55 x 40 x 23 cm (Brussels Airlines)
40 x 25 x 20 cm (Ryanair)
45 x 36 x 20 cm (Easyjet)
55 x 40 x 20 cm (Tuifly)
40 x 30 x 20 cm (Vueling, WizzAir)
55 x 35 x 25 cm (KLM, Air France)
Zeggen deze afmetingen jou wat? Het zijn de maximale afmetingen voor handbagage die een aantal populaire luchtvaartmaatschappijen hanteren.
Vliegen met alleen handbagage heeft voordelen: je hoeft geen bagage in te checken, staat niet lang te wachten bij de bagageband én je hoeft in de regel niet extra te betalen voor je koffers.

Dat elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen afmetingen hanteert, is natuurlijk niet handig. En Touring is er niet gelukkig mee. Luchtvaartmaatschappijen hanteren sowieso al een verschillend beleid (maximaal gewicht, aantal toegelaten tassen, gratis of niet) rond bagage die niet in het ruim hoeft, maar dat de maximale afmetingen van de trolley of de tas zelf ook nog flink verschillend zijn, dat hoort eigenlijk niet. Zeker niet omdat de IATA, de internationale luchtvaartorganisatie, met 56 x 45 x 25 cm zelf een norm voor de handbagage heeft bepaald.
Het hanteren van verschillende normen voor maximale afmetingen van handbagage door luchtvaartmaatschappijen is voor reizigers een slecht idee, om verschillende redenen:
- Verwarring en inconsistentie: Reizigers worden geconfronteerd met verwarring en inconsistentie wanneer ze tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen reizen. Wat als handbagage wordt geaccepteerd bij één maatschappij, kan worden geweigerd bij een andere. Dat leidt tot onzekerheid en frustratie bij reizigers.
- Kosten en ongemak: Als een reiziger ontdekt dat de handbagage niet voldoet aan de normen van een bepaalde luchtvaartmaatschappij, kan deze worden gedwongen om extra te betalen voor incheckbagage of om de handbagage bij de gate in te checken. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en kan het reizen minder efficiënt maken.
- Tijdverspilling en vertragingen: Wanneer reizigers moeten worstelen om hun handbagage aan te passen aan de verschillende regels van luchtvaartmaatschappijen, kan dit leiden tot vertragingen bij het inchecken en bij het instappen. Het kan ook leiden tot situaties waarin passagiers andere passagiers en het cabinepersoneel vertragen bij het vinden van voldoende ruimte in de bagagevakken.
- Beperkte keuzevrijheid: Passagiers kunnen hun luchtvaartmaatschappij kiezen op basis van prijs, bestemming, en dienstverlening, maar als ze ook moeten letten op de maximale afmetingen van handbagage, kan dit de keuzevrijheid beperken en de algehele reiservaring beïnvloeden.
- Internationale reizen: Voor reizigers die internationale vluchten maken en meerdere luchtvaartmaatschappijen gebruiken, kan het probleem van inconsistente regels voor handbagage nog complexer worden. Verschillende maatschappijen kunnen andere normen hanteren, wat de reiservaring nog ingewikkelder maakt.
En tenslotte is er een ecologische reden. Wie heeft er nou wat aan al die trolleys in verschillende afmetingen die je thuis moet stockeren en die je in veel gevallen slechts een paar keer gebruikt. Neen, dit kan echt beter.
Om deze problemen aan te pakken, zou het voor zowel reizigers als de luchtvaartindustrie als geheel gunstig zijn om meer uniforme normen en regels te implementeren met betrekking tot handbagage. Dit zou het reizen voor passagiers gemakkelijker maken en de efficiëntie en het gemak van het vliegen vergroten. Het zou ook het proces van inchecken en instappen kunnen stroomlijnen en de tevredenheid van passagiers verbeteren.