 28% in België te blijven. Dat is ongeveer gelijkmatig gespreid over alle leeftijden. Het valt op dat slechts 23% al geboekt heeft. Vakantiegangers hebben dus duidelijk geen vertrouwen in de evolutie van de coronasituatie en kijken nog even de kat uit de boom. Touring verwacht dit jaar dan ook opvallend veel last-minute boekingen.
Walen (54%) zijn meer van plan om te reizen dan Vlamingen (45%). Zijn Vlamingen misschien wat wantrouwiger? Van de Belgen die dit jaar niet zullen reizen, geeft 36% immers aan zich niet veilig genoeg te voelen voor Covid-19. Bij jongeren tussen 18 en 34 jaar zit de angst er wat minder in: 28% voelt zich niet veilig. Zowat 21% meldt dat een reis momenteel niet goed past in het gezinsbudget, al is er een verschil tussen de regio’s: bij Vlamingen geldt dit voor 15% als reden, bij Walen voor 35%.
Van wie dit jaar in eigen land wil reizen, trekt 53% naar de Ardennen en 51% naar onze kust.
Wanneer we naar het buitenland gaan, dan stijgt de populariteit van Frankrijk: van 37% vorig jaar naar 46% dit jaar. Dat geldt ook voor de tweede reisbestemming, Spanje (van 19% naar 23%), en voor Italië, als afsluiter van de top drie (van 13% naar 19%). Wat meteen verklaart waarom meer mensen de auto zullen gebruiken om te reizen: van 59% vorig jaar naar 66% dit jaar. We kunnen ons inbeelden dat reizigers de flexibiliteit van de wagen verkiezen om zich efficiënt te kunnen verplaatsen wanneer er ‘iets’ zou gebeuren (op de bestemming of thuis). Met de auto is men in deze coronatijden meer op zijn gemak. Dat gaat ten koste van vliegreizen, die dit jaar terugvallen van 54% naar 32%. Allicht vrezen vakantiegangers problemen met eventuele terugbetalingen of met het gebruik van de voucher of andere moeilijkheden met de vliegmaatschappij wanneer de reis toch niet kan doorgaan.
Zowat 27% wil op reis gaan naar een ander land, zoals Griekenland, Kroatië of Oostenrijk.
Wanneer we peilen naar het type vakantie dat reizigers zullen of willen doen, dan blijken strand- en zwembadvakanties nog meer in trek dan vorig jaar: dat gaat van 29% naar 37%. Op de tweede plaats staat een rustige vakantie in de natuur: van 25% naar 35%. De streek verkennen is goed voor 34%, citytrips voor 21%. Een culturele vakantie vervolledigt de top vijf.
Op de vraag tenslotte of men zijn reisgedrag zou aanpassen als reizen naar bepaalde landen sterk wordt afgeraden in plaats van verboden, antwoordt 52% dat dit voor hen geen verschil maakt, terwijl 32% een andere vakantie zou boeken.
Touring raadt vakantiegangers aan om zich altijd goed te beschermen en wijst erop dat de Touring reisbijstand ook geldt voor ziekte ten gevolge van Covid-19 in alle landen waarvoor geen negatief reisadvies bestaat (in land van herkomst én bestemming). Ook voor de annuleringsverzekering is de Covid-dekking van toepassing zolang Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies geeft. In beide gevallen (bijstand en annulering) mag er in België ook geen lockdown zijn waarbij niet-essentiële reizen verboden worden.
¹Onderzoek uitgevoerd door studiebureau Indiville iov Touring bij 1.800 Belgen